Budúcnosť patrí „smart home“ – inteligentným domácnostiam, ktoré sa prispôsobia vaším denným zvykom a zariadia väčšinu práce za vás. Ako blízko už k tejto myšlienke sme?

6. zmysel spotrebičov: Malá ochutnávka inteligentnej domácnosti

Senzorovú technológiu 6. zmysel získali prvé pračky už pred 20 rokmi. Vďaka nej automaticky odhadnú potrebné množstvo vody podľa hmotnosti oblečenia v bubne. Postupne výrobcovia montujú inteligentné senzory do väčšiny spotrebičov – digestory sa sami zapnú, keď začnete variť, pri rúrach stačí nastaviť obľúbený recept, umývačky prispôsobujú program a teplotu vody vložené náplni.

Druhý krok: Ovládanie na diaľku cez Wi-Fi

Osvetlenie, kúrenie aj klimatizáciu si dnes pohodlne nastavíte odkiaľkoľvek na svete. Nie je nad to prísť domov a rovno si odpočinúť pri príjemnej teplote. Rovnako tak môžete na diaľku zapnúť práčku alebo sušičku. A to nie je všetko – spotrebiče už spolu začínajú aj komunikovať. Práčka skôr vyšle signál sušičke o tom, aké prádlo môže očakávať a podľa toho nastaviť príslušný program.

Centrálne riadená domácnosť: Utópia, alebo realita?

Cieľom inteligentnej domácnosti je ovládať celý dom či byt z jedného miesta – od kúrenia až po závlahu záhrady. Väčšina činností sa automatizuje podľa našich denných zvykov – svetlá alebo klimatizácie sa vypnú v konkrétny čas, kedy odchádzame ráno z bytu, rolety sa samé zatiahnu podľa intenzity slnečného svitu. Vy tak nemusíte vôbec nič robiť – len počkať, než si inteligentná domácnosť osvojí vaše zvyky.

Zdá sa vám to ako utópia? Kdeže. Podobné platformy už vyvíja Apple, Google aj Amazon.

Aktuálny problém č. 1: Konektivita prístrojov naprieč značkami

Vybrali ste nástennú klimatizáciu Samsung, tepelné čerpadlo alpha innotec a závlahový systém od inej značky? To je zatiaľ problém. Spotrebiče rôznych výrobcov spolu zatiaľ nevedia univerzálne komunikovať. Objavujú sa síce prvé spolupráce medzi dodávateľmi, ale ide len o pár prvých lastovičiek.

Rok čo rok sme k cieli bližšie

Zlákala vás vízia inteligentnej domácnosti, kde všetko ovládnete jedinou aplikáciou, než by ste vstali z gauča? Rok čo rok sme k cieli bližšie. Na vlaňajšom veľtrhu Messe Berlin výrobcovia predstavili termostaty, ktoré podľa Wi-Fi rozoznajú, že sa už blížite k domovu a nastaví ideálnu teplotu. Máte tak o starosť menej. Teraz už zostáva len vymyslieť aplikáciu, ktorá na do všetko zarobí – prvé centrálne riadené domácnosti totiž stoja od niekoľkých tisícov až po státisíce eur.

Značky: