Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Horská záchranná služba minulý rok zasahovala približne 2 700-krát. Nevhodné oblečenie, obuv a nedostatočná výbava turistov – to sú najčastejšie príčiny úrazov na výletoch v prírode. Na tohtoročných Medvedích dňoch na Hrebienku, v stánku Poštovej poisťovne, sa dospelí aj deti dozvedia ako úrazom v horách predchádzať a ako postupovať pri poskytovaní prvej pomoci v prípade nehody na túre.

Horská záchranná služba (HZS) vlani zasahovala spolu približne 2 700-krát. Najčastejšie pri úrazoch dolných končatín (podvrtnuté členky, kolená) a  horných končatín, a to v dôsledku neopatrnej chôdze, pošmyknutia, pádu. V letných mesiacoch k nim dochádza hlavne na turistických chodníkoch a v horolezeckom teréne. „V období od 15. júna do 14. júla tohto roku bolo evidovaných necelých 100 výjazdov. Príčinou zranení býva najmä nevhodne zvolená obuv – tenisky, dokonca sandále, teda mäkká obuv, ktorá nechráni a nespevňuje členky. V prípade nepriaznivého počasia takáto obuv rýchlo premokne a na mokrých kameňoch podrážka nedrží, šmýka sa. Dochádza tak k bolestivým výronom a k fraktúram,“ upozorňuje Andrea Drgoncová  z Operačného strediska tiesňového volania HZS.

Poštová poisťovňa sa práve kvôli vysokej úrazovosti na horách rozhodla podporiť osvetu bezpečnosti. Na Medvedie dni na Hrebienku, ktoré sa uskutočnia 31.7. – 3.8.2019, dopraví aj sanitku, ktorú odborníci návštevníkom letného festivalu detailne predstavia. „Deti, ktoré sa zastavia v našom stánku, hravým spôsobom naučíme ako predchádzať úrazom a ako podať prvú pomoc pri zranení na túre či prechádzke v prírode. Chceme tak prispieť k tomu, aby rodiny prežili svoj dovolenkový čas na Hrebienku príjemne a zároveň zmysluplne,“ hovorí riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Pár rád pre bezpečnú turistiku:

  • V rámci prevencie by sme pred každou plánovanou túrou mali zvážiť naše schopnosti a možnosti či kondíciu ostatných členov turistickej skupiny.
  • Nezabudnite sledovať počasie a v prípade nepriaznivej prognózy túru radšej odložte.
  • Ak sa už ocitnete v búrke, treba čo najrýchlejšie zostúpiť z hrebeňových partií do údolia.
  • Pri celkovej nevoľnosti alebo vyčerpaní pomôže aj to, ak si turista nachvíľu odpočinie, najlepšie v tieni. Poskytnite mu dostatočné množstvo tekutín a jedlo.
  • Turistovi, ktorého netrápi len prechodná únava, ale aj iné zdravotné problémy (napr. je liečený na vysoký krvný tlak, užíva lieky), odporúčame kontaktovať HZS, aby nedošlo k ďalším možným komplikáciám zdravotného stavu. Pri každom kontaktovaní HZS je potrebné uviesť všetky požadované údaje a zrozumiteľne potvrdiť operátorovi svoju žiadosť o pomoc.
  • Ak príde k úrazu, zachovajte „chladnú hlavu“. Človek podliehajúci panike môže celú situáciu zhoršiť a sťažiť aj samotnú záchranu.
  • Dnešné mobilné telefóny obsahujú GPS a vedia určiť polohu osoby v teréne. V krajnej núdzi môžete kontaktovať HZS. Záchranárom pomôže, ak osoba v tiesni vie poskytnúť súradnice GPS. Urýchli to navigáciu, prípadne samotnú záchrannú akciu.
  • Skôr ako vyrazíte na túru, zabezpečte si horské poistenie. Poštová banka v spolupráci s Poštovou poisťovňou ponúka k UŽITOČNÉMU ÚČTU aj CESTOVNÉ POISTENIE K PLATOBNÝM KARTÁM. Okrem poistného krytia pre krátkodobé cesty do zahraničia (poistenie liečebných nákladov, poistenia zodpovednosti za škodu na majetku a na zdraví, pomoc pri zložení kaucie, poistenie batožiny) je doplnené aj o novinku platnú pre územie Slovenska – poistenie do hôr, ktoré zahŕňa poistné krytie na zásah Horskej služby na Slovensku až do výšky 5 000 eur. S nonstop asistenčnou službou získa klient všetky potrebné informácie ako postupovať v prípade neočakávaných udalostí. Viac informácií nájdete na postovapoistovna.sk.

Horská záchranná služba odporúča venovať dostatočnú pozornosť aj výbave na túru. Do batohu by si turisti mali pribaliť vždy dostatočné množstvo tekutín (aspoň 1,5 l najlepšie čistej vody alebo čaju) a jedla (rýchly zdroj energie – napríklad energetická tyčinka). Okrem toho by mali mať so sebou náhradné oblečenie, oblečenie do dažďa (nepremokavú bundu/pláštenku), kvalitné slnečné okuliare, opaľovací krém, svetelný zdroj (aj náhradné batérie), turistickú mapu, lekárničku s termofóliou. Vhodné sú aj turistické paličky.

Nevyhnutnosťou je mať pri sebe plne nabitý mobilný telefón, z ktorého je možné okamžite kontaktovať záchranárov na tiesňovej linke HZS „18 300“, prípadne odoslať polohu GPS. „Výhodou je, ak má turista vo svojom mobile vopred inštalovanú Aplikáciu HZS. Okrem základných cenných rád napr. o aktuálnom stave chodníkov, výstrahách, lavínovom stupni, či poskytnutiu prvej pomoci, umožňuje komunikáciu prostredníctvom sms či odoslanie GPS súradníc priamo záchranárom,“ dodáva A. Drgoncová.