Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Hyundai oznámil spoluprácu s talianskou dizajnérskou firmou GFG Style s cieľom priviesť späť auto, ktoré odštartovalo rozvoj automobilového priemyslu v Kórei, a osláviť tak dedičstvo značky Hyundai.
  • Pôvodný koncept Pony a Pony Coupe z roku 1974 ovplyvnil viaceré súčasné modely značky Hyundai, vrátane oceňovaného elektrického auta IONIQ 5 a “pojazdného laboratória” N Vision 74.
  • Prestavaný pôvodný koncepčný automobil Pony Coupe bude predstavený na jar budúceho roku.

Spoločnosť Hyundai Motor Company oznámila spoluprácu s talianskou dizajnérskou firmou GFG Style, ktorej zakladateľmi sú otec a syn Giorgetto a Fabrizio Giugiaro. Cieľom spolupráce je nanovo prestavať pôvodný koncept Hyundai Pony Coupe, ktorý výrazne ovplyvnil dizajn viacerých modelov Hyundai a ktorý dnes už legendárny automobilový dizajnér Giorgetto Giugiaro vytvoril pre Hyundai pred jeho debutom na autosalóne v Turíne v roku 1974. Prestavaný koncept Pony Coupe bude predstavený na jar roku 2023.

Spolupráca s legendárnym dizajnérom

Spoločnosť Hyundai Motor spoluprácu s Giugiarom oznámila 24. novembra počas diskusie o dizajne v Soule, na ktorej sa zúčastnili Giorgetto a Fabrizio Giugiarovci spolu s Lucom Donckerwolkem, kreatívnym riaditeľom Hyundai Motor Group, a SangYupom Lee, výkonným viceprezidentom a vedúcim globálneho dizajnérskeho centra Hyundai Motor.

Sme úplne nadšení, že môžeme pri tejto vzácnej príležitosti privítať Giorgetta a Fabrizia v Soule a tešíme sa na spoluprácu s nimi a GFG Style na tomto mimoriadnom dizajnovom projekte. Tento projekt má nielen historickú hodnotu, ale predstavuje aj medzikultúrnu výmenu, ktorá by mohla otvoriť cestu pre ďalšiu spoluprácu,“ povedal Luc Donckerwolke, kreatívny riaditeľ Hyundai Motor Group.

Pôvodné Pony a Pony Coupe Concept predstavujú pre Hyundai vzácne výtvory, ktoré ovplyvnili dizajn hneď viacerých produkčných a koncepčných vozidiel, vrátane nášho oceňovaného IONIQ 5 a veľkú pozornosť vzbudzujúceho N Vision 74. Keďže pôvodný koncepčný automobil už neexistuje, poverili sme Giorgetta Giugiara, aby ho nanovo prestaval v súlade s našou filozofiou dizajnu „Formovanie budúcnosti pomocou odkazu“,“ povedal o výnimočnej spolupráci SangYup Lee, výkonný viceprezident a vedúci globálneho dizajnérskeho centra Hyundai Motor.

Živý odkaz konceptu Pony Coupe z roku 1974

V roku 1974, keď bol Hyundai Motor ešte len na začiatku výroby vozidiel, oslovilo vedenie spoločnosti mladého Giorgetta Giugiara, aby pre značku Hyundai navrhol prvý nezávislý model vozidla, ktorý by bol zároveň aj prvým sériovo vyrábaným autom v Kórei. Giugiarro navrhol a postavil päť prototypov, z ktorých jeden bol kupé. V procese navrhovania a prototypovania sa Hyundai rozhodol predstaviť svetu Pony a Pony Coupe na autosalóne v Turíne, aby tak podporil svoj vstup na globálny trh.

S klinovitou prednou časťou, okrúhlymi svetlometmi a geometrickými líniami podobnými origami bol Pony Coupe určený pre severoamerický a európsky trh. Projekt bol však v roku 1981 pozastavený tesne pred spustením sériovej výroby z dôvodu nepriaznivej ekonomickej situácie, ktorá v tom čase vo svete panovala.

Zatiaľ čo koncept zostal nedokončeným snom, jeho odvážny duch pomohol naštartovať kórejský automobilový priemysel tým, že priamo ovplyvnil prvý nezávislý sériový model Hyundai pod označením Pony, ktorý sa vyrábal v rokoch 1975 až 1990 a predával po celom svete.

Koncept Pony Coupe však aj po 48 rokoch od svojho vzniku naďalej ostáva kľúčovou súčasťou historického odkazu Hyundai a charakteristickým znakom vízie jej zakladateľa Ju-Yung Chunga. S konceptom Pony Coupe Concept a sériovo vyrábaným Pony vydláždil zakladateľ automobilky Hyundai cestu kórejskému automobilovému priemyslu svojím pozitívnym myslením, odvážnym vedením, pevnou vierou a nezdolnou pracovitosťou. Aj vďaka nemu sa Kórea vymanila z vojnových útrap, aby sa koncom 20. storočia stala ekonomickou veľmocou.

Dizajn konceptu Pony Coupe tiež poslúžil ako veľký zdroj inšpirácie pre Giugiarovu prácu na ikonickom vozidle DeLorean DMC 12, ktorý debutoval v roku 1983 a celý svet ho pozná predovšetkým z filmovej série „Návrat do budúcnosti“ (1985-90).

Vplyv Pony a Pony Coupe je cítiť dodnes. V roku 2019 sa Hyundai Motor inšpiroval pôvodným Pony pri svojej štúdii „45“, z ktorej čerpal od roku 2021 sériovo vyrábaný model IONIQ 5. A v roku 2022 Hyundai opäť odkázal na koncept kupé svojím atraktívnym vodíkovo-hybridným vývojovým vozidlom – „pojazdným laboratóriom“ N Vision 74.

Zaujímavé slová povedal o svojom pôvodnom dizajne Hyudai Pony samotný Giorgetto Giugiaro:

Hyundai Pony som navrhol, keď som bol ešte mladý dizajnér na začiatku mojej kariéry. Bol som veľmi hrdý na to, že som mal na starosti vytvorenie vozidla pre spoločnosť a krajinu, ktorá sa chystala ovládnuť silne konkurenčný globálny trh. Teraz som hlboko poctený, že ma Hyundai požiadal, aby som ho prestaval pre ďalšiu generáciu a ako oslavu dedičstva značky.

Značky: