Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • ‘HY’ pre vodík (hydrogen), ‘VIA’ pre cestu: HYVIA smeruje k novému ekosystému mobility bez uhlíkových emisií.
  • Zelený vodík z elektrolýzy vody ponúka mobilitu s nulovými emisiami CO2[1], zvýšeným dojazdom a krátkym časom tankovania.
  • Ekosystém HYVIA zahŕňa produkciu zeleného uhlíka, uskladňovania a distribúciu tankovacích staníc na hydrogén od konca roka 2021.
  • HYVIA ponúka široký rad LCV vozidiel poháňaných palivovými článkami od konca roka 2021:
    • Master Van H2-TECH – veľká dodávka na prepravu tovaru a balíkov, s objemom nákladu 12 m3 a dojazdom do 500 km.
    • Master Chassis Cab H2-TECH – veľká dodávka na transport väčšieho nákladu s objemom 19 m3 a dojazdom do 250 km.
    • Master Citybus H2-TECH – preprava 15 ľudí s dojazdom okolo 300 km.
  • HYVIA ponúkne paletu možností financovania a služieb údržby.
  • Spoločnosť HYVIA je vo Francúzsku na 4 rôznych miestach. Montáž palivových článkov a tankovacích staníc na vodík sa v továrni vo Flins začína na konci roka Produkty sa budú predávať po celej Európe.

„Aby sme splnili výzvy spojené s vodíkovou mobilitou, musíme ponúknuť vozidlá s palivovými článkami a celý ekosystém s tým spojený. HYVIA ponúka riešenia mobility na kľúč, ktoré využívajú výrobu, skladovanie, distribúciu zeleného vodíka a širokú škálu ľahkých úžitkových vozidiel H2. Tieto riešenia budú spĺňať potreby firiem, komunít či fleet parkov a riadia energetickú transformáciu ako celok.“

David Holderbach, Prezident HYVIA

Palivové články a zelený vodíkový ekosystém

HYVIA stavia na skúsenostiach Plug Power, globálneho lídra v oblasti vodíkových riešení s viac ako 20 ročnými skúsenosťami v oblasti palivových článkoch a elektrolýzy a siete s viac ako 100 dobíjacích staníc, ktoré dodávajú vyše 40 ton vodíka denne.

HYVIA ponúkne elektrolýzne riešenia, mobilné skladovacie stanice a do konca roku 2021 čerpacie stanice na vodík vo francúzskom Flins. Stanice na dopĺňanie vodíka budú k dispozícii na prenájom alebo kúpu a ich použitie je zaručene jednoduché a bezpečné.

Široký rad vodíkových LCV vozidiel

HYVIA stavia aj na skúsenosti Skupiny Renault, európskeho lídra elektrických LCV vozidiel s vyše 40 % podielom na trhu a pionierom v oblasti vodíkových LCV od roku 2014.

HYVIA ponúkne rad troch LCV na palivové články na konci tohto roka ako doplnkovú ponuku k elektrickým LCV vozidlám.

  • Master Van H2-TECH je veľká dodávka vhodná na prepravu tovaru v dojazdom vyše 500 km a objemom nákladu 12 m3.
  • Master Chassis Cab H2-TECH má ešte väčší objem a to 19 m3 s dojazdom 250 km.
  • Master Citybus H2-TECH je mestský minibus, ktorý je schopný previezť 15 ľudí, ideálny pre obchodné spoločnosti či lokálne služby s dojazdom 300 km.

Tieto vozidlá sú postavené na architektúre Dual Power poháňané elektrickou aj vodíkovou energiou. Vozidlá majú dojazd do 500 km: 100 km z elektrickej energie, zvyšok z vodíka. Sú vybavené batériou s výkonom 33 kWh, palivovým článkom s výkonom 30 kW a nádržami s obsahom vodíka od 3 do 7 kg, v závislosti od verzie.

Financovanie a údržba vozidiel

HYVIA ponúka leasing pre potreby každého zákazníka a vodíkové riešenia pre celú sieť Renault, jednej z najväčších v Európe.

Francúzsky ekosystém

HYVIA je založená vo Francúzsku:

  • Villiers Saint-Frédéric – Head Office and R&D: špecializovaný tím začal hodnotiť požiadavky na rozsiahlu montáž palivových článkov a to všetko v rámci strediska spoločnosti Skupiny Renault pre inžinierstvo a vývoj ľahkých úžitkových vozidiel.
  • Flins – Proces, Výroba a Logistika: práca a montáž palivových článkov a čerpacích staníc postupuje rýchlo. Očakávané predaje sú od konca roka 2021.
  • Batilly – Výroba Renault Master: továreň Skupiny Renault v Batilly vyrába aj Master pre Spoločnosť
  • Gretz Amainvilliers – PVI (Renault Vehicle Innovation): táto dcérska spoločnosť Skupiny Renault od roku 2017 pokračuje v elektrifikácii vozidla Master a zvyšuje svoju kapacitu na ďalšiu integráciu technológie palivových článkov. PVI tiež vyrába 27 tonové nákladné vozidlá na vodíkový pohon.

[1] Za jazdy v súlade s certifikáciou WLTP ani CO2, ani iné regulované znečisťujúce látky.

Značky: