Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Divízia Hyundai N prináša vysoko výkonné vozidlá, ktoré poskytujú skvelý zážitok z jazdy a sú vhodné na každodenné, bežné používanie, ale aj pre jazdu na pretekárskej trati
  • Kompletné portfólio modelov s označením N bude obsahovať cestné aj pretekárske automobily
  • Predaj modelov Hyundai z divízie N už teraz prekonal všetky očakávania
  • Hyundai i30 Fastback N bude mať premiéru v októbri na parížskom autosalóne

Thomas Schemera a Albert Biermann predstavili filozofiu a víziu značky Hyundai ‘N’ na okruhu Nürburgring v Nemecku. Zástupcovia Hyundai Motor Europe zdôraznili cieľ značky N: vytvárať vysoko výkonné vozidlá, ktoré budú dosahovať vysokú dynamickú úroveň, ale súčasne budú praktické aj na každodenné používanie.

Modely i30 N, Veloster N a i30 Fastback N majú rovnaké výkonnostné gény a výrazný charakter,“ povedal Thomas Schemera, člen predstavenstva Hyundai Motor Europe a riaditeľ divízie vysoko výkonných vozidiel a motoršportu. „Sú vybavené sofistikovanou technológiou a dizajnovými prvkami. My v Hyundai vždy prijímame nové výzvy a skúšame rôzne veci, aby sme priniesli prelomové zážitky našim zákazníkom. Nechceme len robiť autá, chceme vytvárať emócie, pocity a túžby.“

Filozofia modelov Hyundai s označením N nie je zameraná na maximálny výkon, ale na emócie. Modely N sú preto konštruované pre maximálny pôžitok z jazdy, predovšetkým pre svoju vysokú agilitu pri jazde v zákrutách a schopnosť jazdy po pretekárskej trati bez toho, aby sa tým znížila každodenná praktická využiteľnosť auta.

Neobávame sa v tejto oblasti robiť veci odlišne,“ povedal Albert Biermann, šéf divízie vysoko výkonných vozidiel Hyundai. „Naše modely N majú vyváženú kombináciu výkonu a praktickosti, preto je radosť s nimi jazdiť každý deň. Každý model N miluje zákruty, preto ich charakter vyjadruje prezývka ‘zákrutový nezbedník.’ Je jedno, či ide o jazdu v meste alebo na pretekárskom okruhu, Hyundai N ju zvláda bravúrne.“

Základy modelov N sú v motoršporte

Meno a reputácia divízie Hyundai N majú základy v motoršporte. Od svojej premiéry v roku 2015 modely N dosahujú najvyššiu výkonnostnú úroveň, úspešne štartujú na majstrovstvách sveta v automobilových súťažiach FIA World Rally Championship, v seriáli pretekov Nürburgring VLN, v majstrovstvách cestovných automobiloch na okruhoch TCR International Series, Pirelli World Challenge, ako aj na náročných 24-hodinových vytrvalostných pretekoch na Nürburgringu. Vízia a filozofia Hyundai N, vybrúsená v automobilovom športe, sa prenáša do života v podobe systematicky štruktúrovaných vysoko výkonných modelov, vrátane imidžových vozidiel skonštruovaných na báze špeciálnych technických komponentov z automobilového športu.

Po i30 N a Veloster N sa už v októbri vo svojej svetovej premiére predstaví návštevníkom parížskeho autosalónu tretí model rodiny N, i30 Fastback N, ktorý skompletizuje prvú fázu uvádzania značky N na trh.

Nový packet N Line, ktorý charakterizuje špecifický N-dizajn a prvky zvyšujúce výkonnosť vozidla, rozširuje škálu možností pre zákazníkov. Okrem toho budú k dispozícii aj tzv. N Options, ktorá budú obsahovať špecifické doplnky, ktoré tiež prispejú k zvýšeniu výkonnosti a jedinečnosti vozidla.

Označenie ‘N’ reprezentuje dva dôležité prvky. Jednak okres Namyang v Južnej Kórei, kde je umiestnené globálne výskumné a vývojové centrum koncernu Hyundai a kde sa zrodila značka N. Jednak pretekový okruh Nürburgring v Nemecku, na ktorom má Hyundai svoje technické centrum a ktorý využíva na finálne vyladenie modelov N. A súčasne logo ‚N‘ je grafickým prvkom, symbolizujúcim šikanu na pretekárskej trati a tesnú serpentínu cesty.

Veloster N

Hyundai Veloster N je prvým N-modelom určeným pre trh USA. Od východiskového modelu Veloster Turbo sa líši mnohými prvkami na karosérii, v interiéri ako aj mechanickými komponentmi. Veloster N má exkluzívnu prednú časť karosérie v dizajne N so špecifickou maskou chladiča a otvormi v nárazníku na prívod chladiaceho vzduchu k predným brzdám. Z konštrukčných prvkov je to športový diferenciál N Power Sense, modifikované turbodúchadlo prepĺňania, výkonnejšie brzdy a špeciálne pneumatiky. Dizajnové detaily v interiéri symbolizujú vysokú výkonnosť a odlišujú Veloster N od jeho konkurentov.

Systém nastavovania jazdných režimov N Grin Control umožňuje vodičovi modifikovať rozličné výkonové parametre vozidla, pričom k dispozícii má aj voľne programovateľný režim (Custom). Každá jazda v automobile Veloster N je pôžitkom pre aktívneho, angažovaného vodiča.

i30 Fastback N

Hyundai i30 N a i30 Fastback N majú spoločné zadanie: poskytnúť vodičovi maximálne vzrušujúci, emocionálny zážitok z jazdy. Nový i30 Fastback N rozširuje ponuku vysoko výkonných vozidiel Hyundai v Európe a má ambície nadviazať na úspech i30 N.

Hyundai i30 Fastback N je jedinečným vozidlom vo svojom segmente. Kombinuje elegantný a praktický dizajn i30 Fastback s emocionálnym nábojom päťdverového hatchbacku i30 N.

Hyundai i30 Fastback je jediné päťdverové kupé v širokom segmente nižšej strednej triedy (tzv. segment C) a nový model N dopĺňa jeho unikátny dizajn špecifickými dizajnovými a funkčnými prvkami. Viac podrobností Hyundai zverejní neskôr, krátko pred výstavnou premiérou na autosalóne v Paríži.

Doterajší predaj modelov Hyundai N prekonal očakávania výrobcu. V prvom polroku 2018 sa v Európe predalo takmer 3000 kusov modelu i30 N. Napríklad v Nemecku sa 100 kusov uvádzacieho zvláštneho modelu i30 N First Edition rozpredalo za iba 48 hodín, všetko online, a záujem naďalej nepoľavuje.

Situácia na Slovensku je rovnako zaujímavá: ku koncu júla tohto roku jazdilo po slovenských cestách už 35 ks ostrého hatchbacku i30 N.

Značky: