Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Hyundai Motor dosiahol v 1. polroku 2022 rekordný 4,7-percentný trhový podiel v celej Európe, čo predstavuje medziročný nárast o jeden percentuálny bod
  • Spoločnosť za prvých šesť mesiacov tohto roka predala v EÚ, EFTA a Spojenom kráľovstve 263 005 vozidiel, čo je o 8,2 percenta viac ako za rovnaké obdobie minulého roka
  • Hyundai zaznamenáva výrazne úspechy aj na poli elektromobility – až 16% predaja tvorili vozidlá s nulovými emisiami

Rekordný trhový podiel v Európe

Napriek celkovému poklesu dopytu v automobilovom priemysle oslávil Hyundai Motor Europe v prvej polovici roku 2022 veľmi silné predajné výsledky. Podľa najnovších údajov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) vzrástol trhový podiel spoločnosti Hyundai v Európe na rekordných 4,7 percenta, čo je o jeden percentuálny bod viac ako v rovnakom období minulého roka.

Celkovo predal Hyundai od januára do júna 2022 v EÚ, EFTA a Spojenom kráľovstve 263 005 kusov vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 8,2 percenta.

Úspechy na poli elektromobility

S najširšou ponukou vozidiel s nulovými emisiami na trhu je Hyundai lídrom v oblasti elektrifikácie. Elektrifikované modely tvoria so 16 percentami väčší podiel na predaji v Európe ako kedykoľvek predtým a elektrické modely spoločnosti významne prispeli k jej celkovému predajnému úspechu. Za týmto úspechom stojí najmä vynikajúci predaj modelu KONA Electric, ktorý sa vyrába v závode Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) od roku 2020.

Okrem toho je Hyundai presvedčený, že jeho podiel na predaji elektrifikovaných modelov bude v nasledujúcich mesiacoch naďalej rásť. Od uvedenia na trh v minulom roku získal IONIQ 5 množstvo prestížnych ocenení vrátane ocenenia Svetové auto roka 2022. Už čoskoro na trh dorazí aj novinka, elektrifikovaný streamliner IONIQ 6, ktorý bol nedávno predstavený v digitálnej svetovej premiére.

Okrem toho bude Hyundai pokračovať v investíciách na podporu inovácií v oblasti elektrifikovanej mobility. Vysokovýkonná podznačka Hyundai N nedávno predstavila RN22e a N Vision 74, dva koncepty typu „rolling lab“ (pojazdné laboratórium), ktoré budú slúžiť ako základ pre ďalší vývoj technológií s nulovými emisiami zameraných na budúcnosť.

Tieto vynikajúce výsledky podčiarkujú silu produktového radu Hyundai v Európe, najmä vzhľadom na náročnú celkovú situáciu na trhu. Len minulý týždeň sme predstavili IONIQ 6, ktorý posilní naše vedúce postavenie v elektrifikácii. Tento model ešte viac zvýši kvalitu a rozmanitosť nášho predajného mixu. Verím, že to ešte viac rozšíri našu príťažlivosť a umožní nám udržať si náskok vo vysoko konkurenčnom prostredí. Hoci Hyundai nie je imúnny voči celkovým automobilovým trendom, očakávame, že náš podiel na trhu bude v nasledujúcich mesiacoch naďalej rásť vďaka našej ponuke zameraným na zákazníkov,“ uviedol Michael Cole, prezident a generálny riaditeľ Hyundai Motor Europe.

Rekordné trhové podiely na európskych trhoch

Okrem rekordného 4,7-percentného celkového trhového podielu v Európe dosiahol Hyundai v prvých šiestich mesiacoch roku 2022 aj rekordné trhové podiely na veľkých trhoch vo Veľkej Británii či Španielsku.

Vo Veľkej Británii tvorili modely Hyundai 5,1 percenta všetkých predaných áut. To predstavuje 40 908 nových registrácií vozidiel v krajine a medziročný nárast predaja o 30,5 percenta.

V Španielsku Hyundai dosiahol trhový podiel až 7,4 percenta, čo je nárast o 1,8 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2021. 30 222 registrovaných vozidiel znamenalo zvýšenie predaja o 18,8 percenta viac v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021.

Za úspechom je výroba v Európe pre Európu

S uvedením viacerých nových produktov v posledných rokoch sa Hyundai môže pochváliť jedným z najmladších modelových radov v odvetví. Spoločnosť za svoj úspech v Európe vďačí výrobe a vývoju, ktorá je prísne orientovaná na zákazníka. Viac ako 70 percent automobilov Hyundai sa vyrába v Európe a pre európskych zákazníkov a to vo výrobných závodoch spoločnosti HAOS v Turecku a HMMC v Českej republike.

Výrobný závod v Českej republike vyrába 350 000 vozidiel ročne a nedávno prešiel radom vylepšení, aby sa stal jednou z najmodernejších automobilových tovární v Európe. Začiatkom tohto roka sa nošovický závod stal prvou továrňou Hyundai na svete, ktorá využíva na svoju prevádzku elektrinu z obnoviteľných zdrojov. Dnes vyrába Hyundai v Českej republike takmer každý typ pohonnej jednotky, vrátane modelov s nízkymi až nulovými emisiami, ako je KONA Electric.

Hlavnými ťahúňmi predaja Hyundai v Európe boli v 1. polroku 2022 tradične najpredávanejšie a v Česku vyrábané SUV TUCSON, ktoré bolo nasledované modelom KONA. Medzi ďalšie obľúbené modely Hyundai patrili elektrické vozidlá KONA Electric a IONIQ 5.

Na Slovensku má za prvý polrok 2022 Hyundai na konte 5 102 predaných vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast predaja o viac ako 31%. S 2 550 predanými autami je aj po šiestich mesiacoch tohto roka najpredávanejšou značkou u súkromnej klientely na Slovensku. Najpredávanejším vozidlom na Slovensku je stále i30, ktorá sa rovnako ako TUCSONKONA Electric vyrába v českom závode HMMC.

Viac informácií o všetkých modeloch Hyundai predávaných u nás nájdete na www.hyundai.sk.

Značky: