Smartfón, ktorý aj v tejto cenovej kategórii má čo ponúknuť.

Značka Infinix sa po uvedení modelov Note 30 Pro alebo Note 12 Pro začína dostávať aj do povedomia slovenských používateľov. Za približne dva roky boli uvedené viaceré série telefónov Infinix, pričom najnovšie sa k nám do redakcie dostal zástupca nižšej strednej triedy, ktorý má označenie Hot. Je však zaujímavé, že aj model Infinix HOT 40 Pro, s cenou pod 200 eur, dokáže ponúknuť skutočne zaujímavú porciu funkcií. V kombinácii s rozumne zvoleným hardvérom tento dojem možno mierne kazí zbytočne provokujúci dizajn v štýle iPhone 15 Pro.

Medzi hlavné prednosti telefónu HOT 40 Pro 4G môžeme zaradiť jeho veľký 6,78-palcový Full HD+ LCD displej so 120 Hz frekvenciou a technológiou Magic Ring. Zaujme aj kvalitná 32 Mpx selfie kamera s LED bleskom spolu so 108 Mpx hlavným fotoaparátom. Infinix však ide na istotu a telefón vybavil aj veľkou 5000 mAh batériou s podporou 33 W rýchleho nabíjania. Dostatočne vysoký výkon dodáva osemjadrový procesor, ktorý je súčasťou 6 nm čipovej sady MediaTek Helio G99 spolu s 8 (+8) GB RAM a 256 GB úložiskom. Vo výbave sa samozrejme nachádza aj čítačka odtlačkov prstov, ktorá je v bočnom tlačidle.

Infinix HOT 40 ProZdroj: TOUCHIT
Infinix HOT 40 Pro

Pravdepodobne najsilnejšou stránkou modelu HOT 40 Pro je jeho cena. Po niekoľkodňovom testovaní môžem potvrdiť, že telefón ponúka skvelý pomer cena/výbava. Vzhľadom na nízku cenu je však potrebné pripraviť sa na niektoré kompromisy. Najväčším z nich je iba 2-ročná softvérová podpora, počas ktorej používateľ dostane do svojho telefónu iba jednu veľkú aktualizáciu operačného systému Android a maximálne dva roky bezpečnostných záplat. 

Predajné balenie Infinix HOT 40 Pro je tradične bohaté. V balení okrem telefónu s aplikovanou fóliou nájdete aj silikónové ochranné puzdro, nabíjací adaptér s káblom, ihlu na otvorenie slotu pre SIM a Micro SD karty, slúchadlá a potrebnú dokumentáciu. 

Dizajn, ktorý neurazí

Ako som spomínal vyššie, smartfón patrí do nižšej strednej triedy. Toto zaradenie prezradí dizajn, ako aj rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov zabudovaná do bočného tlačidla napájania. Nemám však k nemu výhrady. Rámik je plastový, pričom zadná stena imituje brúsený hliník. Toto prevedenie sa mi páči. Škoda len, že Infinix pri navrhovaní dizajnu zostavy fotoaparátov nebol kreatívnejší, pretože “triple camera” so 108 Mpx hlavným fotoaparátom v štýle iPhonov pôsobí dosť rušivo. Na druhej strane toto rozhodnutie sa dá z pohľadu spoločnosti pochopiť.

Infinix HOT 40 ProZdroj: TOUCHIT
Infinix HOT 40 Pro

HOT 40 Pro má rozmery 168,6 × 76,6 × 8,3 mm a hmotnosť 199 gramov. Na prednej strane sa nachádza veľký 6,78-palcový LCD displej, ktorý v dobe AMOLED displejov prináša “kúsok nostalgie”, avšak použitý panel s Full HD+ rozlíšením ponúka prirodzené farby, peknú bielu, a aj zodpovedajúcu kvalitu. Pod displejom sa však nachádza pomerne veľká brada, ktorá je ďalším dizajnovým prvkom, ktorý prezrádza, že ide o telefón nižšej cenovej kategórie. Nejde však o žiadny zásadný nedostatok.

120 Hz displej

Pokiaľ sa však detailnejšie pozrieme na displej, tak predsa len si zaslúži pochvalu. Panel totižto má až 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ktorú je možné kvôli nižšej spotrebe prepnúť na 90 alebo 60 Hz, pričom je dostupný aj automatický režim, ktorý obnovovaciu frekvenciu displeja mení podľa zobrazovaného obsahu. Maximálny jas displeja dosahuje 500 nitov.

Procesor a RAM

Zatiaľ čo čipová sada Helio G99 s herným enginom XBOOST bola donedávna štandardom pre telefóny v cene na úrovni 250 eur, tak tentokrát sa už dostáva aj do telefónov pod 200 eur. Procesor dopĺňa 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Za zmienku stojí aj možnosť rozšírenia pamäte RAM o až 8 GB virtuálnej pamäte RAM. Z ďalšej výbavy ma potešili dobre hrajúce stereo reproduktory a 3,5 mm konektor pre slúchadlá, pričom vysokú kvalitu zvuku zastrešuje certifikácia Hi-Res audio (24-bit/192kHz). 

Infinix HOT 40 Pro má 5000 mAh batériu, čo v tejto kategórii považujem za štandard. Chválim aj 33 W káblové nabíjanie, ako aj prítomnosť reverzného káblového nabíjania. Výdrž telefónu by sa mala v závislosti od používania pohybovať na úrovni okolo 6 hodín zapnutého displeja, čo znamená, že pri bežnom používaní telefón vydrží na jedno nabitie približne deň, avšak nemal by byť problém dosiahnuť aj dvojdňovú výdrž. Infinix HOT Pro je plnohodnotným dual SIM telefónom s podporu pamäťových kariet Micro SD, čo znamená, že šachta na SIM karty pojme rovno dve, vrátane Micro SD karty.

Infinix HOT 40 ProZdroj: TOUCHIT
Infinix HOT 40 Pro

Android 13 s nadstavbou XOS 13.5

HOT 30 Pro má predinštalovaný systém Android 13 s nadstavbou XOS 13.5. V dobe publikovania recenzie mal telefón bezpečnostnú záplatu k 5. novembru 2023. Systém beží pomerne hladko, bez problémov zvláda aj všetky bežné operácie, používanie fotoaparátu, prípadne hranie hier.

Infinix treba pochváliť za “čistejšie” používateľské rozhranie, ktoré bolo v minulosti preplnené rôznym balastom, avšak v zozname aplikácií nájdete napríklad Palm store a ďalšie predinštalované aplikácie, z ktorých väčšinu nie je možné odinštalovať.

108 Mpx v hlavnej úlohe

Vo výbave telefónu sa nachádzajú tri objektívy, z ktorých je možné za plnohodnotný považovať iba ten hlavný, s rozlíšením 108 Mpx. Druhým je makro fotoaparát s rozlíšením 2 Mpx, tretím je pomocný fotoaparát s rozlíšením 0,08 Mpx. To znamená, že telefón nedokáže snímať v širokouhlom režime a vo svojej výbave nemá ani teleobjektív.

Na moje prekvapenie Infinix HOT 40 Pro robí počas dňa veľmi pekné fotografie, ktoré na displeji telefónu vyzerajú trochu vyblednuto, avšak po otvorení v počítači som bol prekvapený pomerne presnými farbami a dostatkom detailov. V tejto cenovej kategórii je však potrebné počítať s menším dynamickým rozsahom, horším HDR a nie až takým výkonným postprocessingom. V rámci cenovej kategórie inak nemám čo vytknúť. Fotografie sú pekné.

Infinix HOT 40 ProZdroj: TOUCHIT
Infinix HOT 40 Pro

Fotografie majú v štandardnom režime rozlíšenie 12 Mpx. Pokiaľ budete chcieť fotografovať v plnom 108 Mpx rozlíšení, tak je potrebné tento režim vybrať z ponuky fotoaparátu. Myslím, že pri veľkosti týchto fotografií, a nie príliš veľkej pridanej hodnote, pokojne môžete fotiť v základnom 12 Mpx režime.

Denné fotografie ma prekvapili, avšak nočné ma šokovali. Tento režim je skutočne veľmi výkonný, pričom je limitovaný iba horšou optikou, inak je na veľmi vysokej úrovni. Dokonca fotografie sú zachytené ihneď, čiže sa nestretnete s hláškou „držte zariadenie stabilne„.

Ďalšie prekvapenie sa konalo v oddelení videa. Maximálne rozlíšenie videa je síce 2K/30 fps, ale takisto nespravíte chybu, keď budete video nahrávať v režime Full HD/60 fps. Video v tomto režime je plynulé, s dostatkom detailov a aj zaostrovanie je rýchle a presné. V oblasti fotografií a videa som nemal príliš veľké očakávania, ale Infinix HOT 40 Pro ma milo prekvapil.

Okrem toho HOT 40 Pro ponúka množstvo režimov pre fotografie a videá na rôzne príležitosti vrátane profesionálneho portrétneho režimu, režimu Sky Remap a Dual View Video.

Ukážkové fotografie 

Ukážkové fotografie – 2× priblíženie

Ukážkové fotografie v 108 Mpx režime 

Ukážkové nočné fotografie – nočný režim off/on

Hodnotenie

Infinix HOT 40 Pro je rozhodne veľký telefón, ktorý sa snaží provokovať svojím dizajnom. Na druhej strane má aj veľmi zaujímavú výbavu, plynulé používateľské prostredie v štýle telefónov Huawei, a v rámci cenovej kategórie veľmi dobre fotiaci fotoaparát s konzistentným výkonom aj pri nahrávaní videa. Zaujme aj rýchla čítačka odtlačkov prstov, ako aj podpora zvuku vo vysokom rozlíšení. Hráčov poteší aj 120 Hz displej a herný engine XBOOST.

Pokiaľ k tomuto všetkému pripočítam aj cenu 189,90 eura a bohaté predajné balenie, tak tento telefón patrí medzi hlavných favoritov v cenovej kategórii do 200 eur, v ktorej nájdete viacerých silných hráčov, ako napríklad Motorolu alebo Redmi. Infinix HOT 40 Pro si však dajte do užšieho výberu, pričom jeho kúpou určite nespravíte chybu.

Pokiaľ by ste predsa len chceli AMOLED displej, tak si pozrite aj model Infinix Note 30 Pro.

Infinix HOT 40 ProZdroj: TOUCHIT
Infinix HOT 40 Pro

Páči sa nám

  • Rýchle prostredie
  • Podpora Hi-Res audia
  • Stereo reproduktory
  • Rýchla čítačka odtlačkov prstov
  • Pekné denné aj nočné fotografie
  • Kvalitné video
  • Bohaté predajné balenie
  • Veľmi dobrá cena
  • 33 W nabíjanie
  • 120 Hz displej

Nepáči sa nám

  • Trochu kontroverzný dizajn fotoaparátov
  • Softvérová podpora – 1 aktualizácia systému Android + 2 roky bezpečnostných záplat

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

Model telefónuInfinix HOT 40 Pro
Operačný systémAndroid 13 + XOS 13.5, zabezpečenie 5. novembra 2023
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Mediatek Helio G99, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, frekvencia, HDRLCD, 120 Hz
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,78 / 1080 × 2400 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jackÁno, Wi-Fi 5, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet108 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.2
Batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]168,6 × 76,6 × 8,3 / 199
Vodoodolnosť
Bezdrôtové nabíjanieNie
KonektorUSB-C, 33 W, nabíjačka v balení
Cena189,90 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score427104
PCMark for Android – Work 3.012143
PCMark for Android – Storage 2.029921 (783/793)
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core725 / 1970
3DMark Wild Life – Total1253

Cena: 189, 90 eura

Zapožičal: Infinix

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.