O-ou.

V dobách, kedy sme o Facebooku ešte nesnívali a internetovému pripojeniu dominoval 56 kbps dial-up, sa veľkej popularite tešila aplikácia ICQ.

Jej koncept bol rovnaký ako v prípade dnešných služieb typu Messenger alebo WhatsApp. Vytvorili ste si používateľský účet a mohli ste si písať s ostatnými ľuďmi. Každý používateľ mal priradené vlastné unikátne číslo, ktoré fungovalo ako prihlasovacie meno.

Prvá verzia komunikátora ICQ

Prvá verzia komunikátora ICQ

Väčšina používateľov malo 9-miestne číslo (úplne prví používatelia mali 6-miestne čísla) a pravdepodobne si ho pamätá do dnes – v dobách najväčšej slávy ICQ nebolo nič neobvyklé, keď ste vedeli z hlavy povedať vaše ICQ číslo, avšak číslo občianskeho preukazu ste si nepamätali.

ICQ bolo špecifické zvukom, ktorý oznamoval prijatie novej správy. Môžete si ho vypočuť kliknutím na prehrávač nižšie:


Zdroj zvukového súboru: TechCrunch

ICQ oslavuje 20 rokov existencie a hoci má služba svoje najlepšie časy za sebou, prispôsobila sa dnešným trendom a ponúka aplikácie pre smartfóny. Tie sú pravidelne aktualizované, ICQ postupne rozširuje aj funkcionalitu – počas posledných mesiacov pribudli filtre, šifrovanie komunikácie, videohovory atď.

Pripomeňme, že ICQ vytvorili izraelskí študenti, ktorí prvú verziu služby vydali 15. novembra 1996. Neskôr vznikla spoločnosť Mirabilis, ktorá zastrešovala ICQ a použité technológie. Netrvalo dlho a v polovici roka 1998 ju kúpila firma AOL za 407 miliónov dolárov.

Takto si ICQ pamätáme my v redakcii

Aktuálnym vlastníkom služby je skupina Mail.Ru Group, ktorá kúpila ICQ v roku 2010 a viac-menej oživila jej vývoj, ktorý od roku 2007 stagnoval.

Pokiaľ vás zaujíma podrobná história ICQ, do pozornosti dávame tento článok na portáli Medium. A ak chcete ICQ vyskúšať, aplikáciu sťahujte z oficiálneho webu.

Takto vyzerá ICQ dnes. Služba je dostupná pre smartfóny a integruje aj moderné služby, ako je Artisto

Takto vyzerá ICQ dnes. Služba je dostupná pre smartfóny a integruje aj moderné služby, ako je Artisto

Zdroj: Medium, TechCrunch

Prečítajte si aj:

Stiahnite si novú verziu ICQ, zabezpečí vaše hovory

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit