Čínsky výrobca si stále navrhuje vlastné procesory, tento je určený pre špeciálny segment.

Čínska spoločnosť Huawei je jedným z mála výrobcov, ktorí si vyvíjajú vlastné čipové sady do svojich mobilných zariadení. Hoci v minulosti sa vývoju procesorov venovala ešte intenzívnejšie, ani v súčasnosti na túto oblasť celkom nezanevrela.

Dôkazom je napríklad nadchádzajúci čipset Kirin A2, ktorý Huawei podľa informácií portálu HuaweiCentral.com predstaví ešte v tomto roku, zrejme v treťom alebo štvrtom kvartáli.

Nepôjde však o procesor pre smartfóny, kde sa Huawei v poslednej dobe stále viac spolieha na čipsety od Qualcommu, ale pre nositeľné zariadenia, ako inteligentné hodinky, slúchadlá a podobne. Tieto čipy si nevyžadujú až také pokročilé výrobné procesy ako zložité čipsety pre telefóny, je preto ľahšie ich vyrábať. To pre Huawei, stále kvárený americkými sankciami, je dosť podstatné.

Prvým čipom z tejto série bol v septembri 2019 Kirin A1. Bol to prvý čip pre nositeľnú elektroniku s technológiami Bluetooth 5.1 a Bluetooth Low Energy 5.1. Vyvinula ho divízia spoločnosti Huawei pre navrhovanie čipových súprav HiSilicon a výrobu mala na starosti známa taiwanská spoločnosť TSMC.

Kirin A1 je určený pre bezdrôtové slúchadlá, inteligentné reproduktory, inteligentné okuliare či inteligentné hodinky. Ako prvé ním boli vybavené hodinky Huawei Watch GT2 a neskôr aj Watch GT 2 Pro.

Zdroj: HuaweiCentral.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.