IBDPod kontrolou je názov novej mobilnej aplikácie pre iOS aj Android, ktorá bola špeciálne vytvorená pre pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

Zjednodušenie každodenného života

Hlavnou úlohou tejto aplikácie je zjednodušiť život pacientov s touto náročnou chorobou. S touto aplikáciou dostávajú pacienti svoje ochorenie pod kontrolu. Ak totiž pacient svojvoľne ukončí liečbu alebo nedodržiava opatrenia stanovené lekárom, choroba ho úplne vyradí zo života. Následne sa dostane do fázy ochorenia, keď sa kvôli neutíchajúcim hnačkám a bolestiam brucha vôbec nepohne z domu. A takéto fázy môžu trvať celé mesiace. Je však veľa pacientov, ktorých ľahostajnosť  alebo nedôslednosť voči celoživotnej liečbe dostala až k invalidizácii. Ak sa pacient dlhodobo nelieči, môže sa dopracovať k rakovine hrubého čreva a konečníka.

Aktivácia a nastavenie

V prvom kroku je potrebné získať z pacientskej organizácie unikátny kód na prihlásenie do aplikácie. Potom stačí uviesť už len svoj email. V ďalšom kroku si pacient nastavuje svoj osobný profil, liečbu, ktorú aktuálne užíva a notifikácie. Nakoľko je aplikácia určená pre pacientov s Crohnovou chorobou aj s ulceróznou kolitídou, je dôležité zvoliť daný typ ochorenia, ktorým pacient trpí. Aplikácia IBDPod kontrolou je bezplatná a bezplatné sú aj všetky jej funkcionality. Nie sú v nej žiadne skryté poplatky.

Notifikácie a pripomínanie liečby

Aplikácia je vo všeobecnosti určená na ľahšie manažovanie ochorenia. Pacientovi totiž automaticky chodia notifikácie, ktoré mu presne pripomínajú termíny návštev u lekára, rovnako tak vyšetrení a rôznych kontrol. Tiež sa dá nastaviť dátum a čas, kedy majú užiť svoju liečbu. Tiež pripomenie, kedy majú najbližšiu kontrolu či odber krvi a podobne a aj lekár ocení, že je možné využívať aj zdravotný test. Lekár takto môže zhodnotiť, ako sa stav pacienta vyvíjal v priebehu posledných dní. Aplikácia termíny na vyšetrenia či kontroly pripomenie pacientovi sedem dní pred termínom nastavenou notifikáciou. V aplikácii si pacienti môžu tiež viesť presný denník, následne ho exportovať do PDF podoby a tento súbor poslať cez email svojmu lekárovi.

Edukácia a informácie

Špeciálna časť aplikácie sa venuje edukácii, kde zistíte, ako je to s príznakmi a ochorením. Nájdete tu aj aktuálne články o oboch typoch ochorenia. Obsahom aplikácie sú aj IBD centrá vrátane mapy ich rozloženia.

Na vývoji aplikácii pracovali vývojári viac ako rok. V spolupráci s pacientskou organizáciou Slovak Crohn Club a českou organizáciou Pacienti IBD takto vytvorili unikátny obsah so zaujímavými funkcionalitami, ktoré môžu významne uľahčiť život pacientov s IBD ochorením. Odbornú garanciu nad obsahom aplikácie prevzala lekárka IBD centra v Gastroenterologickom centre Ružinov – Bratislava, MUDr. Anna Gojdičová, PhD. Spoločnosť Takeda sa finančne podieľa na vývoji aplikácie, za uverejnený vzdelávací obsah zodpovedá pacientská organizácia Slovak Crohn Club.

Verdikt

Zo stránky používania aplikácie ide o veľmi jednoduché ovládanie, ktoré zvládne každý, kto vie robiť so smartfónom. Všetky položky v aplikácii sú jasne vysvetlené a ovládanie je intuitívne.

Beh aplikácii sme vyskúšali na Android ako aj iOS smartfóne a je plne stabilný. Výhodná je domáca obrazovka, kde na jeden pohľad vidieť, čo pacienta najbližšie čaká. Priali by sme si ešte niekoľko osobných nastavení (napr. 7 dňový interval notifikácie pred naplánovaným termínom).  V celkovom hodnotení je to život zachraňujúca pomoc pre ľudí, ktorí sú postihnutí týmito chorobami a jej používanie prinesie do života takýchto pacientov viac poriadku.

Aplikácia je dostupná na webe, alebo si ju môžete stiahnuť z aplikačných obchodov:

Google Play
App Store

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.