V nedeľu tomu bolo presne 20 rokov, čo Apple predstavil svetu prvý iMac. Ikonický počítač dostal právom prívlastok „game changer“. Skutočne zmenil hru na trhu s počítačmi a obrovskou mierou pomohol k záchrane firmy pred hroziacim krachom.

Deväťdesiate roky boli pre Apple ťažkým obdobím. Stolové počítače Mac a Apple 2 pomaly v porovnaní s konkurentmi strácali dych a nad firmou sa začalo zmrákať. Komplikované produktové portfólio v kombinácii s privysokými cenami dohnali Apple až na pokraj bankrotu. Potom však prišlo niečo, lepšie povedané niekto, kto zavelil na obrat. V roku 1997 sa totiž po takmer 12 ročnej odmlke vrátil do firmy jeden z jej spoluzakladateľov, Steve Jobs.

Legendárny vizionár sa do záchrany svojho dieťaťa pustil na plné obrátky a ako to už u ňho bolo zvykom, podobný prístup vyžadoval od všetkých svojich spolupracovníkov a podriadených. Jobs sa rozhodol výrazne zjednodušiť portfólio a nahradil všetky modelové rady jediným počítačom, ktorý slávnostne svetu predstavil už rok po svojom návrate do firmy. Písal sa 6. máj 1998, kedy zvedavé oči novinárov prvý krát uvideli naživo prvý iMac v histórii.

Na slávne jubileum nezabudol ani aktuálny CEO, Tim Cook, ktorý pri príležitosti 20. výročia predstavenia prvého iMacu zverejnil na sociálnej sieti Twitter krátke video z prezentácie so slovami: „Pred 20 rokmi Steve predstavil svetu iMac. Nastavil pre Apple nový kurz a navždy zmenil spôsob, akým ľudia pozerajú na počítače„.

iMac ako „Game changer“

iMac bol skutočne iný ako jeho konkurenti a nebudeme ďaleko od pravdy, ak si dovolíme tvrdiť, že pre svet počítačov znamenal revolúciu. Už prvý dojem bol ohromujúci. Inovatívny koncept „all–in–one“ , ktorý združoval všetky komponenty, vrátane procesora, monitora, pamäte či reproduktorov do jedného tela, v kombinácii so štýlovým priesvitným modrým („Bondi blue“) plastovým krytom znamenal, že buď ste sa do ňho zalúbili na prvý pohľad, alebo ste len posmešne zakývali hlavou v zmysle „to hádam nemyslia vážne“. Vzhľadom na rekordné predaje novinky to bola vo väčšine prípadov zrejme skôr tá prvá možnosť.

Kým všetci ostatní výrobcovia v tom čase vyrábali dizajnovo nudné počítače výhradne v bielom, čiernom alebo šedom farebnom prevedení, iMac sa vybral svojou vlastnou cestou. Jeho oblé kontúry s atraktívnou priesvitnou modrou farbou niesli jasný rukopis Jobsovho estetického cítenia a po vizuálnej stránke môžme prvý iMac právom označiť za „sexi“ počítač. Časom doplnil Apple do portfólia aj iMac s červeným, oranžovým, fialovým a zeleným priesvitným krytom.

Inovatívny aj po stránke hardvéru

Z hľadiska hardvéru bol prvý iMac vybavený 233 MHz procesorom, 32 MB RAM a 4 GB interným diskom. Viac zaujímavým faktom je, že bol vôbec prvým stolovým počítačom na svete, ktorý nemal žiadnu disketovú mechaniku. V tej dobe šlo o kontroverzné a mnohými kritizované rozhodnutie. Jobs sa obhajoval tým, že pokiaľ ide o malé súbory, môžu si ich predsa klienti posielať efektívnejšie prostredníctvom elektronickej pošty. Malú paralelu môžme vidieť v dnešných časoch pri rozhodnutí Apple odstrániť z iPhonu jack konektor. Pravdou je, že ako sa vtedy pridali postupne pri odstraňovaní disketovej mechaniky všetci ostatní veľkí výrobcovia, tak sa pridávajú aj dnes v prípade odstraňovania jacku. Apple bol od svojho vzniku „trendsetterom“ a nebolo tomu inak ani v tomto prípade. Z hľadiska konektivity nechýbali novinke až 2 USB porty, optická mechanika, 100–Megabitový ethernet port i vstavaný dial–up modem.

Späť na výslnie

Prvý iMac a jeho celosvetový úspech znamenali pre technologického giganta zo Sillicon Valley nasmerovanie späť medzi najhodnotnejšie firmy sveta. V čase svojho uvedenia na trh sa predával výborne, napriek nie práve najnižšej nastavenej cenovke na úrovni 1299 dolárov. Apple sa, inšpirovaný jeho úspechom, rozhodol aj ďalšie svoje prelomové produkty ako iPod, iPhone či iPad označovať predponou „i“. Zachovala sa aj samotná poroduktová línia iMacu, ktorý za tých 20 rokov prešiel poriadnymi vylepšeniami a zmenami.

Všetko najlepšie k okrúhlym narodeninám, iMac!

 

 

Značky: