Dostupnosť na našom trhu potvrdil slovenský Huawei.

Portál WinFuture zverejnil najnovšie špekulácie o pripravovanej vlajkovej lodi Huawei Mate 40 Pro. Dátum predstavenia tohto telefónu zatiaľ nepoznáme, avšak Richard Yu, riaditeľ spotrebiteľskej divízie Huawei, sa na konferencii HDC 2020 vyjadril, že sa tak stane čoskoro. Predpokladáme, že v polovici októbra.

Najnovšie špekulácie tvrdia, že Mate 40 bude poháňať nová generácia procesoru Kirin – ten sa bude pýšiť titulom „prvý a jediný 5 nm 5G SoC na svete„. V praxi to znamená, že 5G modem bude zabudovaný priamo do čipu a nebude to teda samostatný komponent, ako je tomu napríklad v prípade procesora Apple A14 Bionic.

Očakáva sa, že tento procesor bude mať označenie Kirin 9000, avšak Huawei to zatiaľ oficiálne nepotvrdil. V minulosti predstavoval svoje procesory Kirin na výstave IFA v Berlíne. Tento rok sa tak nestalo a predstavenia nového procesora sme sa nedočkali na konferencii HDC 2020.

Mate 40 Pro tiež sľubuje „extrémne výkonný fotoaparát„, avšak na to, čo to znamená v praxi, si budeme musieť počkať na oficiálne predstavenie. Ďalším zlepšením by malo byť superrýchle nabíjanie na úrovni 66 W.

Huawei Mate 40 Pro

Huawei Mate 40 Pro. Zdroj: pricebaba.com

Huawei má vraj k dispozícii iba 8,8 milióna čipov

WinFuture v súvislosti s pripravovaným telefónom informuje aj o pravdepodobnom oneskorení spustenia jeho predaja v Európe. Mate 40 Pro bude predstavený v polovici októbra a v rovnaký mesiac sa spustí jeho predaj v Číne. Avšak do niektorých európskych krajín sa novinka vraj dostane až v roku 2021. Na Slovensku sa začne predávať do konca roka 2020. 

Jedným z dôvodov oneskorenia na niektorých trhoch môže byť nedostatok nových procesorov Kirin 9000. Portál GSMArena tvrdí, že Huawei si objednal 15 miliónov čipov, avšak jeho dodávateľ, spoločnosť TSMC, mu stihol vyrobiť iba necelých 9 miliónov čipov. Zvyšok objednávky nestihol dodať kvôli obmedzeniam zo strany USA, ktoré začali platiť od 15. septembra 2020.

Doplnené: V súvislosti so špekuláciami o oneskorení spustenia predaja v Európe až v roku 2021 sme kontaktovali slovenské zastúpenie spoločnosti Huawei. 

To nám potvrdilo októbrový dátum predstavenia a zároveň potvrdilo spustenie predaja modelu Mate 40 Pro na Slovensku ešte do konca aktuálneho roka 2020.

Huawei Mate 40

Huawei Mate 40. Zdroj: handsetexpert.com

Zdroj: WinFuture, GSMArena

Prečítajte si aj:

Boj medzi USA a Čínou sa vyostruje: Veľké komplikácie pre Huawei, Čína chce obmedziť americké firmy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit