O výstave IFA sme už veľa písali. Bola to totiž veľmi silná výstava a teraz prinášame prehľad produktov a služieb, ktoré si zaslúžili našu pozornosť.

Garmin – takto majú vyzerať inteligentné hodinky

Fénix Chronos sú hodinky do voza aj do koča

Fénix Chronos sú hodinky do voza aj do koča

Garmin fénix Chronos sú inteligentné hodinky ako sa patrí. Vyzerajú totiž ako hodinky, a to sa počíta. Fénix Chronos existujú v troch verziách, ceny sú od 900 eur vyššie. Najlepšie vyzerá titánová verzia, pričom sú to plnohodnotné multišportové hodinky s odolným telom a zafírovým sklíčkom. Merajú tep srdca, ich displej je viditeľný aj na priamom slnečnom svetle, majú GPS prijímač a 3-osový kompas. Výdrž na batériu je okolo týždňa (závisí od nastavení) a v tele skrývajú aj výškomer alebo tlakomer. Podrobný test týchto zaujímavých hodiniek zverejníme.

DxO – iPhone nevie fotiť, ale my to napravíme

Perfektný nápad, škoda len tej ceny

Perfektný nápad, škoda len tej ceny

Francúzska firma DxO poskytuje veľa vecí okolo fotografovania. Na IFE sme od nich videli rozširujúci modul pre iPhone, ktorý dokáže fotiť ako skutočný profesionál. Je to DxO One a má snímač s uhlopriečkou 1 palec a rozlíšením 20,2 Mpx. Clona je len 1,8, DoxO One fotí aj do RAW formátu a nafotené zábery vidíte hneď na displeji iPhone. Kamera váži len 108 gramov a ľahko ju schováte do vrecka. Fotoaparát má aj vlastnú aplikáciu, ktorá umožňuje manuálne nastaviť parametre fotenia. Fotiť sa z DxO One dá aj samostatne, teda bez telefónu iPhone a fotí sa na microSD kartu. Má totiž vlastnú batériu, ktorá sa dobíja pomocou microUSB portu. Súčasťou kamery je aj monochromatický displej, ktorým vidíte fotografovaný objekt. Cena kamery je 499 eur.

iRobot má aj robotického umývača Braava

Dajte zbohom umývaniu a užite si čisté podlahy

Dajte zbohom umývaniu a užite si čisté podlahy

Umýva aj každý deň, nikdy nefrfle a ani nenadáva. Nechce drahú dovolenku ani zvýšenie platu. Braava jet 240 si poradí s každým povrchom, nemusíte preň pripravovať špeciálne roztoky. Cena za jedno umývanie je niečo nad 1 euro, z výmennej kazety si sám dávkuje roztok a vyčistí podlahu dočista. Zvoliť si môžete tri režimy umývania (para, mokrý mop a čistenie nasucho), o ostatné sa postará Braava jet sama. Po chodbe či kuchyni sa presne naviguje a nemala by vynechať žiadne okraje. Cena je okolo 200 dolárov a veríme, že sa objaví aj u nás.

Panono vie, ako robiť 360° kamery

Tak takúto 360° kameru ste ešte nevideli

Tak takúto 360° kameru ste ešte nevideli

Panono obsahuje v sebe až 36 kamier a dosahuje tak 360° záber, aký nemá nikto. Kamera má tvar malej lopty s hmotnosťou 500 gramov. Video ani živé vysielanie nezvládne, zatiaľ dokáže vytvárať iba statické 360°obrázky. Nakoľko sú fotografie v rozlíšení až 108 Mpx, je otázne, ako by to vyzeralo s videom. Po stlačení spúšte všetkých 36 kamier odfotí svoje okolie a obrázky sa ukladajú do úložiska s kapacitou 16 GB. Aplikácia ich spojí dokopy a na vašom telefóne alebo tablete sa pozeráte na finálnu fotografiu. Na jednu batériu urobíte okolo 100 záberov. Fotky si môžete takisto pozrieť pomocou okuliarov pre virtuálnu realitu a také ostré fotografie sme vo VR ešte nevideli. Výrobca ju predáva za 1500 eur, je to nástroj pre profesionálov.

PhotoFast má najuniverzálnejší USB kľúč na svete

S týmto kľúčom sa nestratíte. Je jedno, aký máte port, vždy ste kompatibilní

S týmto kľúčom sa nestratíte. Je jedno, aký máte port, vždy ste kompatibilní

PhotoFast je známy výrobca príslušenstva pre Apple zariadenia. Na výstave IFA ukázal nový model iType-C. Ide o USB kľúč s USB-C portom na jednej strane a Lightning konektorom na druhej strane. Aby toho nebolo málo, výrobca vám pribalí aj adaptér, vďaka ktorému môžete kľúč pripojiť k štandardnému USB portu alebo micro USB portu. Stačí časť konektora zdvihnúť. Ceny zatiaľ nie sú konečné, ale predpokladáme, že za 64 GB model zaplatíte cca 60 eur a za 128 GB verziu približne 100 eur. V predaji bude však aj 200 GB model.

Telekom má v Nemecku vyše 90 % pokrytie signálom LTE

Takto je to s pokrytím signálom LTE v Nemecku

Takto je to s pokrytím signálom LTE v Nemecku

Boli sme aj na tlačovke Deutsche Telekom, ale to pokrytie 4G signálom sme si v Nemecku všimli už po prekročení hranice s Českom. Ikona 4G nám na telefóne svietila až do Berlína. V Nemecku má tak 10 miliónov zákazníkov DT prístup k rýchlosti do 300 Mb/s. Telekom okrem toho ukázal, ako to vidí s elektromobilmi a správou vozidla na diaľku, pričom úzku spoluprácu demonštroval na BMW i3. Tiež sme videli plány v rozširovaní siete 5G a diaľkovom ovládaní domácich spotrebičov.

Autori: Ondrej Macko, Roman Kadlec (Berlín)

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: