Vláda USA schválila nový zákon, ktorý spôsobí čínskemu gigantovi vrásky na čele.

Huawei musí riešiť nové problémy. Vláda USA totiž schválila zákon, ktorý znemožňuje výrobcom čipov voľné obchodovanie s čínskou spoločnosťou a to aj v prípade, že nejde o americké firmy.

Nový zákon prikazuje firmám, ktoré využívajú americké vybavenie alebo technológie na výrobu čipov, aby dodržiavali rovnaké obmedzenia pri obchodovaní s čínskym Huawei, aké platia pre americké firmy. V praxi to znamená, že takéto firmy musia získať povolenie od Ministerstva obchodu USA, aby mohli Huawei predávať svoje produkty.

Nový zákon má dopad najmä na spoločnosť TSMC (Taiwanese Semiconductor Manufacturing Co.), ktorá je najväčším výrobcom polovodičov na svete. Jej najväčším klientom je Apple, na druhom mieste je Huawei. Od čínskej firmy však TSMC už aktuálne nemôže prijímať nové objednávky.

TSMC a ďalšie firmy, ktoré využívajú pri výrobe čipov americké technológie, môžu dokončiť aktuálne objednávky, ktoré vznikli pred schválením nového zákona. Čipy však musia odoslať do Huawei najneskôr 14. septembra 2020.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

Veľká objednávka na poslednú chvíľu

Huawei podľa informácii denníka Taiwan Economic Daily na poslednú chvíľu objednal 5nm a 7nm čipy v celkovej hodnote 700 miliónov dolárov. Táto objednávka by mu mala umožniť naplniť dopyt zo strany spotrebiteľov a tiež pokračovať vo vývoji nových produktov – 7nm procesory Kirin 980, Kirin 990, Kirin 820 a Kirin 985 sa využívajú v existujúcich produktoch. Nový 5nm procesor Kirin 1000 bude predstavený na jeseň tohto roka.

Ak Huawei nenájde náhradu alebo sa situácia nezmení, nové obmedzenia budú mať potenciálne väčší negatívny dopad, ako je absencia Google služieb. Nájsť však plnohodnotnú náhradu za TSMC, ktorá dokáže naplniť potreby čínskeho giganta a zároveň nevyužíva americké technológie v procese výroby čipov, nebude zďaleka jednoduché. Určite nie z krátkodobého hľadiska.

V rovnaký deň, kedy prišiel do platnosti nový zákon, oznámilo TSMC, že v Arizone vybuduje novú továreň na čipy v celkovej hodnote 12 miliárd dolárov a to s podporou americkej vlády a štátu Arizona.

Huawei na MWC 2019

Huawei na MWC 2019

Čína zvažuje obmedzenia pre americké firmy

Huawei sa k vzniknutej situácii vyjadril: 

Sprísnenie obmedzení uvalených na spoločnosť Huawei vládou Spojených štátov amerických je v priamom rozpore s tvrdením vlády USA, že ide len o ochranu bezpečnosti sietí. Reštrikcie zamerané priamo na spoločnosť Huawei budú mať nepriaznivý vplyv na rozšírenie, údržbu a nepretržitú prevádzku sietí, ktoré sme zaviedli vo viac ako 170 krajinách, a ktoré slúžia viac ako 3 miliardám ľudí na celom svete.  

Z dlhodobého hľadiska toto rozhodnutie poškodí dôveru a spoluprácu v rámci svetového trhu s polovodičmi, od ktorého sú závislé mnohé ďalšie priemyselné odvetvia. V konečnom dôsledku budú poškodené aj ekonomické záujmy USA.

Na nové obmedzenia zo strany USA plánuje zareagovať aj Čína. Tá údajne pripravuje sankcie pre americké spoločnosti Apple, Qualcomm, Cisco, Boeing a ďalšie. Konkrétne detaily zatiaľ nie sú známe.

Zdroj: Android Authority, Taiwan Economic Daily

Prečítajte si aj:

Trump predĺžil zákaz obchodovania s Huawei o ďalší rok

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit