Aktualizácia pre existujúce telefóny bude k dispozícii zatiaľ iba v Číne.

Huawei dnes (2. júna 2021) predstavil operačný systém HarmonyOS vo verzii pre smartfóny. V rámci prezentácie svojho operačného systému sa zameral najmä na prepojenie s inými zariadeniami a ďalšie funkcie, ktoré majú zvýšiť pohodlie používania smartfónu a celého ekosystému zariadení v domácnosti.

Čínsky výrobca v rámci predstavenia operačného systému oznámil, že platformu HarmonyOS sprístupní vo forme aktualizácie pre existujúce smartfóny radu Mate 40, P40, Mate 30 a ďalšie zariadenia. Časom bude k dispozícii aktualizácia aj pre staršie vlajkové lode radov Mate 9, Mate 10, P10 a P20. V tejto súvislosti je dôležité spomenúť, že aktualizácie budú najskôr dostupné iba v Číne.

HarmonyOS

HarmonyOS. Zdroj: Huawei

HarmonyOS bude na Slovensku zatiaľ iba v hodinkách Huawei Watch 3

Ako nám potvrdilo slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei, aktualizáciu na HarmonyOS pre existujúce smartfóny na našom trhu nemáme tento rok očakávať. Rovnako sa momentálne nepočíta s aktualizáciou na HarmonyOS pre inteligentné hodinky radu Huawei Watch GT 2, ktoré v Číne takisto dostanú novú platformu od Huawei.

Dá sa očakávať, že v budúcnosti príde HarmonyOS aj na Slovensko, či už vo forme aktualizácie alebo priamo ako predinštalovaná súčasť telefónu. Zatiaľ to však nedáva zmysel – veľký dôraz tohto systému je kladený na prepojenie jednotlivých zariadení a Huawei má v tomto smere aktuálne vybudovaný silný ekosystém najmä v Číne. Či už ide o jeho zariadenia alebo o produkty partnerských spoločností.

Pokiaľ však chcete vyskúšať zariadenie s operačným systémom HarmonyOS čo najskôr, na Slovensku budú čoskoro v predaji nové inteligentné hodinky Huawei Watch 3 s touto platformou. Plný potenciál systému HarmonyOS však v ich prípade pravdepodobne nevyužijete a možnože si ani nevšimnete výraznejší rozdiel v porovnaní s hodinkami radu Watch GT 2.

Huawei Watch 3

Huawei Watch 3 majú predinštalovaný systém HarmonyOS a v predaji budú aj na Slovensku. Zdroj: Huawei

Zdroj: Huawei, vlastné

Prečítajte si aj:

Huawei ukázal operačný systém HarmonyOS: Prioritou je prepojenie medzi zariadeniami

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit