Procesory Intel Xeon tvoria samostatnú kategóriu super výkonných CPU.

Keď zistíte, čo všetko majú v sebe a aké technológie podporujú, bude zrejmé, že v každom prípade pôjde o silný komponent pre váš biznis. Či už potrebujete výkonné dátové centrum, server na prácu s umelou inteligenciou alebo riešenie virtualizácie, Xeon vám dá záruku výkonu a morálnej výdrže na nasledujúce roky.

Je až k neuvereniu, čo všetko majú procesory v sebe akú výhodu vám dajú. Ich doménou sú najmä špecializované technológie a tzv. akcelerátory. K dispozícii je niekoľko sérií od základných modelov (pozor, stále však vysokovýkonných) pre špecializované pracovné stanice vo forme stolných počítačov alebo notebookov, super výkonnú sériu Max Series až po sériu s prívlastkom Scalable.

Vedúce postavenie s najväčším počtom špecializovaných akcelerátorov medzi CPU na trhu je doplnené o bezpečnostné mechanizmy. Procesory sú navrhnuté s tak, aby spĺňali náročné požiadavky na princíp nulovej tolerancie a chránili dátové toky s minimom rizika ich narušenia.

Procesory Intel Xeon 4. gen podporujú technológie ako PCI Express Gen 5, DDR5 a CXL. Posledná zmienená pomáha znížiť latenciu v oblasti výpočtového výkonu. Ide o protokol, ktorý pre PCIe zariadenia vytvorí oddelený pamäťový priestor na prenos dát medzi procesorom a akcelerátormi. Podpora protokolu CXL 1.1 je zároveň záruka špičkového výkonu aj do budúcna.

Intel sapphire-rapids-01-2023Zdroj: Intel
Intel a jeho najnovšie CPU Xeon Scalable Processors, Max Series CPU a GPU

Výkon do ďalších rokov

Procesory sú určené do serverov, ktoré chcú spĺňať náročné požiadavky na výkon a mať do budúcna rezervu v oblasti výpočtových operácií, strojového učenia, umelej inteligencie alebo práce s Big Data. Xeon je záruka výkonu v budúcnosti. Procesor je vytvorený pre kritickú infraštruktúru. Nezáleží na tom, či potrebujete niektorý z najvyšších v sérii Platinum alebo chcete cenovo dostupnejší model Gold či Silver, vždy získavate prvotriedne technológie a variabilitu.

Platinové Xeony môžu byť zapojené až v 8 socketoch, Gold v štyroch a Silver si môžete kúpiť v serveri s dvomi socketmi. Variabilita a dostať presne to, čo je dôležité pre váš biznis, to je jednou z charakteristík 4. generácie nových modelov. Sú určené všade tam, kde prevádzkujete aplikácie využívajúce Deep Learning a AI s cieľom učenia sa a využívania optimalizačných techník, aby išlo o výkonný no udržateľný proces. Funkcie v procesoroch sú navrhnuté na nasadenie v oblasti dátovej analýzy a vysoko výkonných výpočtov (HPC).

Intel AMX celým názvom Intel Advanced Matrix Extensions je technológia zrýchľujúca procesy v Deep Learningu s cieľom optimalizovať záťaž na procesor. Výsledkom sú lepšie spracované procesy. AMX je vhodná pri rozpoznávaní obrázkov prostredníctvom AI.

Okrem toho je zaujímavosťou aj technológia Dynamic Load Balancer (DLB), ktorá poskytuje efektívne hardvérovo riadené vyvažovanie sieťových dát cez viac procesorových jadier. Technológia priamo určená pre nasadenie v cloud computingu.

V časoch keď sa kladie čoraz väčší dôraz na šifrovanie dát a zvýšené zabezpečenie sa stáva prakticky nevyhnutnosťou, je tu technológia Intel QAT. Slúži na zrýchlenie kryptografických a kompresných operácií. Jej cieľom je zvýšiť efektivitu procesora a zároveň znížiť dopad na dátovú stopu a zároveň energetickú záťaž. Podľa testov na rozhraní PyTorch dosahuje zrýchlenie trénovania a vyhodnocovania vzoriek 3,7 – 10-násobné zrýchlenie oproti minulej generácii.

Intel Xeon inforgrafikaZdroj: Intel

Zrýchlenie získate aj v prípade databázových systémoch a to cez špeciálny akcelerátor Intel In-Memory Analytics Accelerator Architecture. Jeho úlohou je pomáhať pri behu databáze a analýz v pracovnej záťaži, vhodné napríklad pri databázach typu in-memory, ktoré sú prevažne ukladané v operačnej pamäti než neustálym zápisom na disk.

Skrátka však neprídu ani bežné databázové systémy s prioritou ukladania dát v rôznych typoch úložísk či už v rámci lokálneho servera alebo cez sieť. V tejto súvislosti je tu akcelerátor Intel Data Streaming Accelerator (Intel DSA), ktorého úlohou je zvýšiť výkon úložiska a siete pri dátovo náročných prevádzkach. Optimalizuje prenos a transformáciu dát.

Výkon a udržateľnosť do budúcna

Xeon je voľba číslo jedna do prostredia, kde potrebujete vysoký výkon, energetickú efektivitu a rezervu do budúcna. Najnovšie technológie sú pripravené na budúcnosť s umelou inteligenciou a je zrejmé, že čoskoro bude AI nutnosť než konkurenčná výhoda.

Nesporným argumentom v prospech novej generácie je to, že sa dá škálovať podľa potreby a k dispozícii je pre cenovo dostupnejšie servery či pracovné stanice až po servery, kde chcete do seba zapojiť viac procesorov a využiť ich kooperáciu.

Spoločnosť ASBIS SK je oficiálny distribútor značky Intel na Slovensku.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Intel.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.