600 mAh model získa 68% kapacity už po 2 minútach.

Problémom dnešných smartfónov sú batérie. Obvykle vydržia fungovať iba deň a preto ich musíme každý deň nabíjať. Výrobcovia sa snažia vymyslieť riešenie, avšak nedarí sa im vyvinúť technológiu, ktorá by efektívne zvýšila výdrž. Preto do telefónov integrujú batérie s väčšou kapacitou alebo sa snažia minimalizovať čas nabíjania.

Dnešné telefóny ako ASUS ZenFone 2 alebo Samsung Galaxy S6 sa nabijú na úroveň približne 50% batérie po polhodine nabíjania. Technológia sa označuje Quick Charge a hoci zvyšok nabíjania prebieha pomalšie, pre používateľa je dôležité, že rýchlo oživí (takmer) vybitý smartfón. Spoločnosť Huawei ide o krok ďalej. Prostredníctvom svojej firmy Watt Lab predstavila nové batérie, ktoré sa nabíjajú ešte rýchlejšie. V porovnaní s bežnými batériami až 10-násobne.

Huawei prezentoval dva modely. 600 mAh verziu, ktorá získa 68% kapacity už po 2 minútach nabíjania. 3000 mAh verzia sa nabije spolovice už po 5 minútach. Rýchle nabíjanie podľa Huaweiu neovplyvňuje životnosť batérie. Výrobcovi sa podarilo dosiahnuť zrýchlenie nabíjania pomocou heteroatómov, ktoré naviazal na molekuly grafitu na anóde.

Dodajme, že výrobca testuje batérie už dlhšiu dobu. Nejde teda o jednorazový experiment s nejasnou budúcnosťou. Batérie by sa mohli čoskoro objaviť v zariadeniach, ktoré sú určené bežným spotrebiteľom. Huawei aktuálne rokuje s viacerými partnermi. Záležať však bude aj na ich výrobných nákladoch.

Zdroj: Huawei

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit