Banka vydala nové varovanie o obchodovaní s kryptomenami ako napríklad Bitcoinom.

Riziko sa má týkať straty majetku verejnosti ako aj ohrozenie stability finančného systému.

Bank Indonesia v minulosti uviedla, že kryptomeny stále nie sú uznávané ako legálny prostriedok výmeny. To znamená, že ich nie je možné použiť ani ako platobný prostriedok v tejto krajine. Hovorca banky uviedol, že vlastníctvom virtuálnym mien je vysoko rizikové a náchylné na špekulácie. Je to z dôvodu chýbajúcej autority, ktorá by za tieto meny niesla zodpovednosť. Neexistuje žiaden jej správca a ani základ ceny danej jednotky.

Ďalej uviedol, že virtuálne meny by sa mohli použiť aj na pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu.

Indonézske orgány zintenzívnili varovania v tejto oblasti a minulý mesiac Bank Indonesia vydali zákaz používania kryptomien. To znamená, že finančné spoločnosti nebudú môcť prijímať platby v tejto virtuálne mene alebo s ňou inak manipulovať. Čo v konečnom dôsledku odstaví práve jej klientov, ktorí mali o túto menu záujem. Podobné kroky chystajú aj juhokórejské úrady.

Niektorí obchodníci z Indonézie uvádzajú na svojej stránke možnosť prijímania platieb BTC, napríklad on-line obchod s detskými potrebami. Ľudia tu môžu využiť napríklad burzu Bitcoin.co.id a samozrejme aj ostatné svetové burzy.

Zdroj: Reuters UK

Prečítajte si aj:

Oplatí sa investovať do kryptomeny?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.