Track AI čoskoro nájde využitie v nemocniciach po celom svete.

Spoločnosť Huawei nedávno predstavila spolu s novým radom smartfónov P30 aj technológiu Track AI. Tá je výsledkom spolupráce s poprednými lekárskymi výskumnými inštitúciami. Systém založený na umelej inteligencii je určený na diagnostiku skorých príznakov poškodenia zraku u detí.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že na svete je 19 miliónov detí so zrakovým postihnutím, pričom 70 až 80 percentám prípadov je možné predísť alebo ich liečiť. Technológia bude hodnotiť vizuálnu funkciu u malých detí a identifikovať zrakové postihnutie. Cieľom je implementovať technológiu globálne od roku 2020, vďaka čomu budú lekári schopní identifikovať každý typ zrakového postihnutia.

Zisťovanie zrakových porúch prebieha podobným spôsobom, ako pri návšteve očného lekára – pacient sa pozerá na stimuly, určené na testovanie rôznych aspektov vizuálnej funkcie. Údaje zozbierané z pohľadu pacienta sa následne spracujú smartfónom Huawei P30 pomocou algoritmu Huawei HiAI na identifikáciu potenciálnych indikátorov zrakového postihnutia.

Track AI predstavuje ľahko použiteľné, prenosné a cenovo dostupné zariadenie na identifikáciu týchto problémov. Tvorcovia uvádzajú, že použitie je možné u detí od veku šiestich mesiacov.

Ako to funguje?

Deti so zrakovým postihnutím majú rozdielne spôsoby videnia. DIVE dokáže zozbierať údaje o polohe zraku na základe vedecky navrhnutých vizuálnych podnetov. Interpretácia týchto údajov však môže byť pre nešpecializovaných zdravotníckych pracovníkov náročná. Tento problém rieši umelá inteligencia. Pomocou nej môžu byť počítače “vyškolené” na identifikáciu abnormálnych vzorov zraku.

Track AI stavia na schopnostiach platformy TensorFlow od Googlu v kombinácii s Huawei HiAi. Aplikácia pre smartfóny je prenosná, nevyžaduje Wi-Fi pripojenie a prijíma dáta v reálnom čase. 

Rozvoj systému, založeného na umelej inteligencii, si vyžaduje zhromažďovanie údajov od tisícok detí. Výskumné centrá v súčasnosti zbierajú údaje z testovania v piatich krajinách na 3 kontinentoch (Čína, Mexiko, Spojené arabské emiráty, Španielsko a Spojené kráľovstvo). Akonáhle sa zhromaždí dostatočné množstvo údajov, ďalším krokom bude “tréning” neurónových sietí.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei vymyslel aplikáciu, ktorá umožní nevidiacim vnímať emócie ostatných ľudí

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.