Spoločnosť sa od roku 2019 nachádza na čiernej listine USA.

Toto rozhodnutie spoločnosti Huawei zamedzilo prístup k “americkým” technológiám. Najvýraznejším obmedzením, ktoré sa týka používateľov smartfónov, je absencia mobilných služieb spoločnosti Google. Vieme však, že na trhu sa stále nachádza niekoľko riešení, ktoré dokážu toto obmedzenie eliminovať. Rozhodnutie USA má samozrejme za následok aj pokles tržieb spoločnosti Huawei v rôznych oblastiach jej pôsobenia.

Najnovšie správy z portálu HuaweiCentral nám však prezrádzajú, že USA prehodnotili plány na prevod dôležitých technológií pre spoločnosti s obmedzeným prístupom vrátane spoločnosti Huawei. To znamená, že pre spoločnosť Huawei sa konečne začína “blýskať na lepšie časy”.

Portál informuje, že americké ministerstvo obchodu rozhodlo prísť s niekoľkými takzvanými novými „normami, ktoré by umožnili prístup k technológiám vyrobeným v USA aj spoločnostiam s obmedzeným prístupom. Aj napriek tomu, že to vyzerá pre dotknuté spoločnosti nádejne, je tu malý háčik. Tieto spoločnosti sa musia podriadiť pravidlám, ktoré pripravilo americké ministerstvo obchodu. Priamo v týchto normách sa uvádza, že spoločnosť sa bude musieť zapojiť do rozhovoru s orgánom pre obchod, aby získala ďalšie vysvetlenia v tejto veci.

Huawei telefóny bez Google služiebZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei telefóny bez Google služieb

Zainteresované strany z USA sa musia plne angažovať v medzinárodných normalizačných organizáciách, najmä ak kritické, ale niekedy neviditeľné normy, ktoré stanovujú, majú dôležité dôsledky pre národnú bezpečnosť, ako aj pre obchod,“ uviedol vo vyhlásení Alan Estevez, námestník ministra obchodu pre priemysel a bezpečnosť.

Dnešné pravidlo poskytuje americkému priemyslu a iným organizáciám veľmi potrebné objasnenie, ktoré umožní, aby USA naďalej zastávali vedúcu úlohu v týchto kritických orgánoch.“

Je pritom pozoruhodné, ako sa spoločnosť Huawei s celou situáciou popasovala. Okrem toho, že aj naďalej vydáva smartfóny (bez GMS a 5G), tak spoločnosti Honor umožnila osamostatniť sa. Tá na viacerých trhoch nahrádza práve Huawei.

Spoločnosť okrem toho stále pokračuje vo vývoji a neustále prináša nové a moderné technológie. Zdá sa však, že za zmiernením sankcií voči spoločnosti Huawei sú ukryté predovšetkým záujmy USA, pretože neprítomnosť spoločností z čiernej listiny na americkom trhu oberajú aj USA o príjmy.

V súčasnosti však ministerstvo obchodu neoznámilo zoznam technológií, ktoré budú zdieľané so spoločnosťou Huawei.

Zdroj: HuaweiCentral

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.