Podarí sa čínskej spoločnosti dobehnúť zameškané?

Huawei sa v priebehu niekoľkých rokov vypracoval na technologického lídra, ktorého zastavili až prísne obmedzenia zo strany USA. Tie spoločnosti zamedzili prístup ku kľúčovým komponentom a technológiám, čo malo vplyv na používanie 5G technológií v smartfónoch Huawei. Výrazný dopad na výrobu znížil aj dostupnosť smartfónov Huawei s čipovými sadami Kirin.

Už skôr sa však objavili správy o možnom návrate čipov spoločnosti Huawei, ktoré sú známe pod označením Kirin. Hoci značná časť parametrov nie je stále známa, špekuluje sa, aké by mohol mať tento nový čip od Hawai označenie. Pokojne môže niesť označenie Kirin 9100, ale pokiaľ to trochu preženieme, tak aj Kirin 9 Gen 1. Iba nedávno sa tiež objavili správy o čipe KC10. Predpokladá sa, že ide o pokračovanie modelu Kirin 9000 s názvom Kirin 9010. Keďže tento čip dosiahol v AnTuTu 1,3 milióna bodov, tak je jasné, že ide o vlajkový čip s poriadnym výkonom

Ide však iba o testovací kus, čo znamená, že čipset bol použitý vo vývojárskom zariadení určenom na testovanie a overovanie. Teraz je aj pomerne málo pravdepodobné, že by sa takto výkonný vlajkový čip dostal do masovej výroby. Portál MyDrivers uvádza, že tajomným čipom by mohol byť skôr Kirin strednej triedy, ktorý bude použitý v modeli Huawei Enjoy 60. Tento čip je údajne o niečo výkonnejší ako 14nm Kirin 710F.

Kirin 980 s druhou generáciou neurónovej jednotkyZdroj: TOUCHIT
Kirin 980 s druhou generáciou neurónovej jednotky

História čipov Kirin

Od uvedenia prvého čipsetu Huawei Kirin K3 ubehlo už viac ako 10 rokov. Čip bol použitý vo vlajkovej lodi Huawei Ascend D Quad. V roku 2013 sa na trhu objavil Kirin 910, ktorý bol určený pre zariadenia strednej triedy. 64-bitový Kirin 920 bol uvedený v roku 2014, pričom v tom čase sa objavil vo vlajkovom modeli Huawei Ascend Mate 7.

Kirin 950 s procesorovými jadrami Cortex-A72 bol uvedený v roku 2015 spolu s telefónom Huawei Mate 8. V tomto telefóne sa nachádzal aj grafický procesor Mali-T880. O rok neskôr bol spolu s telefónom Mate 9 uvedený Kirin 960 spolu s GPU Mali-G71, ktorý do tohto telefónu priniesol výrazné zlepšenie grafického výkonu.

Prvým 5G čipsetom bol Kirin 990, ktorý sa objavil aj v modeli Mate 30 Pro, a o niečo neskôr aj v P40 Pro. O niečo neskôr spoločnosť predstavila zatiaľ posledný vlajkový čip Kirin 9000.

Zdroj: MyDrivers, GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.