MatePad Paper je tablet s e-ink displejom.

Huawei v júni 2022 uviedol na trh unikátne zariadenie s názvom MatePad Paper. V stručnosti je možné definovať ho ako tablet so systémom HarmonyOS, ktorý má v základnom balení dotykové pero, a ktorý je vďaka e-ink displeju možné používať aj ako čítačku elektronických kníh, resp. ako digitálny zápisník.

Takáto kombinácia je pomerne unikátna, takže nie je prekvapením, že sa Huawei MatePad Paper na našom trhu oficiálne nepredáva. Aj napriek tomu som sa rozhodol napísať recenziu naň a zhrnúť moje 4-mesačné skúsenosti.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Tenký a ľahký tablet

Huawei MatePad Paper je vybavený 10,3-palcovým e-ink displejom s rozlíšením 1872 × 1404 pixelov. Rámiky okolo displeja sú tenké, avšak na ľavej strane rámik vystupuje pre pohodlnejšie držanie v jednej ruke, ako môžete vidieť na priložených fotkách.

Tablet neobsahuje žiadne fotoaparáty a má iba 3625 mAh batériu, čo sa podpisuje pod celkové rozmery 225 × 183 × 6,7 mm a hmotnosť iba 360 gramov. Súčasťou základného balenia je zatvárací ochranný obal a dotykové pero Huawei M-Pencil 2. generácie. Samotný tablet, pokiaľ nie je vložený v obale, pôsobí pri držaní v ruke veľmi ľahkým dojmom.

Konštrukciu a spracovanie dizajnu chválim. Tablet má zadnú časť s povrchovou úpravou z umelej kože a totožný materiál je použitý aj v prípade priloženého ochranného obalu.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Tablet na čítanie článkov

Technológia e-ink displeja značne obmedzuje spôsoby použitia tohto tabletu. MatePad Paper využíva operačný systém HarmonyOS 2.1, ktorý je založený na Androide. Súčasťou systémovej výbavy je obchod s aplikáciami Huawei AppGallery, avšak ponuka aplikácií, ktoré sú optimalizované pre MatePad Paper, je značne obmedzená.

Nie je to problém, nakoľko súčasťou výbavy je internetový prehliadač. Vďaka tomu som si do tabletu nainštaloval obchod Aurora Store a ten som využil na inštaláciu ďalších aplikácií, ako je Kindle, Denník N či Blinkist. Tieto aplikácie fungujú výborne a je zrejmé, že MatePad Paper je ideálne zariadenie na čítanie správ, dokumentov, článkov a kníh. V prípade multimediálneho obsahu treba akceptovať monochromatické zobrazenie.

V prípade ostatných aplikácií treba počítať s tým, že e-ink displej má pomalšiu obnovovaciu frekvenciu ako tradičné IPS displeje. Znamená to, že pri scrollovaní webom budete mať pocit určitého lagovania. Dá sa na to zvyknúť, avšak je zrejmé, že na hranie, sledovanie videí či používanie komunikačných aplikácií nie je tento tablet ideálne riešenie.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Dobrý zážitok z čítania elektronických kníh

Huawei MatePad Paper ponúka zabudovanú aplikáciu na čítanie kníh, ktorá podporuje takmer všetky formáty elektronických kníh a PDF súbory. Word dokumenty nie sú podporované. Osobne som však na čítanie kníh používal aplikáciu Kindle, aby som synchronizoval svoje knihy medzi MatePadom Paper a čítačkou Kindle Paperwhite 5.

Chvíľu som sa pohrával s myšlienkou, že Kindle predám, avšak vyhodnotil som, že v posteli sa mi pohodlnejšie čítajú knihy pomocou čítačky. Na tablete MatePad Paper čítam na cestách, keďže ho používam aj ako digitálny poznámkový blok.

Zážitok z čítania považujem za dobrý a to najmä počas dňa či pri dostatočnom okolitom svetle. Tablet obsahuje zabudované podsvietenie, avšak jeho spracovanie nedosahuje kvality Kindle čítačiek. Takisto nie je možné prispôsobiť teplotu svetla, ktoré zabezpečuje podsvietenie displeja.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Využitie vo funkcii poznámkového bloku

MatePad Paper obsahuje priložený stylus Huawei M-Pencil 2. generácie. Ten rozpozná 4096 úrovní tlaku a umožňuje písať s oneskorením iba 26 ms. Týka sa to iba systémovej aplikácie Poznámky. Na tablete som skúšal používať aj Microsoft OneNote, avšak v prípade tejto aplikácie bola odozva citeľne horšia a zážitok bol nedostatočný.

Písanie do systémového poznámkového bloku našťastie ponúka dobrý používateľský zážitok, ktorý je vhodný pre účely písania poznámok či skicovania. Škoda len, že dáta z tejto aplikácie nie je možné jednoducho synchronizovať s ostatnými zariadeniami. Týka sa to aj Huawei smartfónov – poznámky z tabletu MatePad Paper sa nezobrazujú v aplikácii Poznámky v Huawei telefónoch a prenos dát nefunguje ani opačne.

Znamená to, že ak si chcem niečo značiť a chcem pristupovať k svojim dátam, musím mať MatePad Paper stále poruke. Funkcionalita aplikácie Poznámky je však dostatočná pre potreby bežného používateľa. K dispozícii je viacero nastavení a nechýba podpora pre záznam audio poznámok pomocou 4 zabudovaných mikrofónov.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Kirin 820E, 4 GB RAM a až 64 GB úložisko

Huawei MatePad Paper poháňa procesor Kirin 820E v kombinácii so 4 GB RAM. Úložisko má kapacitu 64 GB, čo predstavuje viac než dostatok priestoru pre elektronické knihy, aplikácie, audioknihy či zvukové nahrávky. Napísané poznámky si môžete exportovať do PDF súborov. K dispozícii je konverzia napísaných poznámok do textu, s ktorým môžete následne pracovať v dokumentoch, avšak tento nástroj nepodporuje slovenčinu a teda má problém s dĺžňami či mäkčeňmi.

Tablet obsahuje 2 reproduktory s prekvapujúco kvalitnou reprodukciou zvuku, takže sa dá využiť aj na počúvanie audiokníh a hudby. Plusové body dávam za Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a 22,5 W rýchle nabíjanie.

Výdrž batérie sa v prípade takéhoto tabletu ťažko definuje, ale v závislosti od používania ho nabíjam každý týždeň až dva. V standby režime dosahuje zariadenie výdrž až mesiac. V porovnaní s čítačkami elektronických kníh je teda výdrž horšia, avšak na písanie poznámok a čítanie kníh je dobrá.

Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei MatePad Paper

Verdikt

Huawei MatePad Paper je atypické zariadenie. Kombinuje v sebe niekoľko spôsobov používania a ako celok môže osloviť určitú špecifickú skupinu používateľov. Počas testovania som si obľúbil MatePad Paper na čítanie kníh a článkov z aplikácií či na písanie poznámok.

MatePad Paper sa predáva za 499 eur v balení s ochranným obalom a dotykovým perom. Nie je to nízka cena a faktom je, že bežný používateľ asi skôr siahne po iPade 9. generácie, ktorý v kombinácii s dotykovým perom ponúkne prakticky všetko, čo MatePad Paper. iPad však neobsahuje e-ink displej a tak vo výsledku ide o to, či vyslovene hľadáte obrazovku s takouto technológiou alebo nie.

Cena: 499 eur

Zapožičal: Huawei

  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Huawei MatePad PaperZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • Ľahká a tenká konštrukcia
  • E-ink displej má svoje výhody
  • HarmonyOS umožňuje inštaláciu Android aplikácií
  • Dobrý zážitok z písania dotykovým perom v prípade systémovej aplikácie poznámky
  • Kvalitný ochranný obal a dotykové pero sú súčasťou balenia
  • Dobrá reprodukcia zvuku
  • Slušná výdrž batérie

Nepáči sa nám

  • E-ink displej má obmedzenia, pokiaľ nechcete na tablete iba čítať či písať rukou
  • Nie je možné jednoducho synchronizovať poznámky zo systémovej aplikácie
  • Nedostatočný zážitok z písania perom pri použití inej aplikácie, ako sú systémové Poznámky

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Huawei MatePad Paper
Operačný systémHarmonyOS 2.1
Formát SIM kartynie (testovaný model)
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Kirin 820E
Displej, HDRE-ink, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,3 / 1872 × 1404
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, Wi-Fi 6, nie, nie, nie
Hlavný fotoaparát / videonie je
Predný fotoaparát / videonie je
Batéria3625 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]225 × 183 × 6,7 / 360
NabíjanieUSB-C, 22,5 W
Cena v dobe uvedenia na trh499 eur s obalom a dotykovým perom

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit