Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Huawei Technologies sa v roku 2018 umiestnila na prvom mieste v počte patentov, keď podľa World Intellectual Property Organization podala 5 405 patentových prihlášok.

Do výskumu a vývoja vlani Huawei investoval 14,8 miliardy USD, čo predstavuje 14,1 % jej minuloročných tržieb. Za posledných desať rokov sa pritom investície Huawei do výskumu a vývoja vyšplhali na 70 miliárd USD. Vyplýva to z výročnej správy firmy.

Hospodárske výsledky

Spoločnosť Huawei Technologies v roku 2018 zachovala rast na vysokej úrovni a dosiahla tržby 105,2 miliardy USD, čo predstavuje medziročný rast 19,5 %. Čistý zisk dosiahol úroveň 8,7 miliardy USD (medziročne + 25,1 %).

Samotná zákaznícka divízia dosiahla vlani 50,9 miliardy USD, čo predstavuje rast 45,1 % medziročne. Táto obchodná skupina zodpovedá za smartfóny, počítače a tablety či nositeľné zariadenia. K jej pozitívnym výsledkom prispelo najmä 206 miliónov dodaných zariadení Huawei a Honor, čo je 35-percentný medziročný nárast. Podľa globálnej správy výskumnej firmy IDC smartfóny mali podiel 14,7% v roku 2018, čo Huawei zabezpečilo miesto v prvej trojke výrobcov. Poznateľnosť značky Huawei dosiahla podľa výskumu spoločnosti Ipsos celosvetovo 88%.

V rámci divízie zameranej na sieťové riešenia Huawei spustil najnovšie riešenia pre 5G siete a takisto platformu SoftCom, ktorá predstavuje sieťovú architektúru budúcnosti využívajúcu výhody cloudu a umelej inteligencie. Rok 2018 taktiež priniesol stále prebiehajúce inovácie napríklad v rámci IoT (Internet of Things), ktoré pomôžu operátorom využiť nové príležitosti pre rast. V minulom roku táto divízia Huawei dosiahla tržby 42,9 miliárd USD, približne rovnaké ako rok predtým.

V roku 2019 bude spoločnosť pokračovať s inováciami v rámci 5G, umelej inteligencie (AI), rozšírenej reality (AR) a virtuálnej reality (VR). „Sme presvedčení, že spoločnosti, ktoré si zvolia Huawei, budú najviac konkurencieschopné v ére 5G. A krajiny, ktoré sa rozhodnú spolupracovať s Huawei, získajú výhodu v rámci ďalšej vlny rastu digitálnej ekonomiky,” uviedol Guo Ping, rotujúci prezident Huawei.

Inovácie

Medzi najvýznamnejšie inovácie, ktoré spoločnosť Huawei uviedla na trh, patril procesor Kirin 980, ktorý prináša AI druhej generácie v smartfónoch. Ďalej to bola 15W ultrarýchla bezdrôtová nabíjačka. Obidva tieto komponenty je možné nájsť aj v novej vlajkovej lodi, smartfóne Huawei P30 Pro. Mobil uviedla firma na trh len v marci tohto roka a už stihol získať prestížne ocenenia od TIPA World Awards ako víťaz v kategórii „Best Photo Smartphone“ a rekordné skóre v rebríčku DxOMARK.

K ďalším novinkám patrí GPU Turbo, ktorá v podobe softvérovej aktualizácie pridáva grafický výkon smartfónom Huawei. Nemenej zaujímavou je trojitá kamera Leica, ktorá vďaka technológii umelej inteligencie umožňuje každému vytvoriť fotky v profesionálnej kvalite. Inovatívny chladiaci systém Huawei SuperCool sa zase postará o efektívne riadenie a odvádzanie tepla.

Zákaznícka skúsenosť

Z pohľadu zákazníckej spokojnosti a lojality (tzv. Net promoter score) je Huawei jednotkou v Číne a v prvej trojke v krajinách ako Nemecko, Taliansko, Španielsko, Rusko, Poľsko či Mexiko. Globálni spotrebitelia vnímajú Huawei ako značku, ktoré sa hýbe vpred a dynamicky inovuje.

Každý deň sa podľa štatistík v minulom roku nahralo 150 miliónov fotiek na mobilný cloud od Huawei. Digitálny obchod HUAWEI AppGallery sa stal dostupným v 139 krajinách a regiónoch. Poskytuje bezpečné a spoľahlivé kvalitné aplikácie pre používateľov, s viac ako 120 miliardami stiahnutí za celý rok.

Zdroj: Huawei