Neočakávané nahé fotky na vás už v správach nevyskočia v rámci siete Instagram.

Sociálne siete so sebou prinášajú výhodu jednoduchého spojenia sa s vašimi priateľmi, no aj možnosť zoznámenia sa s ľuďmi na internete. Všetky pozitívne stránky však dopĺňajú aj riziká, ktoré sa spájajú práve s komunikáciou na internete. Nikdy totiž neviete, kedy sa ku vám dostane nevhodná snímka či video, ktoré by mohlo obsahovať napríklad nahotu. A práve tomuto sa teraz posnaží Instagram zabrániť.

Známa sociálna sieť založená prevažne na koncepte snímok a videí sa posnaží bojovať proti sexuálnemu vydieraniu a praktike známej ako sextortion. Pomôcť tomu majú nové nástroje a upozornenia, ktoré budú monitorovať možnosť nevhodného obsahu v snímke, resp. videu. Ochrana sa má pritom týkať nielen mladých návštevníkov, ale všetkých používateľov tejto sociálnej siete.

Instagram začne upozorňovať na príspevky s nahotou

Problematika náhodne prichádzajúcich nahých fotiek trápi nielen používateľov sociálnych sietí, no aj samotné siete. Spoločnosť Meta sa dlhodobo zaoberá problematikou bezpečnejšieho prostredia na internete, a preto teraz zavádza nové praktiky na ochranu používateľov pred prichádzajúcimi snímkami obsahujúcimi nahotu. Jednou z noviniek bude automatické skenovanie fotiek, pričom pri podozrení siete na nahotu sa snímka rozmaže a zobrazí sa upozornenie. Rovnako sa však odosielateľom zobrazí upozornenie, že citlivé fotky majú zdieľať opatrne.

Instagram vás upozorní na citlivé snímkyZdroj: Meta
Instagram vás upozorní na citlivé snímky

Novinkou je aj upozornenie pri prezdieľavaní citlivých fotografií obsahujúcich nahotu. Ak by ste sa takúto prijatú snímku pokúsili prezdieľať niekomu ďalšiemu, Instagram vás upozorní, aby ste svoje rozhodnutie dobre zvážili.

Instagram vás vyzve, aby ste zvážili zdieľanie citlivej snímkyZdroj: Meta
Instagram vás vyzve, aby ste zvážili zdieľanie citlivej snímky

Instagram sa pokúsi bojovať aj s odosielateľmi citlivých fotografií obsahujúcich nahotu. Ak príjemca náhodou takúto snímku obdrží, sieť ho upozorní na to, že nie je nútený odpovedať. Zároveň sa mu však zobrazí aj jednoduchá možnosť odosielateľa snímky zablokovať a celú konverzáciu nahlásiť sieti.

Instagram umožní rýchle blokovanie odosielateľaZdroj: Meta
Instagram umožní rýchle blokovanie odosielateľa

Nové opatrenia pred odosielaním a prijímaním fotiek obsahujúcich nahotu budú automaticky aktivované všetkým používateľom pod 18 rokov. Návštevníci sociálnej siete Instagram starší ako 18 rokov budú mať možnosť si opatrenia aktivovať v nastaveniach aplikácie. Meta zatiaľ neoznámila, kedy tieto funkcie a notifikácie prejdú do praxe. Kým však Instagram nové funkcie získa, mali by ste byť pri komunikácii s neznámymi používateľmi opatrní a rovnako nezdieľať svoje ani cudzie snímky obsahujúce nahotu.

Zdroj: Meta

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.