Huawei so systémom HarmonyOS Next prestane podporovať aplikácie pre Android.

Doplnené 21. 11.: Huawei potvrdil, že globálne verzie budúcich telefónov, ktoré budú v predaji aj v Európe a na Slovensku, budú aj naďalej využívať open source verziu systému Android s nadstavbou EMUI. Zachovajú si tiež podporu pre apk súbory a umožnia inštaláciu Android aplikácií.

Operačný systém HarmonyOS slúži ako náhrada systému Android v smartfónoch od Huawei už nejaký ten rok. Dôvodom vzniku tohto operačného systému boli sankcie, ktoré na čínsku spoločnosť uvalila vláda USA pod vedením Donalda Trumpa. Čas plynie, HarmonyOS stúpa v číslach a používatelia si ho pochvaľujú čoraz viac, počas svojho pôsobenia dokázal totiž v mnohých regiónoch plnohodnotne nahradiť aj Android.

V poslednej dobe sa však zdá, že Huawei na HarmonyOS vsádza až príliš veľa. S veľkou dôverou prichádza aj dôležité vyjadrenie predstaviteľa spoločnosti. Pripravovaná verzia operačného systému s názvom HarmonyOS Next nebude podporovať aplikácie prispôsobené pre operačný systém Android.

Veľká zmena zo strany Huawei

Podpora pre Android aplikácie bola doteraz nevyhnutnou súčasťou pre Huawei smartfóny využívajúce HarmonyOS minimálne na globálnom trhu. Ako však informuje Richard Yu, predstaviteľ spoločnosti Huawei, so systémom HarmonyOS Next už nebude možné do smartfónov nainštalovať aplikácie určené pre Android zariadenia. Rovnako to bude aj s čítaním Android kódu, telefóny sa jednoducho úplne odstrihnú od Androidu.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

HarmonyOS Next pritom vizuálne vyzerá skutočne podobne ako aktuálna verzia systému HarmonyOS, najväčšou zmenou teda bude pravdepodobne ukončenie podpory pre používanie Android aplikácií. Huawei to teda so svojím operačným systémom myslí vážne a zdá sa, že postupom času sa chce úplne zbaviť základu Androidu. Ako sa mu však bude s touto zmenou dariť medzi používateľmi zatiaľ nemožno určiť.

Práce na HarmonyOS stále pokračujú

Od príchodu systému HarmonyOS na trh spravili jeho vývojári riadny pokrok. Aktuálne systém od spoločnosti Huawei dosahuje približne 2 % celkového podielu na trhu. Samozrejme, že sa zatiaľ nebude vedieť doťahovať na veľké systémy ako je Android, ktorý pracuje na telefónoch viacerých spoločností či iOS od Applu. HarmonyOS však mieri vysoko a možno očakávať, že používateľov bude ešte naberať. Ukončenie podpory pre Android aplikácie je však veľkým krokom a nemožno povedať, ako sa táto zmena ujme na trhu.

Zdroj: gsmarena.com, pandaily.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.