HTC Vive Pre Eye umožní ovládanie virtuálnej reality pohľadom, realistickejšie prezentáciu avatarov aj zníženie nárokov na výkon PC. Technológiu ocenia nielen hráči, ale aj výskumníci. 

HTC dnes na veľtrhu CES predstavilo novinky z oblasti virtuálnej reality. Používatelia sa môžu tešiť na HTC Vive Pre Eye s technológiou sledovania očí eye tracking, zdokonaleným zvukovým prejavom a tiež na nový model predplatného v obchode Viveport. To už nebude obmedzené na 5 titulov mesačne a v súlade s novým názvom Viveport Infinity, ponúkne všetky aktuálne dostupné tituly. S ponukou čítajúcich viac ako 500 hier a aplikácií sa tak každý v rámci mesačného poplatku bude môcť naplno ponoriť do virtuálnych svetov.

Výrobca tiež odhalil vývojársku verziu svojho nasledujúceho headsetu VIVE COSMOS, ktorý by mal priniesť jednoduchšiu inštaláciu aj obsluhu a v neposlednom rade tiež prvú implementáciu nového systému Vive Reality System. Ten ponúkne nové spôsoby zobrazenia obsahu aj prechodu medzi rôznymi virtuálnymi svetmi. HTC Vive Pro Eye bude dostupný v druhom štvrťroku 2019.

HTC Vive Pro Eye otvára nové obzory

Technológia monitorovania očí umožní nárast obrazovej kvality bez nutnosti investície do výkonnejšej grafickej karty, rovnako ako zníženie minimálnych HW nárokov pre prevádzku prémiového VR. Používatelia sa môžu tešiť aj na možnosť ovládať softvér len pohľadom. Technológia sprístupní virtuálnu realitu aj hendikepovaným používateľom. Veľký posun spôsobí aj v oblasti sociálnych VR zážitkov, v ktorých bude možné prenášať nielen pohyby tela a hlasu, ale aj pohyby očí.

Vývojári, podnikatelia, ale aj vedci získajú možnosť sledovať pohyby očí trénovaných pracovníkov aj účastníkov testovacích skupín, vďaka čomu ľahko odhalia, čo je pre nich podstatné a atraktívne. V neposlednom rade technológia umožní zníženie nárokov na výkon PC, ktorá sa bude môcť pri vykresľovaní scény zamerať predovšetkým na časť obrazu v centre zorného poľa používateľa.

Neobmedzené predplatné Viveport Infinity

Výrobca predstavil tiež nový model predplatného, nazvaný Viveport Infinity. Jedná sa o svetovo prvé neobmedzené predplatné pre virtuálnu realitu, ktoré používateľom ponúkne viac ako 500 titulov k okamžitej inštalácii. Neuniknú im tak ani krátke nezávislé hity, ktoré by inak neinštalovali, aby si mohli po celý mesiac ponechať svoje obľúbené tituly, ako napríklad Seeking Dawn alebo Torn. Viveport Infinity bude dostupný od 5. mája 2019, kedy spoločnosť oslávi ďalší Vive Day. Využiť ho budú môcť nielen používatelia headsetov HTC Vive, ale aj majitelia Oculus Rift a všetkých zariadení ekosystému Vive Wave.

Vive Cosmos

Absolútne pohodlie a jednoduché použitie je tým, čo záujemcom o virtuálnu realitu umožní použiť ju kedykoľvek budú potrebovať. Nevyžaduje externé základňové stanice, vďaka čomu umožňuje jednoduché použitie nielen doma ale aj na cestách. Pripojiť ho totiž bude možné nielen k tradičnému hernému PC.

S uvedením nového headsetu si výrobca kladie za cieľ redefinovať používateľskú predstavu o prístupe k virtuálnej realite. Vive Cosmos by mal ponúknuť rýchlu a jednoduchú inštaláciu aj mobilitu. Ide tiež o prvý Vive headset, ktorý ponúkne nový Vive Reality System.

Vive Reality System

HTC odhalilo aj nový Vive Reality System (ViveRS), ktorý vznikol v tíme HTC Creative Labs a mení spôsob, akým ľudia pracujú s virtuálnym obsahom. Nový systém a jeho funkčné aj zážitkové prvky budú mať vplyv na celé portfólio produktov HTC Vive. Výrobca v rámci projektu uzavrel tiež dohodu so spoločnosťou Mozilla, s ktorou predstaví prvý webový prehliadač pre HTC Vive. Systém ViveRS si používatelia vyskúšajú prvýkrát prostredníctvom headsetu Vive Cosmos, ktorý sa k nim dostane v priebehu roka 2019.

Zdroj: HTC