Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Niekoľko kilometrov za Slovenskými hranicami sa nachádza Neziderské jazero, jediné stepné jazero v Európe.

Spoločnosť Huawei spolu s Viedenskou univerzitou a predstaviteľmi národného parku spustila výskumný projekt Tech4All. Slúži na výskum poznatkov, ktoré budú napomáhať ochrane životného prostredia a k zachovaniu živočíšnych druhov.

Vďaka spoločnosti Huawei budú smart technológie a umelá inteligencia využívané na výskum biodiverzity v trstinovom pásme, ktoré obklopuje telo Neziderského jazera. Výskumný projekt s názvom Tech4All spustila v jeseni minulého roka v  spolupráci s Viedenskou univerzitou, Národným parkom Neusiedler See – Seewinke, a mimovládnou organizáciou Rainforest Connection (RFCx).
Pre lepšiu predstavu o podstate projektu pozvala globálna technologická spoločnosť na konci mája zástupcov rakúskych médií a vlády na mediálne stretnutie priamo v trstinovom pásme Neziderského jazera.

Erich Manzer, CEO divízie Huawei v Rakúsku, vysvetľuje technológiu podrobne: „Najväčšou výhodou je, že hlasy vtákov a obojživelníkov je teraz možné monitorovať aj v časových obdobiach, ktoré doteraz neboli možné – napríklad počas noci a zimy. – čo bola mimoriadna výzva už predtým. S technológiou od Huawei sa teraz môžu monitorovacie údaje ukladať do zariadení a môžu ich zhromažďovať iba výskumníci. Niektoré zariadenia môžu dokonca prenášať údaje cez mobilnú sieť, čo umožňuje, že je výskum ešte viac časovo efektívny.“

20. výročie zapísania do svetového dedičstva UNESCO

Neziderské jazero je nielen najväčšie jazero v Rakúsku, ale je aj domovom veľmi špeciálnej flóry a fauny, a to najmä vďaka svojmu unikátnemu trstinovému pásmu. Tohto roku oslavuje jazero svoje 20. výročie od zaradenia do svetového dedičstva UNESCO. Projekt TECH4ALL bude skúmať krátkodobé a dlhodobé účinky kolísania vodných hladín na hniezdiace druhy vtákov, ako aj význam trstinového pásma pre voľne žijúce živočíchy počas celého roka. Vedci sa tiež zamerajú na to, ako rôzne poveternostné podmienky ovplyvňujú aktivitu vtáčieho spevu. „S pomocou získaných poznatkov môžeme odvodiť opatrenia v boji proti klimatickým zmenám.“ uviedol Christian H. Schulze z Katedry botaniky a výskumu biodiverzity Viedenskej univerzity. „Vzhľadom na zmenenú hydrologickú dynamiku jazera možno očakávať účinky nielen na stav trstinového pásma, ale aj na jeho biodiverzitu.“ dodáva Schulze.

Ochrana vzácnej biodiverzity Rakúska

Pre projekt boli na ploche 12 km² nainštalované dve online zariadenia s názvom „Guardians“, a 70 offline zariadení (zariadenia Edge), ktoré doteraz zaznamenali 4 000 GB zvukových dát. Vedci očakávajú, že vďaka týmto 11 600 hodinám zvukového materiálu zistia, ako sa zvuky a spev vtákov v trstinovom pásme menia v rôznych ročných obdobiach. Výsledkom projektu Tech4All je zlepšenie rovnováhy medzi trstinovým pásmom a ochranou životného prostredia, ako aj ekosystému regiónu pre ľudí a zvieratá. Tento rýchly a minimálne invazívny prístup nielenže ušetrí výskumníkom veľa času, no zároveň minimálne ovplyvní biotopy zvierat.

Technológia a umelá inteligencia v prírode

Od pozitívneho vplyvu na ľudskú spoločnosť až po projekty na ochranu zvierat, technológia zohráva dôležitú úlohu a významne prispieva ku všetkým druhom pozitívneho vývoja v mnohých oblastiach. Projekt pri Neziderskom jazere je prvým projektom spoločnosti Huawei TECH4ALL v Rakúsku. Spolu s mimovládnou organizáciou Rainforest Connection už Huawei pracuje na mnohých ďalších projektoch na medzinárodnej úrovni ako napríklad monitorovanie veľrýb pri pobreží Írska, či projekte na ochranu kriticky ohrozenej Darwinovej líšky v čílskych lesoch.

Značky: