Nová skladačka od Huawei bude predstavená už čoskoro.

Tento týždeň by mal byť predstavený ďalší skladací telefón. Pôjde o Huawei Mate X3, nástupcu modelu Mate Xs 2 a uvidieť by sme ho mali už vo štvrtok 23. marca 2023.

Ako v tejto súvislosti informuje portál AndroidCentral.com, podľa tvrdenia generálneho riaditeľa spoločnosti Display Supply Chain Consultants Rossa Younga bude mať nový Mate X3 veľký skladací displej s uhlopriečkou 7,85 palca. Vonkajší (resp. displej v režime smartfónu) vraj bude merať 6,45 palca a oba budú podporovať technológiu LTPO a disponovať 2K rozlíšením.

Šlo by teda o väčšie displeje, akými disponuje súčasná generácia skladačky Samsung Galaxy Z Fold4. Tá má 7,6-palcový vnútorný displej a 6,2-palcový vonkajší displej. Na druhej strane, Mate Xs 2 má displej takmer rovnakej veľkosti ako nachádzajúci X3, konkrétne 7,8 a 6,2 palca v zatvorenom stave.

Young tiež spomína, že Mate X3 bude ako ochranu na displeji využívať sklo UTG (Ultra Thin Glass, teda ultratenké sklo). To ale ani doteraz nebolo tajomstvo a tento údaj len potvrdzuje, čo Huawei v poslednom čase už avizoval. Údajne ide o sklo značky Kunlun, teda rovnaký panel s vysokou odolnosťou proti pádu, aký sa používa v modeli Huawei Mate 50 Pro, ktorý debutoval v roku 2022.

A napokon, Huawei Mate X3 bude prvým skladacím zariadením od tohto čínskeho výrobcu, ktoré bude obsahovať nedávno oznámenú funkciu satelitnej komunikácie. Okrem toho by sme sa spolu s uvedením tohto skladacieho zariadenia mohli dočkať aj nových hodiniek Huawei Watch Ultimate či smartfónu Huawei P60.

O nadchádzajúcej skladačke informuje aj stránka Gizmochina.com, ktorá zdieľa obrázky informujúce o termíne predstavenia tohto telefónu. V čínštine je na nich uvedené „ľahký ako krídlo, pevný ako skala“, čo má zrejme naznačovať, že v porovnaní s predchodcom bude mať tento telefón menšiu hmotnosť. Tá je u skladačiek stále jedným z veľkým mínusov.

Pripomeňme, že Huawei Mate Xs 2 mal trochu iný koncept ako Galaxy Z Fold4. Zatiaľ čo u tohto Samsungu sa vnútorný displej zatváral ako knižka, u Mate Xs 2 displej v zatvorenom stave akoby zvonka obopínal telo telefónu.

Dôležitým rozdielom je tiež fakt, že telefóny Huawei v dôsledku sankcií americkej vlády nepodporujú Google služby a ani jeho ekosystém. To môže byť pre mnohých používateľov dosť veľkým obmedzením, keďže nemôžu napríklad využívať aplikácie od Googlu, prípadne ich len nahradiť alternatívami, alebo neraz zložito doinštalovať.

Zdroj: AndroidCentral.com, Gizmochina.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.