Je verejne známe, že Huawei má dlhší čas problémy s americkou vládou.

Zašlo to až tak ďaleko, že spoločnosti ako napríklad aj AT&T, boli minulý rok prinútené zrušiť väzby s Huawei a to aj napriek platným dohodám. Aktuálna situácia vôbec nenasvedčuje tomu, že by sa mala vzniknutá situácia upokojiť.

Huawei sa dlhodobo spolieha na OS Android a všetky smartfóny bežia na tejto platforme. V najnovšom rozhovore, CEO spoločnosti Huawei Richard Yu uviedol, že v prípade, pokiaľ by spoločnosť stratila prístup k operačnému systému Android, má pripravený aj záložný plán B.

Pod plánom B sa rozumie, že spoločnosť má pripravený vlastný operačný systém, ktorý by sa v budúcnosti mohol v prípade potreby použiť. Yu však poukazuje na to, že Huawei by veľmi rád ostal pri platforme Android. Tieto nové vyjadrenia nie sú prekvapením, pretože spoločnosť musí byť teraz pripravená na čokoľvek, hlavne v tomto, pomerne ťažkom období. Pri hodinkách Watch GT, Huawei už urobil zmeny a prešiel z operačného systému Wear OS, na vlastný OS.

Zdroj: TOUCHIT

Richard Yu, CEO Huawei

V minulosti to isté spravila aj spoločnosť Samsung, kedy začala využívať vo svojich hodinkách vlastný OS. Huawei pritom musí počítať, že pokiaľ by ku zmene OS (pri smartfónoch) nakoniec prišlo, spoločnosť by stratila rozsiahly ekosystém aplikácií, ponúkaných spoločnosťou Google. Richard Yu v rozhovor tiež spomenul aj vysokú cenu skladateľného zariadenia Mate X, ako aj budúcnosť týchto zariadení. Cena skladateľných smartfónov je ale pomerne dobre odôvodnená, kvôli novým technológiám a vysokým nákladnom výrobných procesov, ktoré sa musia jednoducho zaplatiť.

Tak vysoká cena nie je dlhodobo udržateľná a je možné, že časom môže klesnúť aj pod 1000 eur hranicu. Na to budú potrebné jeden až dva roky. Ešte neskôr sa budú tieto smartfóny možno už nachádzať aj v dostupnejšej cenovej hladine – okolo 500 eur. Na tento vývoj cien bude mať vplyv veľa faktorov a závisí to aj od toho, ako tieto skladateľné smartfóny prijme široká verejnosť.

Pevne veríme, že Huawei ostane “verný” OS Android a ich hardvér budeme ešte dlho vídať v tejto kombinácii. Najnovšie sa môžeme tešiť na predstavenie modelového radu P30, ktorý spoznáme už čoskoro.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Ďalšie detaily o Huawei P30 Pro: Objavili sa predpokladané špecifikácie a výsledky testov

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.