Na Slovensku bude možné od 1. februára 2022 realizovať tzv. okamžité platby medzi bankami. Vieme, aké banky sa do tohto revolučného systému pripoja. 

Napr. Slovenská sporiteľňa oznámila, že k Národnému plánu pristúpi hneď od zavedenia okamžitých platieb v SR tak, že táto služba bude pre klientov spustená od prvého dňa. Okamžité platby sú veľkou technologickou zmenou v spracovaní platieb. Z pohľadu klienta budú znamenať, že 365 dní v roku 24 hodín denne banka zabezpečí prevod v eurách v rámci celého SEPA priestoru do 10 sekúnd. Maximálna suma na prevod je pritom až 100 000 eur.

Rovnako máme potvrdené, že k okamžitým platbám sa od 1.2. 2022 pripojí aj Tatra banka a svoj záujem vyjadrila pre TOUCHIT.sk aj ČSOB. V tomto prípade to však nemusí byť hneď k termínu spustenia služby na Slovensku. VÚB banka nám tiež poslala svoje vyjadrenie: „Je to technicky veľmi náročná služba, preto ten zostávajúci rok využijeme na dôkladnú prípravu, aby sme ju mohli klientom ponúknuť v stanovenom termíne, teda hneď 1. 2. 2022„. Vyjadrenie mBank pre TOUCHIT.sk je nasledujúce: „Nakoľko toto riešenie vyžaduje náročnú prevádzkovú a technickú prípravu a dostatočnú zapojenosť bánk, zavedenie takýchto platieb v mBank momentálne analyzujeme a o ich implementácii na slovenský trh budeme včas informovať.

Aktuálne trvá prevod peňazí z jednej baky do druhej jeden pracovný deň. Okamžitý prenos peňazí podporujú banky len v rámci vlastných účtov. Instantné platby však prinesú možnosť posielať a prijímať peniaze v priebehu pár sekúnd. To spolu s inováciou Payme napríklad umožní vyrovnať sa za spoločný obed či zložiť sa na darček pre kolegu v podstate okamžite.

Banky pritom musia prejsť z dávkového spracovania úhrad na online spracovanie, čo si vyžaduje zmenu procesov a s tým sa budú musieť popasovať. Zároveň si musia vybudovať a otestovať pripojenie do platobného systému na zúčtovanie okamžitých platieb.

Plaťte na internete bezpečne vďaka ESET Internet Security. Vyskúšajte si ho na 30 dní zadarmo.

Prinesie to výhody jednotlivcom ale aj firmám. Rýchlejšia úhrada faktúr a pohľadávok prinesie efektívnejšie riadenie financií, zníži potrebu externého financovania na prekrytie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami, zefektívnia sa  procesy v elektronickom obchode. Prínos to bude mať aj pre štátnu správu v oblasti úhrady daní, sociálneho poistenia, iných odvodov, správnych poplatkov a ďalších platieb.  Je to ďalší krok k tomu, aby ste v peňaženke nemuseli nosiť skutočné peniaze.

V súčasnosti je do SEPA schémy pre okamžité platby prihlásených už 2272 poskytovateľov platobných služieb z 22 európskych krajín, čo predstavuje 56 % zo všetkých poskytovateľov platobných služieb, ktorí sú v schéme pre SEPA úhrady.

Aby instantné platby dávali klientom zmysel a boli užitočné, je dôležité, aby sa do nich zapojilo čo najviac bánk na Slovensku. Je to zároveň trend, aby mali používatelia len jednu aplikáciu pre mobilné bankovníctvo, kde by mohli spravovať účty v rozličných bankách.

Ako sme sa dozvedeli zo zdrojov Slovenskej sporiteľne, zatiaľ sa počíta s tým, že tieto instatné medzibankové prevody budú súčasťou balíka služieb a nebudú spoplatnené vyššou sumou.

Zdroj: NBS, Slovenská sporiteľňa

Viac o systéme Payme

Ako na to: Platba za obed už aj cez četovaciu aplikáciu

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.