Vylepšuje pôvodnú platformu, ktorá je k dispozícii od apríla 2018.

Huawei predstavil novú otvorenú platformu HiAI 2.0, ktorá je navrhnutá na pokročilejšie využitie umelej inteligencie priamo v zariadení. Ide o otvorený ekosystém využívajúci čipsety Huawei, HiAI služby a HiAI Engine.

Pôvodná verzia HiAI je k dispozícii od apríla 2018. Jej druhá generácia prináša lepšie možnosti pre vývojárov a širšiu podporu zariadení. V praxi by to malo znamenať, že vývojári budú môcť do svojich aplikácií jednoduchšie zakomponovať umelú inteligenciu.

Ako sa využíva AI v smartfónoch dnes?

Procesor Kirin 980, ktorý poháňa smartfón Huawei Mate 20 Pro, je vybavený duálnou neurónovou jednotkou a dokáže rozoznať až 4500 obrázkov za minútu. Umelá inteligencia sa tiež využíva pri fotení na optimálne nastavenie fotoaparátu, pokročilé video efekty alebo na vytvorenie 10-sekundového klipu – zostrihu, resp. koláže rôznych fotiek a videí, na ktorých sa vyskytuje konkrétny človek.

HiAI Engine využívajú aplikácie ako Microsoft Translator, Prisma, WPS, či SketchAR, ktoré prinášajú v Huawei telefónoch s procesormi Kirin 970 a 980 extra funkcie. Prekladač podporuje rýchlejší preklad v reálnom čase, WPS vám automaticky spraví prezentáciu s editovateľným textom z fotiek a SketchAR optimalizuje využitie rozšírenej reality.

Služby HiAI Service spájajú aplikácie s ďalšími funkciami umelej inteligencie. Aktuálne ich využíva viac ako 1000 partnerov a 450-tisíc vývojárov. Huawei verí, že vďaka HiAI 2.0 sa využitie umelej inteligencie v smartfónoch zlepší a rozšíri, z čoho budú profitovať aj používatelia jeho zariadení.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Umelá inteligencia v smartfónoch: Ako funguje a aké výhody prináša?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit