Na výstavbu IFA v Berlíne chodíme z redakcie TOUCHIT pravidelne.

V podstate sa miesto našej redakcie sťahuje na začiatku septembra do Nemecka. Táto jesenná výstava je totiž o tom, čo si budeme kupovať u nás na predvianočnom trhu. 1. september síce u nás bol štátny sviatok, ale počet vtedy predstavených noviniek bol zatiaľ najväčší v tomto roku. Na novinky sa pozrieme v chronologickom poradí ich predstavenia.

IFA Berlin 2016 v skratke

Acer Swift 7 – tenučký notebook s krásnym čierno-zlatým dizajnom

Acer Predator 21 X – 8 kg ťažký herný notebook so zakriveným displejom a dvoma GPU

ASUS ZenWatch 3 – inteligentné hodinky od ASUSu s kruhovým ciferníkom

Huawei Nova/Nova Plus – super smartfóny pre mladých

Lenovo Yoga Book – 10-palcový notebook s touchpadom namiesto klávesnice

Lenovo Moto Mods – rozširujúce moduly pre Moto G5 a G5 mini vrátane Hasselblad

LG Signature TV – OLED televízor so 4K rozlíšením so super dizajnom

Samsung Gear S3 – 7. generácia inteligentných hodiniek ale s klasickým dizajnom

Samsung Family Hub – chladnička, do ktorej sa pozriete aj z obchodu

Sony Xperia XZ – foťák so špeciálnym fotoaparátom a príjemným dizajnom

Acer – v plnej sile

Acer otvoril výstavu IFA hneď ráno a zo Slovenska sme tu boli jediní. Nové produkty Acer sú teraz rozpoznateľné na prvý pohľad, majú svoj osobitný dizajn. Hlavná pozornosť bola venovaná radu notebookov Swift s operačným systémom Windows 10, nás zaujal model Swift 5 a Swift 7.

Acer Swift: sprava do ľava od Swift 1 až po Swift 7

Acer Swift: sprava do ľava od Swift 1 až po Swift 7

Swift 7 má hrúbku len 9,98 mm (zhruba ako ceruzka) a jeho hmotnosť je 1,1 kg. Je tak najľahším notebookom na svete a dostupný je v čiernozlatom dizajne. Telo je celohliníkové unibody, čo mu dodáva punc elegancie. IPS displej má 13,3 palca, rozlíšenie je Full HD a rámčeky sú veľmi tenké. Výdrž na batériu udáva výrobca až 9 hodín, procesor je Intel Core i5, 7. generácia, SSD disk má 256 GB a je tu 8 GB pamäti. Bezdrôtová technológia pripojenia je 2×2 802.11ac s MU-MIMO a na tele nájdete aj dvojicu portov USB-C. Webová kamera má podporu HDR. Cena začína na 1299 Eur.

Všimnite si ten úžasný displej na Swift 7

Všimnite si ten úžasný displej na Swift 7

Acer Swift 5 má hrúbku 14,58 mm a jeho hmotnosť je 1,36 kg. V tomto prípade ide o 14-palcový displej v 13,3-palcovom tele. Najviac sa nám páčilo biele perleťové vyhotovenie so zlatým lemovaním a povrchom pripomínajúcim brúsený kov. Procesory sú zo 7. generácie Intel Core 7, SSD disk 256 GB alebo 512 GB a až 8 GB pamäte. Výrobca v tomto prípade sľubuje až 13 hodinovú výdrž, k dispozícii je podsvietená klávesnica. Zvoliť sa dá aj dotykový displej alebo čítačka odtlačkov prstov. Cena štartuje na 749 Eur. Cena základného modelu Swift 1 však bude len 349 Eur.

Z hernej oblasti najviac pozornosti pútal notebook Predator 21 X. Ako prvý notebook na svete má zakrivený displej s rozlíšením 2560 × 1080 bodov a technológiu Tobii na sledovanie pohybu očí (eye-tracking). Predator 21 X je vybavený najvýkonnejším procesorom 7. generácie Intel Core, päticou ventilátorov a dvoma grafickými kartami NVIDIA GeForce GTX 1080 zapojenými v SLI. Dodávaný je so sústavou reproduktorov SoundPound 4.2+ (4 reproduktory a 2 subwoofery) a technológiou Dolby audio. Predator 21 X má veľkú mechanickú klávesnicu so spínačmi Cherry MX a prispôsobeným RGB podsvietením a to pre každý kláves samostatne. Novinkou je modul s numerickou klávesnicou, ktorý sa dá obrátiť a vznikne z nej touchpad. Predator 21 X zatiaľ nemá stanovenú predajnú cenu.

Vyrobený na zákazku s dvoma grafickými kartami a zakriveným displejom

Vyrobený na zákazku s dvoma grafickými kartami a zakriveným displejom

ASUS ala Zenvolution

ASUS ukázal na výstave IFA viacero „trojok“. Máme tým na mysli tretie generácie produktov ASUS ZenWatch, ZenBook alebo ASUS Transformer či ZenPad. V prípade väčšiny noviniek ide o prirodzenú evolúciu a zmien z hľadiska dizajnu či konceptu je pomenej.

Najväčšiu pozornosť tak pútali hodinky ASUS ZenWatch 3. Ide o prvé hodinky od ASUSu, ktoré majú okrúhly ciferník a zároveň sú prvými hodinkami so systémom Android Wear s tromi hardvérovými tlačidlami. ASUS už dva krát dokázal, že dokáže vyrábať cenovo dostupné inteligentné hodinky s výbornou kvalitou a prémiovým dizajnom. V prípade tejto novinky sa teda o kvalitu spracovania nebojíme a hodinky vyzerajú naozaj luxusne. Konštrukcia z nehrdzavejúcej ocele poteší, avšak hrúbka 9,95 mm sa môže niekomu zdať masívna. To je však problém takmer všetkých inteligentných hodiniek.

Inteligentné hodinky ASUS ZenWatch prekvapili hlavne kruhovým dizajnom

Inteligentné hodinky ASUS ZenWatch prekvapili hlavne kruhovým dizajnom

Tri korunkové tlačidlá uľahčia prístup k často používaným funkciám. Horné tlačidlo bude nastaviteľné, môžete mu priradiť rýchle spustenie konkrétnej aplikácie. Hodinky majú nový procesor Snapdragon Wear 2100, 512 MB RAM a 4 GB úložisko. Hardvérovo sa v porovnaní s predchodcom odlišujú iba procesorom. Výrobca udáva výdrž batérie až 2 dni používania a oceňujeme technológiu rýchleho nabíjania. Vybité hodinky totiž nabijete na 60 % už za 15 minút a to je užitočné vylepšenie.

Farebné vyhotovenia hodiniek sú tri: šedé, strieborné a ružovo zlaté. Hodinky prichádzajú s remienkom vyrobeným z talianskej kože, lacnejšia verzia je z gumy. Obe verzie sú v tmavo hnedej alebo béžovej farbe. Spárovať sa dajú s Android, ale i iOS smartfónmi.

Notebook ASUS ZenBook 3 vyzerá opäť krajšie a má hmotnosť 910 gramov. Vo výbave nájdete snímač odtlačkov prstov, batériu s 9-hodinovou výdržou, technológiu rýchleho nabíjania (60 % za 49 minút) a najnovšie procesory Intel Core i, 7. generácie. Treba uznať, že rýchle nabíjanie a minimalistická hmotnosť potešia každého cestovateľa, avšak oznámená cena 1999 eur pre najvýkonnejšiu konfiguráciu robí z tohto notebooku záležitosť skôr pre vyvolených. Uvidíme, koľko bude stáť základný model.

 Najlepšie notebooky a tablety z ponuky ASUSu

Najlepšie notebooky a tablety z ponuky ASUSu

Konvertibilné tablety ASUS Transformer 3 / 3 Pro nás zaujali možnosťou rozšírenia. Okrem klasickej dokovacej stanice je k dispozícii herná dokovacia stanica ROG s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1080, ktorá tento tablet obohatí o veľký grafický výkon. Hardvérová výbava obsahuje najnovšie procesory Intel Core m, resp. i (v prípade modelu Pro) 7. generácie. Výkonnostne sa tak tablety vyrovnajú aj špičkovým notebookom. O ozvučenie sa starajú štyri reproduktory s inteligentným zosilňovačom, ktoré boli vyvinuté v spolupráci s Harman Kardon. Ako ďalšie príslušenstvo sa dodáva dotykové pero ASUS Pen, univerzálny dok ASUS Universal Dock alebo ASUS Audio Pod.

Špecifickým produktom je prenosný monitor ASUS ZenScreen s hmotnosťou iba 800 gramov a uhlopriečkou 15 palcov. Stojí 269 eur a dočkali sme aj nového tabletu ASUS ZenPad 3s 10. Je to 9,7-palcový multimediálny tablet s dôrazom na audiovizuálne technológie. Jeho cena je 379 eur, má procesor MediaTek 8176 a 4 GB RAM. V prípade ASUS tabletov sme boli doteraz zvyknutí na Intel, po ukončení výroby musel ASUS hľadať inde.

Huawei vsádza na Innovations

Huawei na IFA prekvapil, keď ukázal nový rad telefónov s označením Nova ako DNA of Innovations. Prezident Huawei predstavil hneď dva telefóny Nova a Nova Plus a k tomu aj tablet MediaPad M3.

Richard Yu, CEO Huawei, predstavil na tlačovej konferencii telefóny z radu Nova

Richard Yu, CEO Huawei, predstavil na tlačovej konferencii telefóny z radu Nova

Telefón Nova sa sústreďuje na mladých ľudí, ktorí chcú telefón používať čo najjednoduchšie. Neznamená to však zníženie technologických nárokov. Práve naopak, aby veľa funkcií fungovalo automaticky, Huawei musel zapracovať na ich spôsobe integrácie. Znamenalo to aj zjednodušenie ovládania fotoaparátu, profi režim tu už nenájdete. Ten mnohí aj tak nevyužili a jeho absencia nebude problém. Huawei NovaNova Plus sa od seba líšia uhlopriečkou displeja, umiestnením a rozlíšením fotoaparátu, kapacitou batérie a tiež v rozmeroch a hmotnosti.

Subjektívne sa nám veľmi páči menší 5“ model Nova, keďže je to taký šikovný telefón do ruky. Huawei správne poskytol používateľom výber z dvoch možností. Nova prichádza s 3020 mAh batériou oproti tomu Nova Plus s 3340 mAh kapacitou. Optická stabilizácia fotoaparátu (na fotenie aj nakrúcanie) je len v Plus verzii, procesor Snapdragon s 8 jadrami na frekvencii 2 GHz majú zariadenia rovnaký, takisto ako aj 3 / 32 GB pamäte.

Väčšia verzia s 5,5“ displejom a optickou stabilizáciou fotiek a videa, Huawei Nova Plus

Väčšia verzia s 5,5“ displejom a optickou stabilizáciou fotiek a videa, Huawei Nova Plus

Smartfóny majú super rýchle zaostrovanie a zlepšenie kvality fotografovania pri znížených svetelných podmienkach. Podporujú nakrúcanie videa až do 4K. Selfie kamera je v oboch prípadoch 8 MPx a táto podporuje tzv. Beauty Mode na skrášlenie tváre. Prináša viac funkcií ako len vyhladenie tváre, ktoré vás pri silnom efekte tak trochu aj oholí. Je tu možnosť zmeny odtieňu tváre aj mejkapu a ďalších detailov.

Na zadnej strane je 3D snímač odtlačkov prstov. V minulosti podporoval tri úrovne preverenia odtlačku, teraz ide o štyri úrovne autentifikácie, pričom teraz rozpoznáva aj silu prítlaku. Aj naďalej platí, že snímač podporuje ďalšie funkcie, napríklad fotografovanie, listovanie medzi obrázkami, zdvihnutie hovoru alebo napríklad zobrazenie stavovej lišty. Je to telefón, na ktorý výrobca upozornil cez Pokémonov. Umožní totiž až 5 hodín chytania alebo 48 hodín bežného používania či 13 hodín sledovania HD videa.

Telefóny majú audio rozšírenie DTS Headphone:X, ktoré vylepšuje zvuk a umožní aj virtuálny 7.1 surround priamo do slúchadiel. Odporúčané ceny sú 399 EUR za Nova a 429 EUR za väčšiu Nova Plus.

Tablet Huawei MediaPad M3, ktorý chce ponúknuť špičkový obrazový a zvukový zážitok

Tablet Huawei MediaPad M3, ktorý chce ponúknuť špičkový obrazový a zvukový zážitok

V časoch, keď tablety bojujú o svoje miesto na trhu, prichádzajú firmy vždy s niečím novým. Je treba zaujať a dať používateľom dôvod na ich kúpu. MediaPad M3 je tak multimediálny tablet v pravom zmysle. Huawei sa spojil so značkou Harman Kardon a zameral sa nielen na obrazový, ale aj zvukový zážitok. Kvalitný zvuk je doplnený o dva stereo reproduktory. V tele je zabudovaný čip AK4376 vo funkcii DA prevodníka a prekonáva aj CD kvalitu zvuku. K tabletu Huawei odporúča slúchadlá AKG H300.

Tablet zaujme aj technickými parametrami. Displej má uhlopriečku 8,4 palcov a 2K rozlíšenie, teda 2560 × 1600 px, čo je o 30 % viac ako v prípade tabletu iPad mini 4. Batéria s kapacitou 5100 mAh umožní prehrávanie videa po dobu 11 hodín. Tlačidlo pod displejom je dotykové a podporuje gestá. Môžete tak ovládať tablet priamo z neho, ako náhradu za tlačidlá na displeji. Podporuje gestá a zároveň je to aj snímač odtlačkov na odomykanie tabletu. Procesor je 8-jadrový Huawei Kirin 950. Predný aj zadný fotoaparát majú rozlíšenie 8 Mpx. Základnú kapacitu úložného priestoru môžete rozšíriť o 128 GB microSDXC kartu.

Tablet má funkciu Eye protection na eliminovanie modrého svetla. Je to vhodné večer pri čítaní, napríklad elektronických kníh. Ceny začínajú na 349 EUR a končia na 449 EUR vyššie, podľa kapacity pamäte a kombinácie Wi-Fi/LTE. Dostupný bude v striebornej a zlatej farbe.

Panasonic mieri na inteligentné mestá a 4K kamery

Panasonic je firma s veľmi širokým záberom, u nás je známa ako výrobca kvalitných televízorov. V Japonsku ale vyrába napr. elektrické vŕtačky, u nás sa už presadzuje aj ako dodávateľ zariadení pre starostlivosť o telo. Na tlačovej konferencii európsky prezident predstavil ciele Panasonicu pri budovaní inteligentných miest, napr. v japonskej Fujisawe alebo francúzskom Lyone.

Nás zaujala hlavne profesionálna kamera pre 4K rozlíšenie s názvom HC-X1. Tá má 20-násobný optický zoom, snímač s veľkosťou jedného palca a nový objektív LEICA DICOMAR 4K. Je určená pre profesionálnych kameramanov. HC-X1 má tak 24 mm ohnisko a hrdí sa vyspelou stabilizáciou obrazu. Panasonic HC-X1 natáča záznamy v rozlíšení 4K rýchlosťou 24 fps, v UHD je to 60/50 fps.

Panasonic HC-X1 je 4K kamera s úžasnou stabilizáciou

Panasonic HC-X1 je 4K kamera s úžasnou stabilizáciou

Samsung s novými inteligentnými hodinkami a prepojenou domácnosťou

Inteligentné hodinky sú v nápore a Samsung pridáva svoje želiezko do ohňa s názvom Gear S3. Tie sú už „inšpirované“ tradičnými hodinkami, pričom vo vnútri je tá najmodernejšia IT výbava. Odolnosť voči prachu a vode je najvyššia, teda IP68. Po novom je tu aj zabudovaný reproduktor a mikrofón, takže už bude možné odpovedať na prichádzajúci hovor aj cez hodinky. Niektoré zaujímavé funkcie sú v hodinkách síce zabudované, ale ich využitie zatiaľ na Slovensku nie je možné. Napr. mobilné platby cez Samsung Pay alebo LTE pripojenie cez eSIM (to však len pri vyššom modeli frontier).

Samsung Gear S3 classic vyzerajú ako klasické hodinky

Samsung Gear S3 classic vyzerajú ako klasické hodinky

Hodinky prichádzajú v dvojitom vyhotovení – frontier a classic. Displej má vždy kruhový tvar s priemerom 1,3 palca a ide o Super AMOLED vyhotovenie. Model Gear S3 frontier majú robustné a štýlové vyhotovenie, hmotnosť je 62 gramov. Gear S3 classic má skôr minimalistický a elegantný dizajn s hmotnosťou (57 gramov). Veľkosťou, tvarom a spracovaním dosahujú kvality luxusných hodiniek.

Predstavenie nových hodiniek zobral Samsung ako veľkolepú show

Predstavenie nových hodiniek zobral Samsung ako veľkolepú show

Gear S3 sú tiež kompatibilné s 22 mm širokými hodinkovými remienkami, takže si ich môžete ľahko vymeniť napr. u hodinára. Operačný systém je Tizen. Tieto hodinky sú vybavené sklíčkom Corning Gorilla Glass SR+, ktoré je špeciálne určené pre nositeľné zariadenia a vyznačuje sa väčšou odolnosťou voči poškriabaniu a rozbitiu displeja. Pribudol aj plnofarebný Always On Display, teda hodinky neustále zobrazujú čas na displeji, čo ešte viac vytvára dojem z klasických hodiniek. Pritom na batériu majú hodinky výdrž 3 až 4 dni podľa spôsobu používania.

Ak budete používať hodinky pri športe, nebudete už musieť nosiť so sebou smartfón. Vo výbave hodiniek je totiž GPS prijímač a tak budete mať vždy monitorovanú vašu aktivitu. Tiež je vo výbave výškomer, merač atmosférického tlaku, ale aj prejdenej vzdialenosti a rýchlosti.

S hodinkami prichádzajú aj špeciálne ciferníky vrátane umeleckých, ktoré budú dostupné aj pre predchádzajúcu generáciu Gear S2. Štylizované budú aj remienky. Samsung pripravuje aj funkciu pre vozidlá BMW, pričom ich majitelia budú s aplikáciou BMW Connected dostávať upozornenia, kedy vyraziť na cestu, aké je množstvo paliva v nádrži a rovnako sa bude dať auto odomknúť cez hodinky.

Novinkou na stánku Samsung bol aj najväčší zakrivený počítačový monitor s technológiou Quantum Dot, model CF791, s 34-palcovou uhlopriečkou. Samsung predstavil aj svoj záväzok vyrábať TV s Quantum Dot technológiou úplne bez obsahu kadmia. Na televízory Samsung SUHD TV s Quantum Dot bude firma odteraz poskytovať záruku až 10 rokov. Praktickou novinkou je aj diaľkový ovládač Smart Control, ktorý umožňuje jednoduché ovládanie všetkých zapojených prístrojov prostredníctvom jedného jediného ovládača.

Rovnako Samsung pôsobí aj v oblasti domácich spotrebičov. Na IFE ukázal dva nové AddWash produkty: AddWash Combo – práčka, ktorá obsahuje aj vstavanú sušičku a práčka AddWash Slim, ktorá sa s hĺbkou 45 cm zmestí aj do malého kuchynského priestoru.

Chladnička Family Hub, ktorú sme už videli na CESe, teraz dorazila aj na európsky trh. Jedlo sa v nej udrží dlhšie čerstvé vďaka rôznym technológiám. Tri fotoaparáty umiestnené na vnútornej strane dverí chladničky odfotia priestor v jej vnútri pri každom zatvorení a tento obraz používatelia dokážu zobraziť cez mobilný telefón napr. aj z obchodu pri nákupe potravín.

Samsung Family Hub je chladnička, do ktorej vnútra sa pozriete aj z obchodu

Samsung Family Hub je chladnička, do ktorej vnútra sa pozriete aj z obchodu

Family Hub má 21,5-palcový Full HD displej, na ktorom si môžete zobraziť fotky, poznámky alebo zdieľať kalendáre. Zobrazený obsah sa dá sprostredkovať aj cez mobilný telefón. Tiež si môžete na displeji zobraziť aj recepty a prehrať video o príprave jedla.

Lenovo s modulárnymi smartfónmi a inteligentnou knihou

Spoločnosť Lenovo ukázala svoje najväčšie tromfy – smartfón Moto Z Play s foto-modulom Hasselblad, netradičný hybrid Yoga Book a nové modely konvertibilných zariadení Yoga 910Miix 510. Videli sme aj nový tablet Lenovo Yoga Tab 3 Plus a na stánku sme našli smartfóny Lenovo P2Lenovo K6, K6 Power a K6 Note.

Z predstavených noviniek sú najzaujímavejšie Moto Z Play/Hasselblad a Yoga Book. Moto Z Play je cenovo dostupnejšia verzia vlajkovej lode Moto Z. Model Play má 5,5-palcový Full HD displej, procesor Snapdragon 625 a kombináciu 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Fotoaparát má rozlíšenie 16 MPx, predný má 5 MPx. Hoci je vlajková loď v porovnaní s verziou Play lepšia prakticky vo všetkých parametroch o jeden stupeň, Moto Z Play má 3500 mAh batériu a hlavne dostupnejšiu cenovku. U nás sa bude predávať za 499 eur, vlajková loď Moto Z bude stáť až 699 eur.

Takto vyzerá Lenovo Moto Z Play s nasadeným modulom Hasselblad. Vyskúšali sme si, že fotí úžasne

Takto vyzerá Lenovo Moto Z Play s nasadeným modulom Hasselblad. Vyskúšali sme si, že fotí úžasne

Oba telefóny sú však kompatibilné s modulmi Moto Mods. Na IFE sme videli od štýlových krytov cez dodatočné batérie (a to aj s podporou bezdrôtového nabíjania) aj JBL reproduktor, projektor alebo náš už obľúbený Hasselblad fotoaparát. Koncept modulov je jasný. Kúpite si telefón a pomocou modulov rozšírite jeho funkcionalitu. Na rozdiel od telefónu LG G5, pripájanie modulov k Moto Z telefónom znamená len priložiť modul k zadnej strane telefónu. Modul sa prepojí pomocou 16 zlatých pinov. Je to plug-and-play systém, takže modul pripojíte a odstránite aj počas bežnej prevádzky smartfónu. Netreba ho vôbec vypínať. Určitú podporu na uchytenie modulu poskytuje aj fotoaparát telefónu, ktorý je vystúpený. V kombinácii s modulmi však fotoaparát pekne „zapadne“ do celkového dizajnu. Jeden modul – štýlový kryt, bude v balení telefónu.

V praxi by to totiž mohlo fungovať dobre. Idete na chalupu, zoberiete si modul projektoru, ktorý vytvorí až 70-palcový obraz. Chcete si spraviť párty vonku, použijete JBL modul s reproduktorom. A pre potreby náročného fotenia využijete Hasselblad modul, ktorý sme si na IFE takisto vyskúšali. Rozdiel v porovnaní so zabudovaným fotoaparátom je viditeľný najmä v prípade zoomovania. Hasselblad má totiž vlastnú optiku a umožňuje až 10-násobné optické priblíženie. Takisto má vlastný blesk.

Otázkou ostáva cena modulov. Hasselblad modul bude totiž stáť 299 eur. Lenovo však má premyslenú stratégiu. Ak bude moduly spätne podporovať aj v prípade ďalších telefónov Moto, používateľ môže byť skôr naklonený jeho kúpe. Moduly teda použijete aj s novým Moto smartfónom.

Zariadenie Lenovo Yoga Book je ťažké zaradiť do niektorej konkrétnej kategórie. Toto 10-palcové zariadenie svojim dizajnom pripomína klasický notebook. Faktom je, že 10-palcový notebook sme na trhu nevideli od doby netbookov ASUS Eee PC a túto uhlopriečku dnes ponúkajú prakticky iba konvertibilné tablety. Lenovo Yoga Book má klasickú tabletovú výbavu. Procesor Intel Atom x5 dopĺňa 4 GB operačná pamäť a 64 GB ukladací priestor. Displej však nie je odnímateľný a tak ho skôr považujeme za konvertibilný notebook a to aj napriek tomu, že nemá klasickú klávesnicu.

 Lenovo Yoga Book má namiesto klávesnice veľký touchpad. Takto sa dá na zariadení písať aj kresliť

Lenovo Yoga Book má namiesto klávesnice veľký touchpad. Takto sa dá na zariadení písať aj kresliť

Yoga Book má dve dotykové plochy. Jednu plochu tvorí klasický Full HD displej a druhá plocha je obrovský touchpad, ktorý využijete na kreslenie. Alebo ho prepnete do režimu klávesnice a vtedy máte k dispozícii klasickú klávesnicu. Hardvérové klávesy nečakajte, klávesnica je dotyková a s vibračnou spätnou väzbou, ktorá upozorňuje na stlačenie virtuálneho klávesu. V rámci krátkeho vyskúšania sme robili pomerne veľa preklepov, bude sa s tým treba naučiť pracovať. Ale napr. môžete písať na papier a tento obraz hneď preniesť do Booku.

Yoga Book teda nie je náhrada za notebook a nie je to zariadenie pre každého. Je to však niečo nové. Na trh príde vo verzii s Androidom za 499 eur a s Windows 10 v cene 599 eur. Výdrž batérie je až 15 hodín.

Smartfón Lenovo P2 stojí 339 eur a zaujme 5,5-palcovým Super AMOLED displejom a až 5100 mAh batériou. Hrúbka telefónu je iba 8,5 mm a tento telefón patrí podľa nás medzi to najkrajšie, čo Lenovo doteraz predstavilo. Rodina Lenovo K6 útočí najmä cenou. Základná verzia stojí 199 eur a má 5-palcový Full HD displej, Snapdragon 430, 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Nechýba ani senzor odtlačkov prstov.

Philips s inteligentnou starostlivosťou o telo

Aj spoločnosť Philips sa mení, nie je to už len o televízoroch (tie dnes patria pod firmu TP Vision a predávajú sa pod značkou Philips), ale už aj u nás sú známe zariadenia na starostlivosť o telo. Nás zaujal napr. systém OneBlade, čo je holiaci strojček na jednoduché oholenie akéhokoľvek ochlpenia bez nutnosti použitia holiacej peny. Vyskúšali sme ho, naozaj to funguje a holiť sa pokojne môžete aj pri ceste vlakom. Ďalšie zaujímavé zariadenie predstavuje FlexCare Platinum Connected, čo sme tiež dôkladne vyskúšali. Je to zubná kefka prepojená s mobilnou aplikáciou. Tá vám ukazuje, ktorú časť zubov si máte práve vyčistiť a tiež sleduje silu prítlaku kefky na zuby. Neplatí totiž, že čím viac tlačíte, tým účinnejšie čistenie, to sme zistili hneď. Na záver vás aplikácia vyhodnotí, zistíte ako ste si zuby vyčistili a ktoré časti ostali nevyčistené. Všetky údaje môžete priamo poslať svojmu zubárovi. Špecialitou je ešte možnosť označiť si zub, ktorý máte bolestivý a tomu venovať zvláštnu starostlivosť pri čistení.

Philips ukazuje ako sa majú správne čistiť zuby. Musíte mať ale pri sebe mobilný telefón

Philips ukazuje ako sa majú správne čistiť zuby. Musíte mať ale pri sebe mobilný telefón

Sony s novými fototelefónmi Xperia XZ a vizionárskymi produktami

Prezident Sony uviedol dva nové smartfóny Xperia X – vlajkový model Xperia XZ s 5,2-palcovým displejom a Xperia X Compact so 4,6-palcovým displejom. Ich hlavnou novinkou je fotoaparát s technológiou trojitého obrazového snímania – zábery tak urobíte bez rozmazania aj pri pohybujúcich sa objektoch a budú v reálnych farbách. Telefóny majú jednotný dizajn s oblúkovitým povrchom a veľmi dobre sa držia v ruke. Zadná kovová časť Xperia XZ je úplne hladká a celok pôsobí luxusne. Xperia XZ je dostupná v novej modrej farbe, ako i v klasickej čiernej a platinovej. Aj tieto smartfóny majú už port USB-C, Xperia XZ odoláva aj silnému ošpliechaniu vodou.

Prezident Sony práve ukazuje reproduktor integrovaný do náladovej lampy. Tento produkt sa dostane aj do Európy

Prezident Sony práve ukazuje reproduktor integrovaný do náladovej lampy. Tento produkt sa dostane aj do Európy

K obrazovému senzoru Exmor RS Sony teraz pribudli dva pomocné senzory a na svete je trojité snímanie. Aj v tomto prípade môžete využiť prediktívne hybridné zaostrovanie, čo je základ fotenia bez rozmazania. Laserový snímač pritom meria aj vzdialenosť objektu a výsledkom sú dobré fotky aj pri nízkej úrovni svetla. Novému fotoaparátu sa dobre darí trafiť správne bielu farbu. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 23 MPx, z pohotovostného režimu môžete fotiť už za 0,65 sekundy. Predný fotoaparát má rozlíšenie 13 Mpx a vysokú citlivosť až IDO 6400. Ľahko sa s ňou dajú robiť aj selfie zábery.

Sony Xperia XZ zaujme uhladeným dizajnom a kvalitou fotografie

Sony Xperia XZ zaujme uhladeným dizajnom a kvalitou fotografie

Navyše je tu aj manuálne nastavenie fotografovania a ďalšie kreatívne možnosti. Vylepšený je aj systém nakrúcania videa vrátane vylepšenia obrazovej stabilizácie. S 5-osovou stabilizáciou sa dajú zachytiť celkom plynulé videá.

Xperia X Compact sa vďaka menšiemu displeju ešte lepšie drží v ruke. Podobne ako na modeli Xperia XZ aj tu je integrovaný snímač odtlačku prsta v zapínacom tlačidle.

V oboch prípadoch je vylepšená výdrž na batériu a adaptívne nabíjanie Qnovo prispôsobuje nabíjací prúd tak, aby sa predišlo zníženiu životnosti batérie. Battery Care zase zisťuje vaše zvyky pri nabíjaní a predchádza nadmernému nabíjaniu tak, že ho pozastaví pri 90 %. Smart Cleaner zase maximalizuje výkon telefónu automatickým čistením od nepoužívaných aplikácií.

Sony uviedlo aj smart produkty – Xperia Ear sú hands-free slúchadlá do ucha, ktoré reagujú na hovorené slovo a umožňujú tak bezdotykové ovládanie smartfónu. Vyskúšali sme tiež koncepty Xperia Projector a Xperia Agent ako inteligentných pomocníkov v domácnosti.

LG s radou Signature

LG Electronics v spolupráci s niekoľkými poskytovateľmi a tvorcami obsahu predstavila možnosti technológie HDR na svojich nových televízoroch. Videli sme niekoľko ukážok prenosu obsahu nového štandardu HLG pomocou satelitnej siete ASTRA a pozemného vysielania BBC.

Veľmi sa nám páčil aj vynovený robotický vysávač Home Bot. Ten obsahuje v sebe tri kamery, pričom okrem tohto, že dobre povysáva ešte aj slúži ako strážnik. Pokiaľ zaznamená v miestnosti pohyb, odfotí scénu pred sebou a automaticky vám ju pošle na mobilný telefón.

LG HomeBot s troma kamerami

LG HomeBot s troma kamerami

Verdikt

Nuž, silná IFA to tento rok bola, výživná. Nachodili sme sa, nakrútili celé hodiny video prezentácií a zverejňovali aj na našej stránke informácie ihneď vtedy, keď sa predstavovali. Z výstavy IFA máme tohto ešte veľa, druhú časť našej reportáže zverejníme v októbrovom vydaní.

Roman Kadlec, Ondrej Macko, Michal Reiter, Xénia Rybáková, Berlín

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Za pozvanie ďakujeme firmám Huawei, Lenovo a Samsung.

Značky: