Na zariadenie IdeaHub sme sa boli pozrieť osobne vo firme DNS. Je to komunikačný nástroj, ideálny do koronarízy. Je to v podstate tabuľa vytvorená zo 4K displeja, na ktorú môžete kresliť, pritom vám pomôže umelá inteligencia a výsledok sa prenáša do prepojených zariadení. Má tiet kameru, smerové mikrofóny a automatické sledovanie hlasu a obrazu. 

Huawewi IdeaHub

Huawei IdeaHub

IdeaHub je tak multifunkčné zariadenie pre kancelárie, ktoré kombinuje výhody interaktívnej tabule, dotykového displeja, kamery s funkciou rozpoznania tváre a smerových mikrofónov. Prvým majiteľom IdeaHubu na Slovensku sa stala práve firma DNS. DNS je pritom jedným z prvých vlastníkov a taktiež aj distribútorom Huawei riešení na Slovensku.

Huawewi IdeaHub

Huawei IdeaHub

Je to zariadenie s výkonným hardvérom a intuitívnymi funkciami. Huawei IdeaHub podporuje tradičné cloudové video-konferenčné služby ale aj aplikácie z dielne iných firiem, čo výrazne zjednodušuje proces tradičných cloudových videokonferencií.

Technické parametre 

IdeaHub je navrhnutý tak, aby vyhovoval rôznym typom prostredia a slúžil ako prenosná konferenčná miestnosť. Na prvý pohľad vyzerá ako bežná interaktívna tabuľa, skrýva však oveľa viac. Vyxbrať si môžete z dvoch verzií zariadenia, veľkosť obrazovky je 65 a 86 palcov. Obe možnosti poskytujú 4K rozlíšenie, frekvencia obnovenia je 60 snímok za sekundu. Displej je dotykový, ovládať sa dá buď dodávaným stylusom alebo prstom.

Huawewi IdeaHub

Huawei IdeaHub

Huawei sa pri vývoji IdeaHub zameral najmä extrémne nízku latenciu, nehrozí teda žiadne oneskorenie a ani sekanie. Od najbližšieho softvérového vylepšenia môžeme vraj očakávať aj simultánny prevod ručne písaného textu na strojový, samozrejmosťou je posielanie dokumentov, fotografií alebo videí medzi ostatných členov konferencie.

Huawei IdeaHub

Huawei IdeaHub

Umelá inteligencia zabudovaná do IdeaHub-u poskytuje jednoduchšiu interakciu so zariadením. Funkcií AI je hneď niekoľko – napríklad akustické ozvučenie, ktoré blokuje šum. Funkcia AutoFrame zároveň automaticky upravuje uhol kamery podľa veľkosti a rozloženia konferenčnej miestnosti a počtu účastníkov. Pomocou poľa s 12 mikrofónmi a kamery dokáže IdeaHub automaticky lokalizovať hlas hovoriaceho v okruhu 8 metrov. Široká frekvencia prenosov zaisťuje čistý zvuk na každom mieste.

Huawei IdeaHub

Huawei IdeaHub

Široká konektivita

Na pripojenie k IdeaHub nie je potrebné vlastniť zariadenie od Huawei. Funguje totiž na operačnom systéme Android, kompatibilný je s mobilnými telefónmi aj notebookmi. Stačí si nainštalovať aplikáciu IdeaShare alebo spárovať zariadenie cez kód na základnej obrazovke zariadenia.

Huawei IdeaHub

Huawei IdeaHub

Pri párovaní mobilného telefónu je možné využiť aj skenovanie QR kódu. Cez Bluetooth sa dajú pripojiť externé zariadenia, ako napríklad klávesnica, myš alebo reproduktory. Vďaka pestrým možnostiam pripojenia môže IdeaHub slúžiť nielen ako komunikačné zariadenie pre kancelárie alebo školy, ale aj ako náhrada televízora.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.