Telo majú z plastu a hmotnosť pod 50 gramov.

Intel Vaunt je názov najnovších inteligentných okuliarov. Majú plastový rám, hmotnosť pod 50 gramov a v ich výbave nenájdete žiadnu kameru a dokonca ani digitálny displej. Informácie zobrazujú prostredníctvom červeného obrazu s rozlíšením 400 × 150, ktorý generuje malý laser priamo na oko používateľa.

Intel tvrdí, že výkon lasera je veľmi nízky, takže sa nemusíte báť, že by laser poškodil vaše oko. Zároveň, vďaka tomu, že sa obraz premieta priamo na zadnú časť sietnice, vidíte obraz vždy ostro a to bez ohľadu na to, či používate dioptrické okuliare alebo nie.

Vaunt sú okuliare, ktoré majú zjednodušiť prístup k notifikáciám z telefónu. Sledovanie upozornení je v ich prípade menej nápadné ako pri použití inteligentných hodiniek. Výhodou je aj to, že informácie sú viditeľné iba vtedy, keď sa na ne priamo pozriete. Okuliare sú vybavené Bluetooth konektivitou, procesorom, kompasom a akcelerometrom. Ďalšie generácie okuliarov by mohli ponúknuť aj mikrofón na komunikáciu s hlasovým asistentom, avšak ich aktuálny koncept je zameraný na čo najviac nenápadný prístup k informáciám z telefónu. Je zrejmé, že hlasové ovládanie môže pôsobiť počas rozhovoru rušivo.

Dostupnosť okuliarov na trhu je momentálne otázna. Intel ich nechce uviesť na trh sám, namiesto toho preferuje spoluprácu s inými výrobcami. Predá im technológiu, výrobcovia si okuliare prispôsobia a na trh uvedú finálny produkt pod vlastnou značkou. Podobným spôsobom chcel Intel uspieť aj so svojou platformou pre virtuálnu realitu, Project Alloy však nakoniec skončil v koši. Okuliarom Vaunt preto držíme palce, snáď budú úspešnejšie.

Zdroj: Engadget, The Verge

Prečítajte si aj:

[VIDEO] Naživo z CES: Project Alloy je virtuálna realita pre masy, ktorá nepotrebuje počítač ani káble (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit