Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výskumno-vývojové centrum a unikátna pilotná výrobná linka na výrobu batérií do elektromobilov za 100 miliónov eur spustia svoju prevádzku už v roku 2021

• Výrobcom áut bude InoBat Auto ponúkať inteligentné riešenia, ktoré umožnia vyrábať batérie do elektromobilov šité na mieru
• InoBat Auto oznamuje meno výkonného predsedu management board. Bude ním Faysal Sohail

Faysal Sohail má za sebou viac ako 30 rokov pracovných skúseností zo Silicon Valley. Svoje získané vedomosti má aktuálne v pláne preniesť aj do výskumu a vývoja nového typu batérií do elektromobilov. Tento vývoj bude poháňaný umelou inteligenciou a výrobná linka takéhoto typu batérií bude mať strategickú polohu priamo v srdci Európy. Pilotné zákazkové batérie do elektromobilov by mali opustiť továreň vo Voderach už v priebehu budúceho roka.

Zároveň odštartuje aj etapa získavania finančných prostriedkov pre 2. fázu, ktorej výsledkom má byť jednomiliardová InoBat Auto Gigafactory. Tá plánuje dodávať batérie do elektromobilov už v roku 2024. Spoločnosť InoBat Auto môže oboma týmito krokmi významne podporiť nielen elektromobilitu na globálnej úrovni, ale aj európsku ponuku batérií a technologickú nezávislosť v tejto oblasti.

„V InoBat Auto nielen objavujeme, ale aj vyvíjame batérie, ktoré spĺňajú aj tie najvyššie výkonnostné, bezpečnostné či nákladové potreby elektromobilov. Katalógový prístup v štýle „jedna veľkosť batérie pre všetkých“ je vo svete mobility zastaralý a už vonkoncom nie je ani udržateľný. V rámci výroby vysoko inteligentných batérií do elektromobilov musíme uprednostniť technologicky vyspelý a vedecký prístup. Nesmierne ma preto teší, že môžeme tvrdiť, že InoBat Auto je už teraz svetovým lídrom v tejto oblasti,“ hovorí s nadšením Faysal Sohail, výkonný predseda management board InoBat Auto.

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti InoBat Auto Marián Boček upozornil, že takýto človek s medzinárodnými skúsenosťami a menom je tou správnou voľbou, ktorá firme zaručí úspech aj do budúcna. „Faysal Sohail ku nám do InoBat Auto so sebou prináša obrovské množstvo vedomostí a skúseností, ktoré na svojej novej pozícii určite zúročí. Zároveň bude ako súčasť firmy aj pri zrode batérií vyrobených na mieru výrobcom elektromobilov, čo im nemôže ponúknuť žiadna iná firma v Európe. Vyrábať ich budeme už budúci rok.“

Kto je Faysal Sohail?

Okrem toho, že Faysal Sohail bude pôsobiť ako výkonný predseda management board v InoBat Auto, zároveň bude naďalej zastávať aj svoju terajšiu pozíciu v americkej spoločnosti Wildcat Discovery Technologies, ktorá je pre InoBat Auto strategickým partnerom. Jeho cieľom je neustále navyšovanie ponuky spoločnosti tak, aby sa mohla stať globálnym lídrom na trhu s batériami do elektromobilov. Pre automobilový sektor v Európe tak môže ponúknuť inovatívne energetické riešenia a stať sa pre nich silným dodávateľom.

Faysal Sohail je tiež spoluzakladateľom hneď niekoľkých ďalších úspešných amerických firiem, vrátane Actel Corporation, Silicon Architects či Cadabra Design. V súčasnosti je tiež generálnym riaditeľom spoločnosti Presidio Partners v San Franciscu, do ktorej pomohol nahromadiť investície vo výške až 800 miliónov dolárov. Počas svojho pôsobenia bol Faysal Sohail súčasťou viacerých investícií do batérií, vrátane A123 Systems, ktorý bol v roku 2009 najväčším IPO v Amerike.

„Elektrifikácia dopravy je nesmierne dôležitá pre rozvoj našej spoločnosti, navyše, pre mňa osobne je InoBat Auto doslova vášňou. Som ohromený nielen tým, ako rýchlo napreduje, ale aj jej novým vedeckým prístupom, vďaka ktorému poskytuje vysoko výkonné a veľmi inteligentné batérie do elektromobilov. Svojmu príchodu na Slovensko sa veľmi teším. Budem môcť tiež priložiť ruku k dielu a tejto inovatívnej spoločnosti pomôcť tak, aby naplnila svoj globálny potenciál,“ dodáva Faysal Sohail.

Cieľom spoločnosti InoBat je urýchliť implementáciu riešení pre elektromobilitu v Európe, a to práve vyvinutím plne integrovaného hodnotového reťazca, ktorý nielen zvýši globálnu konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva, ale aj poskytne dlhodobo udržateľné riešenia pre automobilový trh.

Firma InoBat Auto je podporovaná silným konzorciom investorov a technologických spoločností vrátane vedúceho investora IPM Group – jedného z najrýchlejšie rastúcich správcov aktív, ktorý prináša prelomové technológie do Európy. Medzi ďalších strategických investorov a partnerov patria spoločnosti ČEZ, Matador, AEN, MSM Group a Wildcat Discovery Technologies