Po 15-tich rokoch to bude zmena, na ktorú si skalní fanúšikovia budú musieť zvyknúť.

O tejto novinke sme informovali už na začiatku mája, vtedy išlo skôr o náznak a nedalo sa s určitosťou tvrdiť, že sa tak stane. Teraz je informácia o príchode názvov „Ultra“ potvrdená aj vďaka úniku z prezentačných materiálov. Prišiel s nimi server VideoCardz. Podľa Intelu budú nasledujúce procesory Core 3, 5, 7 a 9 dostupné na trhu vo verzii Mainstream a Premium. Práve druhá menovaná séria dostane prívlastok Ultra.

Séria Ultra bude obsahovať procesory Core 5, 7 a 9. Podľa snímok z prezentácie to vyzerá, že Core 3 nebudú do tejto série zahrnuté. Malo by sa začať od procesorov s jadrom Meteor Lake a stretávať by sme sa s nimi mohli v druhej polovici roku 2023. V mainstreamovej verzii ale zase nebude najvyšší model Core 9 (doteraz Core i9).

Okrem toho nie je jasné, či firma príde s výraznejšou zmenou v architektúre alebo len premenuje to, čo už poznáme. Nové označenie pomôže používateľom v orientácii, aby vedeli z akej výkonnostnej série majú svoj procesor. Pravdepodobne to bude na základe počtu jadier a ich konfigurácie v podobe výkonných a úsporných. Nové názvy by teda mohli byť Intel Core 5 alebo napríklad Intel Core 7 Ultra.

Zdroj: VideoCardz

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.