Smartfóny spoločnosti Huawei dokázali rozoznať testovaciu aplikáciu a dočasne zvýšiť maximálny výkon.

Huawei podvádza v aplikáciách na test výkonu. S týmto posolstvom prišiel portál AnandTech, ktorý publikoval svoje zistenia z testovania smartfónov značiek Huawei a Honor. AnandTech počas posledného roka otestoval všetky zariadenia s procesorom Kirin 970 a všimol si atypické správanie – novinka Honor Play dosiahla v testoch iné hodnoty ako ďalšie smartfóny s totožným procesorom.

Na tom by nebolo nič neobvyklé, keby išlo o drobné rozdiely. Namerané hodnoty však boli výrazne odlišné a redaktori portálu začali zisťovať, prečo tomu tak je. A prišli k zisteniu, že Huawei svojim telefónom pomáha, aby dosiahli viac bodov v aplikáciách na testovanie výkonu, ako je 3DMark či GFXBench. Zariadenia s procesorom Kirin 970 sa dokážu po spustení testovacích nástrojov dočasne prepnúť do režimu extra výkonu, v ktorom dosahujú oveľa vyšší grafický výkon. Zároveň sa však zvýši aj spotreba batérie a to v extrémnych prípadoch až takmer dvojnásobne.

Na takomto režime by nebolo nič zlé, pokiaľ by ho mal používateľ priamo pod kontrolou a vedel by o jeho existencii. Aktuálne však tomu tak nie je a reálny zážitok z používania telefónu preto nezodpovedá tomu, čo naznačujú výsledky testov. Telefóny s Kirinom 970 totiž dosahujú v aplikácii 3DMark skvelé výsledky, počas hrania bežných hier to však nepocítite – vtedy beží telefón v štandardnom režime a jeho grafický výkon môže byť v extrémnych prípadoch až o cca polovicu nižší. Aj nás pri testovaní Honoru Play prekvapili prepady fps a zriedkavé trhanie pri hraní titulu Shadowgun Legends, čo sme v našej recenzii spomenuli.

Pokiaľ vás zaujímajú detaily, odporúčame prečítať si článok na AnandTech, kde nájdete aj množstvo grafov a výsledkov meraní. Redaktori portálu dokázali zmerať telefóny aj s vypnutým režimom extra výkonu, čo viac zodpovedá skutočnému zážitku, ktorý Kirin 970 v bežnej prevádzke ponúka. Na situáciu tiež zareagovali vývojári aplikácie 3DMark, ktorí sa rozhodli odstrániť zariadenia Huawei P20, P20 Pro, Nova 3 a Honor Play z rebríčka najlepších zariadení.

Reakcia spoločnosti Huawei na seba nenechala dlho čakať. Výrobca vysvetlil svoje konanie tvrdením, že prezentoval schopnosti umelej inteligencie, ktorá optimalizuje využitie dostupných prostriedkov. Huawei tiež prisľúbil, že jeho nadstavba EMUI 9.0 umožní používateľom manuálne aktivovať režim extra výkonu. Týmto krokom zároveň vyhovel vývojárom 3DMarku, ktorí vyžadujú, aby sa telefón k ich aplikácii správal rovnako ako k ostatným aplikáciám.

Či je reakcia spoločnosti na vzniknutú situáciu adekvátna, to necháme na vašom uvážení.

Zdroj: AnandTech, Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei sa v USA trápi. Najnovšie čelí kritike za umelo vytvorené recenzie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit