Čínska spoločnosť Huawei bola takmer na pokraji prežitia. Zdá sa však, že postupne rastie najmä na vybraných trhoch.

Keď vláda USA uvalila sankcie na čínsku spoločnosť Huawei, predaje ich smartfónov výrazne poklesli. Používatelia totiž prišli o dôležité súčasti, medzi ktoré možno zaradiť aj Google služby. Bez Google služieb si dnes v Európe kúpi smartfón len málokto, bývalému čínskemu gigantovi sa však darí neustále rásť. Teraz totiž oznámil pokorenie významného mílnika, ktorý pre neho znamená dobré správy.

Úspech hlási systém HarmonyOS 4, ktorý je náhradou za systém Android v smartfónoch od spoločnosti Huawei. Táto verzia len 3 mesiace od svojho vydania pokorila významnú hranicu počtu používateľov, o čom informoval aj portál andro4all.com.

Huawei hlási úspech s HarmonyOS 4

Systém HarmonyOS prišiel na trh len chvíľu po tom, čo Huawei získal obmedzenia pre využívanie Androidu. HarmonyOS je však vo viacerých aspektoch podobný práve Androidu len s jedným rozdielom, Google služby stále neponúka. Namiesto toho sa sústreďuje na využívanie vlastných Huawei služieb, ktoré sa postupne vylepšujú a plnohodnotne zastupujú tie od Googlu.

Huawei P60 ProZdroj: TOUCHIT
Huawei P60 Pro

V Číne, kde sa však Google služby nevyužívajú v takej miere ako v Európe, sa však HarmonyOS postupne šplhá aj v číslach aktívnych používateľov. Len tri mesiace po vydaní verzie HarmonyOS 4 Huawei hlási až 100 miliónov aktívnych zariadení. Toto číslo je pritom obdivuhodné, najmä ak vezmeme do úvahy, že aktuálne je s týmto systémom kompatibilných 69 zariadení.

Výrobca stúpa aj na ďalších trhoch

Je pochopiteľné, že aktuálne je hlavným trhom pre Huawei ten čínsky, kde prakticky používatelia neevidujú žiadne obmedzenia, s výnimkou absencie 5G pripojenia vo väčšine telefónov. Aj na európskom trhu však bývalý gigant medzi výrobcami telefónov postupne prichádza s novými technológiami a už budúci rok sa máme dočkať modelu s označením Huawei P70.

Čínskeho výrobcu teda pravdepodobne čakajú lepšie časy, nakoľko dnes už so systémom HarmonyOS prekonáva aj popularitu známejších custom ROM. Ak bude takto pokračovať aj naďalej, pravdepodobne ho čakajú lepšie podmienky a zázemie aj na našom trhu.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.