Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Hyundai IONIQ 6 dosiahol v testoch bezpečnosti Euro NCAP maximálne päťhviezdičkové hodnotenie
  • Najnovší model značky Hyundai s čisto elektrickým pohonom vynikol v kategóriách „Dospelý cestujúci“, „Detský cestujúci“ a „Bezpečnostný asistent“
  • IONIQ 6 je vybavený novou úrovňou pokročilých asistenčných systémov Hyundai SmartSense, ktoré zaisťujú bezpečnosť pre vodičov, cestujúcich a všetkých účastníkov cestnej premávky

Elektrická novinka Hyundai IONIQ 6 získala najvyššie hodnotenie od nezávislej organizácie na hodnotenie bezpečnosti vozidiel European New Car Assessment Program (Euro NCAP). S piatimi hviezdičkami sa tak IONIQ 6 pridal k modelu IONIQ 5 v poskytovaní najvyšších bezpečnostných štandardov.

Najvyššie hodnotenie od Euro NCAP

Vozidlá, ktoré prechádzajú bezpečnostným testom Euro NCAP, sa hodnotia v štyroch kategóriách: „Dospelý pasažier“, „Detský pasažier“, „Zraniteľný účastník cestnej premávky“ a „Bezpečnostný asistent“. Hyundai IONIQ 6 s piatimi hviezdičkami exceloval v kategóriách:

  • „Dospelý cestujúci“ (97%)
  • „Detský cestujúci“ (87%)
  • „Bezpečnostný asistent“ (90%).

Skutočnosť, že IONIQ 6 dosiahol rovnako ako IONIQ 5 maximálne päťhviezdičkové hodnotenie bezpečnosti od Euro NCAP, je dôkazom toho, že Hyundai je nielen lídrom v oblasti mobility budúcnosti, ale aj toho, že naše modely patria medzi najbezpečnejšie v Európe,“ hovorí Andreas Christoph-Hofmann, viceprezident pre marketing a produkt spoločnosti Hyundai Motor Europe. „Hyundai je odhodlaný zabezpečiť svojim zákazníkom a všetkým účastníkom cestnej premávky vysokú úroveň bezpečnosti a technologických riešení mobility a najnovšie päťhviezdičkové hodnotenie EURO NCAP podčiarkuje náš úspech pri dosahovaní tohto cieľa.“

Vysoká bezpečnosť vďaka pokročilým asistentom

Popri siedmich airbagoch v štandardnej výbave je IONIQ 6 je vybavený aj novou úrovňou pokročilých asistenčných systémov Hyundai SmartSense, ktoré sa starajú o bezpečnosť a pohodlie na ceste. Patrí sem asistent na jazdu na diaľnici 2 (HDA 2), ktorý pomáha udržiavať nastavenú vzdialenosť a rýchlosť od vozidla idúceho vpredu pri jazde po diaľnici a tiež vycentrovať vozidlo v jazdnom pruhu počas jazdy, vrátane jazdy cez zákruty.

Inteligentný tempomat (NSCC), ktorý využíva dáta z navigácie, pomáha udržiavať vzdialenosť od vozidla pred autom idúcim vpredu a jazdiť rýchlosťou nastavenou vodičom tým, že odráža naučený štýl jazdy vodiča. Využíva tiež informácie o ceste z navigačného systému, aby optimalizoval jazdu a upravil rýchlosť vozidla pre bezpečnú jazdu v zákrutách.  

Systém autonómneho núdzového brzdenia (FCA) pomáha predchádzať zrážkam s predmetmi pred vozidlom počas jazdy tým, že poskytuje varovanie a pomáha pri núdzovom brzdení.

Medzi ďalšie funkcie čiastočne autonómneho riadenia, ktorými IONIQ 6 disponuje, patrí asistent sledovania dopravných značiek (ISLA), ktorý upozorňuje na maximálnu povolenú rýchlosť, a asistent automatického prepínania diaľkových svetiel (HBA), ktorý pomáha zapínať a vypínať diaľkové svetlá v noci pri približujúcich sa vozidlách v protismere.

IONIQ 6 je vybavený aj viacerými funkciami, ktoré súvisia s pozornosťou vodiča. Systém na sledovanie únavy vodiča (DAW) analyzuje pozornosť vodiča počas jazdy, poskytuje varovanie pri zistení príznakov jeho nepozornosti a v prípade potreby odporúča odpočinok. Počas zastavenia je vodič upozornený na odchod vozidla pred ním.

Ďalšie funkcie spolupracujú a pomáhajú predchádzať kolíziám v rôznych jazdných situáciách. Asistent vyhýbania sa zrážke v mŕtvom uhle (BCA) pomáha predchádzať kolíziám pri zmene jazdného pruhu. Ďalšia funkcia, zobrazenie mŕtveho uhla na prístrojovej doske (BVM), zobrazuje video z mŕtveho uhla priamo na prístrojovej doske pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu. Podobne aj asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní (RCCA) pomáha predchádzať zrážkam s inými vozidlami na ľavej alebo pravej strane vozidla pri cúvaní.

IONIQ 6 sa stará aj o bezpečnosť pasažierov na zadných sedadlách prostredníctvom varovného systému na bezpečné opustenie vozidla (SEW), ktorý pri vystupovaní z vozidla upozorňuje, keď sa zozadu blíži iné vozidlo.

O jednoduchšie a pohodlnejšie parkovanie sa stará napr. asistent na predchádzanie kolíziám pri parkovaní cúvaním (PCA).

Dojazd až 614 kilometrov a ultrarýchle nabíjanie

Zákazníci modelu IONIQ 6 budú ťažiť zo záväzku spoločnosti Hyundai Motor Group vyvíjať pokročilú technológiu batérií s dlhým dojazdom. So spotrebou energie podľa WLTP už od 13,9 kWh/100 kilometrov je IONIQ 6 jedným z energeticky najefektívnejších elektrických vozidiel na trhu, pričom poskytuje jeden z najdlhších dostupných dojazdov na čisto elektrický pohon na jedno nabitie, a to až do 614 kilometrov.

Jeho pôsobivý dojazd umožňuje z veľkej časti špecializovaná architektúra Electric-Global Modular Platform (E-GMP) spoločnosti Hyundai Motor Group a aerodynamika samotného vozidla. E-GMP poskytuje optimálny elektrický výkon a poskytuje ultrarýchle 800 voltové nabíjanie, čím auto dosiahne dojazd až 351 kilometrov len za 15 minút nabíjania na dostatočne výkonnej nabíjačke. Zároveň podporuje aj „bežné“ nabíjanie 400 V bez potreby ďalších komponentov alebo adaptérov.

Rovnako ako IONIQ 5, aj IONIQ 6 poskytuje inovatívnu funkciu Vehicle-to-Load (V2L), ktorá umožňuje zákazníkom nabíjať a prevádzkovať externé elektrické zariadenia a spotrebiče. Táto funkcia je ideálna napríklad počas výpadku prúdu, pri kempovaní a outdoorových aktivitách. V2L sa aktivuje pomocou adaptéra, ktorý sa zapája do vonkajšieho nabíjacieho portu. Okrem vonkajšej elektrickej zásuvky sa pod zadným sedadlom nachádza druhá zásuvka na nabíjanie notebookov, smartfónov a iných zariadení v interiéri vozidla.

IONIQ 6 je tiež prvým modelom Hyundai, ktorý ponúka funkciu aktualizácie softvéru Over-the-Air (OTA). Táto technológia umožňuje vodičom vylepšiť ovládacie prvky vozidla pre elektrické zariadenia, autonómne riadenie, batériu a ďalšie, aby poskytovali bezpečnejší a pohodlnejší zážitok z jazdy. Funkciou OTA sa môžu tiež aktualizovať mapy a softvér médií.

Kompletné hodnotenie IONIQ 6 od Euro NCAP nájdete na webe Euro NCAP. Slovenské ceny modelu IONIQ 6 sú k dispozícii v online konfigurátore.

Značky: