Kaspersky Lab sa na výstave IFA 2016 venoval bezpečnosti v oblasti smart.

Teda smart zariadení, pokročilých technológií bezpečnosti riadenia prevádzky, analýzy dopravných dát a iným horúcim témam. V článku uvádzame výsledky prieskumu, ktorý bol síce zameraný na Nemecko, no počítame, že v okolitých krajinách nebude veľmi rozdielny.

Sledovanie kamerami

Začnime CCTV kamerami. To je v praxi vlastne pasívny systém. Mnohí sa cítia bezpečne, no faktom je, že treba ďalšie zložky. Napríklad aktívny dohľad a účasť operátora na vyhodnotenie situácie a privolanie polície, napríklad. Áno, pravda je, že ľudia môžu byť nedôverčivý, pretože ich tento systém sleduje a dáta sú ukladané a dnes sú aj analyzované. V skutočnosti sa s takýmto záznamom dá reálne pracovať. Nie je to len „film“. Softvér dokáže analyzovať najčastejšiu trasu ľudí kadiaľ sa pohybujú, koľko ľudí je v danom čas na danom mieste. Softvér tiež dokáže rozpoznať blížiace sa zoskupovanie ľudí a riziko nepovoleného zhromaždenia.

ifa_kaspersky_8

Digitálne voľby

Majú výhodu v tom, že netreba nikam chodiť a podpisovať papier. Na druhú stranu je tu stále veľká obava z jednoduchšej manipulácie dát alebo napadnuteľnosť volebného systému. Zatiaľ je to vnímané ako problém, ktorý predstavuje pomerne veľký problém. Preto nielen vláda, no ani občania netúžia po prijatí takejto formy hlasovania vo voľbách.

ifa_kaspersky_10

Platby

Digitálne platby sú vysledovateľné. možno nie pre vás ale pre rôzne spoločnosti rozhodne áno. Napríklad pre reklamné spoločnosti, analytické spoločnosti a iné. Takéto dáta potom môžu skončiť v rukách útočníkov a môžu o vás prinajlepšom odsledovať vaše zvyklosti. Jednoducho, pri každom platení nechávate o sebe väčšiu stopu ako si viete predstaviť.

ifa_kaspersky_12

Drony

Vo všeobecnosti sú ľudia veľmi skeptickí na tieto technológie. Jednak sa obávajú bezpečnosti, keďže počet dronov bude narastať a tiež sa boja súkromia. Je dnes veľmi ľahké niekoho sledovať. V extrémnych prípadoch sa dronom veľmi ľahko dopraví bomba. Drony tak nemusia slúžiť len na rozvoz pizze. Malware by mohol byť zameraný na prevzatie kontroly dronov. Tu je riziko u vojenských dronov. A nie sú to len tieto zariadenia. Možno ste videli film s Clintom Eastwoodom, kde na dopravenie výbušniny pod auto použili auto na diaľkové ovládanie.

ifa_kaspersky_13

Fitness trackery

Ešte rizikovejšie sú monitorovacie zariadenia v podobe rôznych športových náramkov. Tie sí kúpite skôr ako drona a preto sú aj rozšírenejšie. Pri všetkých zároveň potvrdzujete, že spoločnosť ktorá ho vyrobila má prístup k vašim dátam. Resp. softvér, do ktorého všetky údaje o vás synchronizuje. Ak majú GPS, nielen vy ale aj ostatní môžu vedieť, kade sa pohybujete a sledovať tak vaše zlozvyky.

ifa_kaspersky_14

Inteligentné chladničky

Zaujímavosťou je, že len 8% používateľov chcelo zdieľať svoje dáta cez inteligentné chladničky. Ľahko by sa tak poisťovňa o vás dozvedela, že jete veľa sladkého alebo kupujete veľa piva. Trend inteligentných chladničiek narastá, no v praxi je zatiaľ v mnohých krajinách Európy zanedbateľný.

Celkovo je problematika zbierania osobných dát problematická. Až 71% oslovených sa tohto naozaj obáva. Je fakt, že vaša digitálna stopa zostáva niekde a reálne nemáte dohľad nad tým ako dlho. Takisto, či bude niekedy zmazaná.

ifa_kaspersky_15

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.