Spoločnosť Huawei nás pozvala na workshop, ktorý bol zameraný na nedávno predstavené novinky – Huawei P10 a P10 Plus.

Workshop viedol produktový expert spoločnosti Huawei – Viktor Dragnea. Prezentoval nám rôzne vlastnosti a možnosti, ktorými novinky disponujú. Jednoznačným „bestsellerom“ je duálny fotoaparát LEICA, ktorý dostal oproti minuloročnému modelu slušný upgrade. Veľmi obľúbenou témou, ktorá mala dlhší priebeh, je nový procesor z dielne Huawei – Kirin 960. Hovorilo sa o jeho výkone a nových možnostiach, ktoré poskytuje používateľovi.

Podrobnú recenziu zariadenia Huawei P1O nájdete > TU <

Workshop začal, ako inak, hodnotením a úspechmi spoločnosti Huawei. Ukázali nám, ako vyzeralo sídlo spoločnosti pri vzniku (začiatkoch) a ako vyzerá teraz, samozrejme, je to diametrálny rozdiel, čo sa dalo čakať. Okrem iného sa spomenuli aj úspechy v raste značky Huawei a obľúbenosti u používateľov v regióne CEE a Nordic, čiže aj na našom území. V niektorých krajinách tohto regiónu sa zvýšil podiel značky na trhu so smartfónmy o 10 až 20 %.

Spomenutý bol aj dva roky starý model Huawei P8Lite, ktorý bol najpredávanejším smartfónom značky v regióne CEE a Nordic. Ako je známe, Huawei rastie veľmi rýchlo a je svetovo tretí najväčší výrobca smartfónov. Toto sa však odzrkadlilo aj na cenovej politike nových zariadení. Každoročne je cena vyššia a tým sa postupne zaraďuje medzi najdrahšie, teda najvýkonnejšie smartfóny na trhu. Či však právom, to sa dozviete v našej podrobnej recenzii zariadenia Huawei P10 >>> TU <<<.

Kto z koho?

Viacero grafov vyobrazuje porovnanie s inými svetovými výrobcami smartfónov, nechýba Apple ani Samsung. Huawei (ako taký) sa dostal do podvedomia ľudí o niečo viac ako spoločnosť Apple, vo vedení je Samsung.

Od prvých grafov sa prešlo k samotným produktom, ktoré boli predstavené na MWC 2017 v Barcelone. Ide o tzv. GREAT NEWS a sú to dva smartfóny Huawei P10 / P10 Plus a nové hodinky Huawei Watch 2 (v dvoch vyhotoveniach). O hodinkách sa nehovorilo, len sa spomínali, prezentácia bola zameraná na telefóny.

Nová generácia duálneho fotoaparátu LEICA

Nová LEICA optika + vylepšený duálny snímač + hybridný zoom. To sú podstatné novinky z oblasti fotoaparátu. Rozlíšenie je u oboch noviniek je rovnaké, zmena nastala v svetelnosti snímačov. P10 plus má svetelnosť – f/1.8 a P10 – f/2.2. Novinkou je aj hybridný zoom, ktorý funguje celkom dobre, pričom viete vytvárať fotografie s dvojnásobným priblížením bez straty kvality. Na tejto novinke však musí Huawei, subjektívne, zapracovať. Priebeh priblíženia nie je plynulí, a taktiež ovládanie by mohlo dostať väčší priestor. V tomto vyniká iPhone 7Plus.

Huawei P10: Duálny LEICA snímač 2.0 (SUMMARIT-H 1:2.2/27 ASPH) / 12 Mpx farebný + 20 Mpx monochromatický snímač / svetelnosť f/2.2. / 3D detekcia tváre / OIS / laserové zaostrovanie / vylepšené snímanie portrétov s Bookeh efektom. Predný fotoaparát – 8 Mpx / svetelnosť f/1.9 / autofokus.

Huawei P10 Plus: V tomto prípade ide o duálny snímač Leica Pro Edition 2.0 (SUMMILUX-H 1:1.8/27 ASPH)  / 12 Mpx farebný + 20 Mpx monochromatický snímač / svetelnosť f/1.8 / 3D detekcia tváre / OIS / laserové zaostrovanie / vylepšené snímanie portrétov s Bookeh efektom / dokonalejšie fotografie pri nižšej intenzite svetla. Predný fotoaparát – 8 Mpx / svetelnosť f/1.9 / autofokus.

Ako fotí Huawei P10 si môžete pozrieť >>> TU <<<

Po špecifikáciách sme si pozreli niekoľko fotografií vytvorených s P10 Plus, fotografie z P10 prezentované neboli. Prvá fotografia bola zameraná na nočný režim s výborným kontrastom  a dôrazom na detail. Druhá fotografia, za denného svetla, bola zameraná na dynamický rozsah so sýtymi farbami. Ďalšie dve fotografie prezentovali makro alebo z akej blízkosti vie snímač zaostriť na predmet. Posledná fotografia bola venovaná monochromatickému režimu s dynamickým záberom. Všetky fotografie vyzerali ukážkovo, avšak realita nemusí byť tak rozprávková. Až reálny test Huawei P10 Plus v praxi ukáže, či je snímanie takto špičkových fotografií bežnou realitou.

„Okrem technických vylepšení sa opäť spomínali nové farebné prevedenia – Dazzling Blue a Greenery, ktoré sú skutočne zaujímavé, ale príliš často spomínané“.

 

Huawei SUPERCHARGE

Pokračovanie v zmysle rýchleho a bezpečného nabíjania má zmysel. Quickcharge tu nehľadajme, Huawei ma vlastné riešenie rýchleho nabíjania, ktoré dokáže (malo by) dodať telefónu celodennú energiu už po 30 minútach nabíjania. Je viac než potrebné, aby sme dokázali zariadenia nabiť čo najrýchlejšie, uponáhľaná doba to vyžaduje. A to aj napriek tomu, že to nemá z dlhodobého hľadiska veľmi dobrý vplyv na batériu.

Nový procesor z dielne Huawei – Kirin 960

CPU Huawei Kirin 960 je vylepšenou verziou Kirin-u 950. Je to osemjadrový procesor so 4 jadrami Cortex A73 (náročnejšie úlohy) s taktom 2.4 GHz a 4 jadrami Cortex A53 (zamerané na úsporu) s taktom 1.8 GHz.

Počiatky procesorov Huawei Kirin v smartfónoch

Nasledovalo niekoľko benchmarkov, ktoré ukazujú nárast výkonu vo všetkých smeroch v porovnaní s predchádzajúcou verziou Kirin 950.  Aby to bolo zaujímavejšie, nechýbajú v tabuľkách najvýkonnejšie procesory na trhu. Chýba však Snapdragon 835, ktorý v čase testov ešte nebol v žiadnom zariadení (oficiálne predstavenom).

Zlepšenie výkonu procesora, grafickej jednotky a pamäte podľa spoločnosti Huawei

Samozrejmosťou je nový grafický štandard – Vulkan. Výsledkom je nárast grafického výkonu a lepší používateľský zážitok z aplikácií a hrania mobilných hier. Optimalizácia je základom úspechu.

EMUI má 160 000 000 používateľov na celom svete, v 170 krajinách a poskytovanie podpory v 63 jazykoch.

 

 

Nové používateľské prostredie, prispôsobenie a bezpečnosť

Videli sme aj nové používateľské prostredie a jeho možnosti, ktoré už pomerne dobre poznáme. Zo subjektívneho hľadiska nie je pôsobivé, ak sa prezentácii „len to najlepšie“, ukáže integrovaný čistič pamäte RAM (a iného) – „Powered by Clean Master“. Ďalej nechýbali ani ukážky prostredia (UX) z modelu Mate 9 Pro a rôzne porovnania, resp. vylepšenia oproti EMUI 4.1. Je pravdou, že nové prostredie EMUI 5.0 a 5.1 sa Huawei-u podarilo a nám sa páči, ako na minuloročnom modeli P9, tak aj na novej vlajkovej lodi P10 / P10 Plus

„Smartfón nie je len o výkonných komponentoch, dobrý výkon môže byť zabezpečený aj vyladením softvérom a expresným riešením problémov v ich jadre.“

Novinkou v EMUI 5.0/5.1 je aj funkcia strojového učenia sa systému, ktorý predpokladá činnosť telefónu a prideľuje optimálny výkon CPU, GPU pre najbežnejšie používané aplikácie. Výsledkom by mala byť lepšia stabilita systému a aplikácií ako takých.

 

Úspora batérie – SmartPower 5.0

Obe novinky disponujú inovovanou funkciou úspory energie – smartpower. SmartPower optimalizuje spotrebu jednotlivých aplikácií, a to nie len tých spustených. Proces prebieha aj pri aplikáciách spustených na pozadí. Hovorilo sa o zvýšení efektivity batérie o 7%, resp. jej výdrž by sa mala na jedno nabitie predĺžiť o 2 – 3 hod. Toto tvrdenie je však ťažko preukázateľné, nakoľko každý používa smartfón inak. Iné je testovať telefón v laboratórnych podmienkach a iné v bežnej prevádzke. Optimalizácia bola vyobrazená na grafe v porovnaní, ako inak, s iPhone-om 7 Plus.

Bezpečnosť a snímač odtlačkov prstov

Snímač odtlačkov je po novom umiestnený vpredu pod displejom a nemá takmer žiadnu konkurenciu. Subjektívne – po stránke funkčnosti je to najpresnejší a najrýchlejší snímač s prídavnými gestami, ktoré sú vysoko návykové. V tomto by mohol Huawei kľudne vyškoliť aj Apple. Keď snímač, tak si ho predstavujeme takto. Už v modeli P9 bol vynikajúci a v P10 je to dotiahnuté do detailu. Nový snímač, keďže je súčasťou displeja, je zo skla. Problémom môžu byť jedine drahšie opravy pri prípadnom poškodení.

EMUI 5.0 dokáže pracovať s novým čipom (SoC) zameraným na bezpečnosť, ktorý zahŕňa také bezpečnostné kritériá, ako majú napr. banky. Obe novinky tento čip majú, pričom ide o hardvérovú súčasť, nie o softvérovú úpravu, ako býva zvykom. Čip, ako aj jeho softvérová nadstavba je certifikovaná spoločnosťou – China Financial National Risking Authentication (CFNRA) a China UnionPay.

 

Novinkou je aj prepojenie platieb cez PayPal so snímačom odtlačkov prstov, bez nutnosti použitia PIN kódu. Platby sú tak plne zabezpečené a rýchle. Táto funkcia má certifikáciu od spoločnosti – Fast identity Online (FIDO) Alliance. Platbu alebo autorizáciu platieb pomocou snímaču odtlačkov prstov chválime, toto riešenie je čoraz častejšie používané.

 

Použiteľnou funkcionalitou bude aj Private Space, teda súkromný priestor používateľa, ktorý je plne šifrovaný a iným osobám nedostupný. Priamo do tohto priestoru je možné ukladať súbory, inštalovať aplikácie a pod. Dodajme, že k súborom sa dá dostať iba pomocou odtlačku prsta, čo je zabezpečenie na vysokej úrovni. Výhodou je, že odtlačky je možné kombinovať, čo znamená, že rôzne osoby môžu mať prístup k rôznym súborom, podľa určenia majiteľa zariadenia. Snímač je možné použiť ja na vstup, resp. prihlásenie do dvoch sociálnych sietí súčasne.

Toto je z noviniek všetko. Napokon sme nahliadli do obsahu balenia s príslušenstvom, ktoré dostane každý nový majiteľ Huawei P10 – táto akcia platí iba na predobjednávky.

Balenie obsahuje zaujímavé zariadenia: hliníkovo-plastová selfie tyč v kombinácii so statívom / externá nabíjačka s kapacitou 10 000 mAh a integrovaným USB-C káblom / redukcia z USB-C na microUSB / autonabíjačka s podporou SuperCharge / samostatný USB-C kábel k autonabíjačke.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE