HarmonyOS Next môže byť v prvej vlne distribuovaný do Huawei smartfónov len v prípade jeho výberu.

Spoločnosť Huawei má pred sebou významné obdobie. Dá sa povedať, že odkedy na tohto výrobcu spadajú niektoré sankcie, pôjde o najväčší krok, aký výrobca spraví. Smartfóny od Huawei sú totiž na trh distribuované so systémom Android v podobe AOSP, teda neprinášajú najnovší Android, čo je v aktuálnom prípade Android 14, resp. Android 15. V prípade najnovšej generácie vlajkových lodí ide o Android 12 v kombinácii s nadstavbou EMUI, ktorá sa správa ako hlavný operačný systém a výrazne upravuje spomínaný Android. Toto však platí na globálnom trhu, keďže v Číne sú telefóny dodávané so systémom HarmonyOS. Aj ten však v sebe stále skrýva kúsok Androidu.

V blízkej dobe, konkrétne 22. októbra má predstaviť verziu HarmonyOS Next, ktorý sa od Androidu úplne oslobodí. Najväčšou zmenou bude to, že už nebude vedieť používať aplikácie prispôsobené pre Android, budú musieť byť pripravené špeciálne pre tento systém. Zážitok zo systému bude ale iný, keďže Huawei bude mať nad ním kompletnú kontrolu ako v rámci bezpečnosti, tak aj optimalizácie.

Huawei Pura 70 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Pro

S príchodom HarmonyOS Next ale prichádza otázka, či sú používatelia stále ochotní vzdať sa služieb typických pre Android. Týkať sa to bude najmä toho, že pre Android je prispôsobených množstvo aplikácií, čo nemusí byť v prípade systému od Huawei rovnaké. Zároveň je ale stále možné si do zariadení pridať aj aplikácie a služby od Googlu, s čím sa v prípade HarmonyOS Next rovnako používatelia nestretnú. V takej Číne to problém byť nemusí, no na iných trhoch by s tým fanúšikovia spoločnosti mohli mať problém.

Zdá sa ale, že čínsky výrobca má riešenie. Už čoskoro totiž predstaví sériu smartfónov s prémiovou výbavou Mate 70. Táto séria by mala byť jednou z prvých, ktorá ponúkne práve HarmonyOS Next. Riešením pre Huawei by ale mohlo byť to, že by používatelia mali na výber. Telefóny by tak ponúkali ako verziu systému s podporou aplikácií Androidu, tak aj HarmonyOS Next bez tejto podpory. Výrobca by tak mohol uspokojiť nielen používateľov, ktorí chcú skúsiť niečo nové, ale aj tých, ktorí stále chcú využívať aplikácie pre Android.

Zatiaľ nie je známe, akú podobu toto riešenie bude mať. Možnosťou je tiež to, že by HarmonyOS Next neprišiel na konkrétne trhy, kde je stále dopyt po aplikáciách pre Android a taktiež Google služby. Informácie ale pochádzajú od čínskeho leakera s prezývkou RuiPlaysDigital, ktorý tvrdí, že sa to dozvieme už čoskoro. Séria Mate 70 by totiž mala byť podľa neho predstavená v polovici či koncom novembra.

Zdroj: gizmochina.com, gsmarena.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.