Huawei priviedol do Európy svoju vlajkovú loď. Predávať sa bude aj na Slovensku.

Vlajková loď Huawei P50 Pro bola oficiálne predstavená pred polrokom a v lete 2021 sa začala predávať v Číne. A teraz prichádza do Európy aj na Slovensko – s drobným oneskorením a s určitými obmedzeniami kvôli situácii, v ktorej sa Huawei nachádza, avšak s tými najvyššími ambíciami.

P50 Pro v sebe kombinuje všetky kľúčové vlastnosti, vďaka ktorým si jej predchodcovia získali pozornosť miliónov používateľov. Prémiový dizajn, vysoký výkon a najmä fotografické technológie, ktoré patria k tomu najlepšiemu na trhu. Na druhej strane je tu absencia 5G, eSIM kariet a takisto Google služieb. Avšak to je vec, na ktorú si už fanúšikovia Huawei telefónov zvykli.

Ľahký telefón so skvelou ergonómiou

Prvá vec, ktorá ma na P50 Pro zaujala, je ľahká konštrukcia s výbornou ergonómiou. Telefón má šírku 72,8 mm a vďaka zaoblenému chrbtu aj displeju sa ideálne drží v jednej ruke. V kombinácii s hmotnosťou 195 gramov ide o zariadenie, ktoré som rád používal a bral do ruky.

Zadná strana je zo skla, avšak Huawei P50 Pro sa nešmýka a v ruke sa drží stabilne. Chrbát sa však ľahko zapacká a je teda chytačom odtlačkov prstov – minimálne v prípade farebnej verzie Cocoa Gold, ktorú som testoval. Tá je lesklá a vyzerá ako biele zlato. Zadnej strane dominuje modul s fotoaparátmi, ktorý vyzerá ako dve veľké oči.

Zvyšok konštrukcie telefónu výraznejšie neprekvapí. K dispozícii je USB-C port, šachta na dve nano SIM karty, resp. na jednu SIM kartu a jednu nanopamäťovú kartu. Tento štandard však nie je príliš rozšírený, nakoľko ho využíva iba Huawei. K dispozícii je tiež infraport a dva reproduktory. Huawei P50 Pro má odolnosť voči vode na úrovni IP68, čo už dnes považujem za štandard.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Špičkový displej, ktorý však v prípade Netflixu nevyužijete naplno

Huawei P50 Pro ponúka 6,6-palcový OLED displej s rozlíšením 2700 × 1228 pixelov a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. V rámci nastavení si môžete zvoliť medzi natívnym rozlíšením a rozlíšením 2025 × 921 pixelov, prípadne môžete nechať telefón prepínať medzi týmito dvoma rozlíšeniami automaticky s cieľom optimalizovať výdrž.

Rovnako si môžete nastaviť 60 Hz obnovovaciu frekvenciu alebo vysokú frekvenciu 90 až 120 Hz, resp. dynamickú obnovovaciu frekvenciu, kedy sa telefón automaticky prepína medzi jednotlivými frekvenciami v závislosti od toho, čo práve robíte s telefónom. K dispozícii je tiež nastavenie farieb a to medzi normálnym režimom, ktorý je optimalizovaný na verné zobrazenie farieb vo farebnom priestore sRGB alebo P3, a jasné zobrazenie farieb pre živšie zobrazenie farieb.

Displej má 10-bitovú farebnú hĺbku a umožňuje zobraziť až 1,07 miliardy farieb. Takisto podporuje zobrazenie HDR10, HDR10+ a HLG obsahu. O to viac zamrzí, že Netflix si na tomto telefóne pozriete iba v SD rozlíšení, čo je do určitej miery dané absenciou Google služieb. Možnože nájdete spôsob, ako ho rozchodiť aj v HD, avšak úplný potenciál displeja s podporou HDR v prípade Netflixu nevyužijete.

YouTube v HDR si však na Huawei P50 Pro môžete vychutnať. Odporúčam aplikáciu YouTube Vanced z webu vancedapp.com. Ide o upraveného klienta služby YouTube, ktorý automaticky blokuje reklamy, umožňuje prehrávanie na pozadí a (nielen v prípade Huawei telefónov) podporuje dokonca aj prihlásenie do Google účtu.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Stereo reprodukcia zvuku poteší

Displej má výbornú kvalitu a vysoký maximálny jas. K dispozícii je filter modrého svetla aj s funkciou obmedzenia blikania. Tento režim je možné aktivovať manuálne alebo automaticky, avšak v porovnaní s konkurenčnými telefónmi mi v prípade Huaweiu dlhodobo chýba možnosť automatického zapnutia/vypnutia na základe západu/východu Slnka. Harmonogram tejto funkcie si tak môžete nastaviť iba na základe vami zadaných časov.

K dispozícii je tiež tmavý režim, ktorý sčierni používateľské rozhranie. Tento režim je možné aktivovať iba manuálne. Ocenil by som možnosť automatizácie jeho zapnutia/vypnutia, ako to majú prakticky všetky ostatné smartfóny a tablety na trhu.

Huawei P50 Pro ponúka aj dva reproduktory, ktoré zabezpečujú stereo reprodukciu zvuku. Spodný reproduktor sa nachádza na spodnej hrane, horný reproduktor je nad displejom. Výsledkom je pomerne kvalitná a hlasná reprodukcia zvuku, ktorá mi postačovala na počúvanie hudby aj sledovanie videí. Osobne som používal zabudované reproduktory na úrovni 70 až 90 % maximálnej hlasitosti. Niekto by však možnože ocenil výraznejšie basy.

Aby som to zhrnul – audiovizuálna kvalita telefónu je výborná. Avšak to sa postupne stáva štandardom aj v segmente vyššej strednej triedy. Napríklad konkurenčné Xiaomi 11T Pro taktiež ponúka výborný displej a stereo reproduktory a dokonca aj podporu pre Dolby Vision a Dolby Atmos. Tieto technológie by ste vo výbave Huawei P50 Pro hľadali zbytočne – je zrejmé, prečo.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

EMUI 12 s Androidom 11

Huawei P50 Pro má 4360 mAh batériu s podporou 66 W káblového a 50 W bezdrôtového nabíjania. Nechýba ani technológia reverzného bezdrôtového nabíjania, takže si môžete pomocou telefónu nabiť inteligentné hodinky či slúchadlá s podporou bezdrôtového nabíjania – stačí ich iba položiť na chrbát telefónu. Výdrž batérie dosahuje 1 až 2 dni používania v závislosti od jeho intenzity.

Telefón poháňa procesor Snapdragon 888 v 4G verzii (kvôli obmedzeniam Huawei) a vo výbave má aj 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Na našom trhu nebude k dispozícii iná konfigurácia. A hoci tento procesor patrí k tomu najlepšiemu, čo je dostupné na trhu, jeho optimalizácia podľa mňa nie je ideálna. Staršie vlajkové lode P40 Pro a Mate 40 Pro reagovali o trošku plynulejšie.

Okrem absencie 5G konektivity nenájdete v telefóne ani podporu pre eSIM. Nakoľko je to pre vás obmedzujúce si musíte zvážiť sami, avšak osobne si myslím, že väčšina používateľov bude skôr riešiť absenciu Google služieb ako chýbajúce 5G.

Huawei P50 Pro využíva operačný systém Android 11 s nadstavbou EMUI 12. Toto môže byť pre niekoho kľúčová informácia, nakoľko EMUI 12 pre niektoré ostatné telefóny od Huawei (napr. Huawei Mate 40 Pro) využíva systém Android 10. V prípade P50 Pro je však nadstavba založená na Androide 11.

Kľúčovými zlepšeniami nadstavby EMUI 12 je optimalizácia používateľského rozhrania. Huawei zmenil fonty a upravil rozhranie tak, aby pôsobilo elegantnejšie a intuitívnejšie. Rozdelenia sa dočkala aj horná lišta, ktorá obsahuje notifikačné centrum (ľavá časť lišty) a panel s rýchlymi nastaveniami (potiahnutie pravej časti hornej lišty). Súčasťou tohto panela je aj rýchly prístup k ďalším zariadeniam ekosystému Huawei, či už ide o notebooky Huawei MateBook alebo o bezdrôtové slúchadlá.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Už aj s bezkontaktnými platbami

Ani Huawei P50 Pro nemá vo výbave Google služby. Táto správa väčšinu z vás neprekvapí, avšak nájdu sa aj ľudia, ktorí dianie okolo Huawei až tak nesledujú a čakali, že obmedzenia budú iba dočasné. Faktom je, že trvajú dodnes a postupne sa na ne prispôsobil aj samotný Huawei a aj používatelia jeho zariadení.

V praxi to znamená, že telefón obsahuje mobilné služby od Huawei a jeho obchod AppGallery. Osobne tento obchod rozširujem o alternatívny obchod Aurora Store, z ktorého si inštalujem a manuálne aktualizujem globálne aplikácie, ktoré zatiaľ v AppGallery nie sú. Ide najmä o služby ako Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Netflix či Spotify a aplikácie od Microsoftu, ktoré používam, ako je Edge, OneDrive, OneNote a Outlook. Zaujímavosťou je, že Office od Microsoftu sa v AppGallery nachádza.

Spomenuté aplikácie sa dajú stiahnuť aj cez nástroje, ktoré sú zabudované priamo v Huawei telefónoch, avšak osobne preferujem obchod Aurora Store a to z dvoch dôvodov. Prvým je, že ide o neoficiálneho klienta pre obchod Google Play a teda inštalačné súbory sťahuje priamo z Google serverov. Druhým dôvodom je, že si môžem nastaviť, ktoré aplikácie si chcem aktualizovať cez Aurora Store, a ktoré nie. Mám teda poriadok v tom, čo mám v telefóne nainštalované, a z ktorého zdroja.

AppGallery ponúka bohatú ponuku slovenských aplikácií, či už ide o bankové aplikácie alebo tie od operátorov či obchodov, ako je Lidl, Kaufland a Tesco. Potešiteľné je, že k dispozícii sú aj bezkontaktné platby telefónom cez systém Curve Pay, ktorý je priamo naviazaný na kartu a službu Curve. Detaily o tejto službe si môžete prečítať TU.

Ak by som to mal zhrnúť, s Huawei telefónom sa podľa mňa dá žiť úplne v poriadku. Avšak treba akceptovať to, že niektoré globálne aplikácie si budete musieť aktualizovať manuálne (či už cez AppGallery, ktorý vám ponúkne zdroj tretích strán alebo cez Aurora Store) a v prípade malého percenta aplikácií sa môžu vyskytnúť prípadné problémy s funkčnosťou. Napríklad aplikácia Strava sa na Huawei P50 Pro ani nespustí, avšak to je skôr výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Huawei P50 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pro

Recenzia je rozdelená do troch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Zhodnotenie fotografických funkcií a galéria fotiek
  3. Verdikt a technické špecifikácie

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit