Čínsky výrobca vyrábal v posledných rokoch iba smartfóny so 4G konektivitou.

Huawei vraj opäť začne vyrábať smartfóny s 5G konektivitou. Tvrdí to Reuters s odvolaním sa na prieskumné agentúry.

Z pohľadu čínskeho výrobcu pôjde o veľkú vec, nakoľko posledné generácie jeho vlajkových lodí ponúkali maximálne 4G konektivitu. Išlo o dôsledok amerických sankcií, ktoré znemožnili čínskemu výrobcovi prístup k mnohým technológiám. Huawei tak mohol kupovať a používať procesory od Qualcommu, avšak iba v špeciálnych 4G verziách bez 5G konektivity.

Tohtoročné 5G smartfóny od Huawei by však mali poháňať 5G čipy, ktoré si čínsky výrobca vyrobí na vlastnej pôde v spolupráci s firmou Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC). V rámci výroby sa použije N+1 výrobný proces, čo predstavuje ekvivalent 7 nm procesu.

Prieskumné agentúry odhadujú, že Huawei by mohol tento rok dodať od 2 do 4 miliónov 5G smartfónov. Podľa inej agentúry by to mohlo byť až 10 miliónov. Použitý výrobný proces je však pomerne nákladný, takže otázne je, či sa to prejaví na zvýšenej výslednej cene produktov alebo či Huawei zadotuje výrobu a jeho 5G smartfóny budú z hľadiska ceny konkurencieschopné.

Je však zrejmé, že čínsky výrobca chce týmto krokom dokázať, že trh so smartfónmi berie stále vážne a neplánuje sa vzdávať. V minulosti riešil absenciu 5G konektivity vo svojich telefónoch prostredníctvom špeciálnych ochranných obalov s 5G.

Zdroj: Reuters

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit