Huawei postupne rastie, odráža sa to najmä na čínskom trhu.

Čínska spoločnosť Huawei v minulosti patrila medzi najlepšie a najznámejšie značky na trhu. Segment smartfónov, inteligentných hodiniek, slúchadiel či inej elektroniky však zasiahla veľká rana v momente, keď na Huawei začali dopadať rôzne sankcie zo strany USA. Zo dňa na deň tak táto spoločnosť prišla o mnohých obchodných partnerov, ktorí boli kľúčoví pre výrobu viacerých produktov.

Ešte minulý rok to vyzeralo tak, že Huawei úplne zmizne zo segmentu smartfónov a ak už aj nejaké predstaví, nebudú schopné konkurovať iným veľkým výrobcom na trhu. Situácia sa však otočila a bývalý čínsky gigant sa opäť dostáva na prvú priečku medzi najpredávanejšími výrobcami smartfónov.

Huawei s najväčším podielom v predajoch smartfónov

Trvalo to celkovo trinásť kvartálov, no Huawei sa konečne dostáva medzi špičku na trhu, teda aspoň na tom čínskom. Podľa výsledkov analytickej spoločnosti Canalys sa totiž táto spoločnosť dostala v prvom kvartáli 2024 na prvé miesto v predajoch smartfónov. Čínskemu výrobcovi rôznej elektroniky sa to podarilo so 17 % podielom na čínskom trhu, pričom druhé miesto obsadilo OPPO so 16 %. Huawei tak medziročne získal viac ako 70 % nárast na trhu, čo je bezpochyby veľkým úspechom.

Štatistiky Canalys za Q1 2024Zdroj: gizchina.com
Štatistiky Canalys za Q1 2024

Tretiu priečku obsadil HONOR so 16 % podielom, na štvrtom mieste je vivo a na piatom Apple. Práve tieto značky dominujú čínskemu trhu a sú najpredávanejšími v rámci Číny. Prekvapením rebríčka je však skutočne Huawei, ktorý len nedávno predstavil na trhu sériu Huawei Pura 70.

Už pri predstavení tejto série to vyzeralo tak, že Huawei pred sebou má ešte sľubnú budúcnosť. Zamiešať kartami bude môcť aj na globálnom trhu, no na prvé miesto to v súčasnosti nevidíme. Hoci v Číne totiž nepotrebujú v smartfónoch Google služby, globálny trh ich stále považuje za niečo esenciálne.

Zdroj: gizchina.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.