Nové slúchadlá od Huawei patria medzi to najlepšie vo svojej kategórii a tiež aj z hľadiska pomeru cena/výbava.

Huawei začal na Slovensku predávať svoje najnovšie bezdrôtové slúchadlá s názvom FreeBuds 4i. Tie ponúkajú elegantný a dobre známy dizajn a vzhľadom na cenu prekvapujúco dobrú kvalitu reprodukcie zvuku a tiež aj funkčnú výbavu.

FreeBuds 4i som používal takmer dva týždne a v tejto recenzii sa s vami podelím o moje skúsenosti. Na nové slúchadlá od Huawei som prešiel z modelu FreeBuds Pro, ktorý predstavuje to najlepšie, čo má tento čínsky výrobca aktuálne vo svojom portfóliu bezdrôtových slúchadiel. V minulosti som používal aj modely Jabra Elite Active 65t a 75t.

Huawei FreeBuds 4i sú tzv. štuple, čo znamená, že sa vkladajú priamo do uší, takmer až do zvukovodu. Takýto dizajn môže byť niekomu nepríjemný, avšak subjektívne ho preferujem z toho dôvodu, že ponúka pasívne odhlučnenie a lepšie si tak vychutnám počúvanie hudby. FreeBuds 4i majú aj funkciu aktívneho odhlučnenia (ANC – čo je to?), ktorá minimalizuje okolitý hluk.

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

ANC je v tejto cene nadštandardná výbava

Treba objektívne povedať, že aktívne odhlučnenie v prípade FreeBuds 4i nedosahuje takú kvalitu a ani takú rozmanitosť nastavení, ako je tomu v prípade FreeBuds Pro či iných (drahších) konkurenčných slúchadiel. Na druhej strane, v kategórii do 79 eur, resp. 69 eur, ak si tieto slúchadla kúpite do 11. apríla 2021, považujem ANC za nadštandardnú výbavu. Takže už len z toho hľadiska, že FreeBuds 4i ponúkajú ANC a táto funkcia prináša viditeľný prínos, získava Huawei prvé plusové body.

FreeBuds 4i majú vo výbave aj funkciu Vnímanie okolia, ktorá pomocou zabudovaných mikrofónov prepúšťa a zvýrazňuje zvuk z okolia. Môže to byť užitočné najmä pri konverzácii s niekým iným, avšak do úvahy treba brať aj hluk prostredia. Napríklad, v obchode som si radšej dal slúchadlá do puzdra, nakoľko pípanie skenera čiarových kódov výrazne rušilo rozprávanie sa. To je však problém prakticky všetkých slúchadiel s touto funkciou.

Puzdro na slúchadlá je kompaktné a o niečo menšie ako to pre FreeBuds Pro. Má elegantný tvar malého vajíčka a obsahuje USB-C port na nabíjanie a LED diódu, ktorá informuje o stave batérie či o stave nabíjania. Z praktického hľadiska oceňujem kompaktné spracovanie puzdra, bez problémov sa zmestí aj do malého vrecka v nohaviciach. Je to praktické.

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

S výborným pomerom cena / kvalita zvuku

K puzdru mám jednu subjektívnu pripomienku – vrchná časť je kvôli nízkej hmotnosti natoľko ľahká, že pôsobí roztrasene. Spočiatku sa možnože budete báť, aby ste ju nezlomili alebo neodtrhli, avšak odolnosť konštrukcie je dobrá. Puzdro má rozmery 61,8 × 48 × 27,5 mm a hmotnosť 36,5 gramu. Samotné slúchadlá majú rozmery 37,5 × 23,9 × 21 mm a hmotnosť 5,5 gramu – každé z nich.

Na Huawei FreeBuds 4i oceňujem pomer ceny a kvality reprodukcie zvuku. Tá ma príjemne prekvapila a to aj v priamom porovnaní s FreeBuds Pro, ktoré sú o 100 eur drahšie – rozdiel v kvalite reprodukcie zvuku medzi nimi je pomerne malý a predpokladám, že pre väčšinu používateľov bude takmer zanedbateľný. A to je tá najväčšia pochvala, ktorú môžem novým slúchadlám od Huawei udeliť.

Samozrejme, FreeBuds Pro sú drahšie aj kvôli viacerým prémiovým funkciám, ktoré vo výbave FreeBuds 4i nenájdete. To však nemení nič na fakte, že FreeBuds 4i znejú vzhľadom na svoju cenu výborne. Zvuk je jasný a čistý, má výbornú dynamiku a zreteľné basy. A vďaka pasívnemu a aktívnemu odhlučneniu vyniknú pri počúvaní aj viaceré detaily, ktoré by sa v prípade kôstkových slúchadiel stratili.

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Až 10 / 22 hodín na jedno nabitie

FreeBuds 4i využívajú 10 mm dynamické meniče a majú frekvenčný rozsah 20 Hz až 20 kHz. Komunikujú cez rozhranie Bluetooth 5.2, samozrejmosťou je spätná kompatibilita. Slúchadlá podporujú kodeky AAC a SBC. Podpora pre aptX chýba, čo je pomerne logické, nakoľko tento kodek vyvíja konkurenčný Qualcomm.

Slúchadlá od Huawei som počas testovania používal v kombinácii s Huawei telefónmi, iPhonom, Android telefónmi iných značiek, ako je Huawei a tiež aj s Windows notebookom. Kvalita zvuku a pripojenia bola vo všetkých prípadoch rovnaká a teda výborná. Nezaznamenal som výpadky spojenia a ani žiadne ďalšie nedostatky. Drobné oneskorenie zvuku a videa si síce všimnete, ale nejde o nič hrozné.

FreeBuds 4i dokážu na jedno nabitie fungovať až 10 hodín, resp. 7,5 hodiny s aktívnym odhlučnením ANC. V kombinácii s nabíjacím puzdrom je výdrž na jedno nabitie puzdra až 22 hodín. Slúchadlá podporujú aj rýchle nabíjanie – 10 minút nabíjania zabezpečí 4 hodiny počúvania hudby. Kompletné nabitie slúchadiel trvá 1 hodinu, puzdro bez slúchadiel sa naplno nabije za 1,5 hodiny.

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Ovládať ich môžete poklepaním

Slúchadla takisto umožňujú ovládanie dvojitým poklepaním, resp. klepnutím a podržaním. Ovládanie si môžete nastaviť pomocou aplikácie Huawei AI Life, ktorá je k dispozícii pre Android a iOS. Štandardne si dvojitým poklepaním zastavíte prehrávanie hudby a podržaním sa prepínate medzi režimami vnímania okolia a aktívneho odhlučnenia. Hlasitosť môžete regulovať iba pomocou pripojeného zariadenia.

V prípade Android telefónov, ktoré nie sú značky Huawei, si aplikáciu Huawei AI Life nesťahujte z Obchodu Play, pretože tam je k dispozícii stará a neaktualizovaná verzia. Potrebujete si stiahnuť aktuálnu verziu, ktorá je v obchode Huawei AppGallery. Aby ste si tento obchod nemuseli inštalovať do vášho telefónu, samotnú aplikáciu si môžete stiahnuť priamo z webu Huawei, TU.

Huawei FreeBuds 4i sú na Slovensku k dispozícii v bielej, čiernej a červenej farbe. V predaji sú u maloobchodných predajcov, postupne ich do ponuky zaradia aj operátori Telekom, Orange a O2. Odporúčaná cena je 79 eur, pri kúpe u vybraných maloobchodných predajcov do 11. apríla získate zľavu 10 eur, napr. v Datacompe.

Huawei FreeBuds 4i

Huawei FreeBuds 4i. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Huawei FreeBuds 4i ma príjemne prekvapili. Huawei už síce v minulosti viackrát dokázal, že vie vyrábať kvalitné slúchadlá, avšak v prípade modelu FreeBuds 4i viditeľne posunul kvalitu v segmente do 80 eur. V tejto cene ponúkajú slúchadlá nadštandardnú výbavu, či už ide o kvalitu reprodukcie zvuku alebo funkciu aktívneho odhlučnenia.

Pri používaní FreeBuds 4i som takisto ocenil ľahké a kompaktné puzdro, dlhú výdrž na jedno nabitie a pohodlné nosenie. Slúchadlá sú ľahké a komfortne sa nosia a to aj pri športovaní. V ušiach dobre držia aj pri behaní, treba si však dať pozor v prípade silnejšieho vetra.

Pripomienky nemám ani ku kvalite zabudovaných dvoch mikrofónov, počas telefonovania sa mi nikto nesťažoval, že by mi nebolo rozumieť. Ak teda hľadáte bezdrôtové štuple do uší, FreeBuds 4i predstavujú výbornú voľbu – a s aktuálnou zľavou 10 eur ide ešte o výhodnejšiu ponuku.

Huawei FreeBuds 4i

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Ľahké a kompaktné spracovanie slúchadiel aj puzdra
  • Výborná kvalita reprodukcie zvuku v tejto cenovej kategórii
  • Aktívne aj pasívne odhlučnenie
  • Nabíjanie cez USB-C
  • Dlhá výdrž batérie
  • Rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Hlasitosť nie je možné regulovať cez slúchadlá
  • Horná časť puzdra pôsobí roztrasene
  • Spočiatku menej pohodlné vyťahovanie slúchadiel

Cena: 79 eur, resp. 69 eur do 11. apríla 2021

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei FreeBuds Pro: Moje obľúbené slúchadlá (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit