Prvé procesory prinášajú 40%-tný nárast výkonu, sú však len aktualizáciou 7. generácie Kaby Lake.

Ide o štyri mobilné procesory Intel Core s TDP 15W – i7-8650U, i7-8550U, i5-8350U, i5-8250U. Novinky majú zdvojený počet čipov, teda prichádzajú so štyrmi jadrami a 8 vláknami. Maximálna frekvencia u zatiaľ najvýkonnejšieho modelu bude až 4,2 GHz na rozdiel od doterajšej max. frekvencii 2,8 GHz pri siedmej generácii.

Intel dokonca nikde netvrdí, že ide o Coffee Lake a tieto procesory, najmä pre desktopy očakávame až na jeseň. Hovorí sa teda otvorene o vynovených Kaby Lake CPU.

Nech už sa volajú hocijako, ich výkon bude stáť za pozornosť. Nová integrovaná grafika dekóduje 4K video za 3 minúty, na rozdiel od 45 minút, ktoré by boli potrebné pri procesore spred piatich rokov. Architektúra a vnútorné vylepšenia majú svoj podiel na uvádzanom percentuálnom náraste. Svoj najväčší podiel na náraste výkonu má ale zdvojnásobenie jadier a zdvihnutie maximálnej frekvencie.

Nielen na FB stránke Intelu ale aj na stránkach zahraničných médií sa polemizuje o tom, nakoľko má význam označiť tieto „refreshnuté“ CPU ako modely 8. generácie. Čo na to hovoríte vy?

Zdroj: Arstechnica, Intel

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.