Pokročilé riešenia inteligentných domácností nie sú masovou záležitosťou. Dôvodom sú ich špecifické vlastnosti, náročnejšia inštalácia, ale aj to, že tieto produkty vám neponúkajú na každom kroku a v každej druhej reklame. Väčšinou ide o menšie spoločnosti, ktoré majú presne určené zameranie – riešenia pre inteligentné domácnosti. Najväčší rozdiel je v samotných zariadeniach, ktoré nie sú také jednoduché a väčšinou nefungujú na princípe plug and play. Vyspelejšie sú aj riadiace jednotky a ponúkajú obsiahle možnosti prispôsobenia.

Ich zakomponovanie a inštalácia nemusí byť prioritne záležitosťou pre firmy a odborníkov, ale nie je ani prispôsobená pre začiatočníkov. Pokročilé riešenia vyžadujú pokročilého používateľa, ktorý má nejakú predstavu o tom, ako by mala jeho domácnosť fungovať, čo všetko chce zautomatizovať a aký z toho bude mať úžitok. Pravdou je, že v tomto segmente už nejde iba o ovládanie žiaroviek, zásuviek alebo získavanie informácií o tom, či niekto otvoril dvere. V tomto prípade je nutnosťou, aby všetko na seba nadväzovalo a ponúkalo pridanú hodnotu. A viete čo je na tom najlepšie? Do takého riešenia sa dá zakomponovať takmer všetko, aj prípojka na plyn.

Táto škatuľka Fibaro Home Center 2, je základom aktuálne pravdepodobne najprepracovanejšieho pokročilého riešenia inteligentnej domácnosti. Čaro spočíva najmä v množstve dostupných zariadení a snímačov. Zariadenie zapožičala spoločnosť SmarterHome.sk

Inštalácia: Inteligentnú domácnosť strednej a vyššej triedy si nainštalujete samostatne alebo za pomoci odborníka. Záleží na tom, aké sú vaše schopnosti a odborné zručnosti. Skúsený elektrikár s platnými skúškami nebude mať problém, ale ak nie ste v pokročilej elektroinštalácii zdatný, odporúčane prenechať montáž odborníkom.

Jednotlivé moduly už nie sú prioritne prispôsobené na vonkajšiu montáž – prídavné zásuvky, žiarovky, senzory a pod. V ponuke je množstvo špecifických modulov, ktoré sa inštalujú do pôvodnej elektroinštalácie, pričom ich treba zapojiť do určitej schémy, aby fungovali presne podľa požiadaviek. Nakoľko ide o montáž zariadení do 230 V elektrickej siete, tak môže dôjsť pri neodbornej manipulácii k vážnemu úrazu, na čo treba myslieť. Najväčšou výhodou takýchto zariadení je montáž do existujúcej elektroinštalácie, bez nutnosti rekonštrukcií a ťahania káblov. Na všetko existujú miniatúrne moduly, ktoré sa inštalujú napr. do krabíc vypínačov, zásuviek, žalúzií a pod.

Funkcionalita: Je výhodné mať všetko pod drobnohľadom, a tiež pohodlnejšie ovládať všetko cez smartfón. Aj inteligentná domácnosť je o prioritách a návykoch, ktoré vyžadujete alebo si ich časom osvojíte. Je jednoduchšie ovládať svetlá v celom dome cez smartfón, ako vstať z postele a ísť ich zhasnúť manuálne. Znie to až veľmi pohodlne, ale ak si nato raz zvyknete, tak vám garantujeme, že už to z rúk nepustíte. Inteligentné domácnosti pre masy sú v porovnaní s takýmito pokročilými riešeniami väčšinou iba zoznamovacie hračky, ktoré vám obvykle ponúknu menej komfortu a menšiu pridanú hodnotu. Sú síce o niečo lacnejšie, ale vždy sa treba zamyslieť, čo od týchto zariadení očakávate do budúcnosti. Práve preto v tomto článku píšeme o rôznych kategóriách inteligentných domácností.

Nevýhodou nadštandardných riešení je ich zložitejšia inštalácia, ale ten výsledok stojí za to. Produkty tohto typu najčastejšie komunikujú na princípe bezdrôtovej siete Z-Wave alebo v niektorých prípadoch ZigBee. Obe majú výborné vlastnosti, nízku spotrebu energie a dostatočný dosah, pričom zapojené zariadenia vytvárajú tzv. mesh sieť.

Výhoda spočíva najmä v tom, že sa množstvo výrobcov snaží integrovať tieto technológie do svojich produktov, pričom sa sieť kompatibilných zariadení neustále rozrastá. Ak máte riešenie od spoločnosti Fibaro, nemusíte používať iba ich moduly, ale aj stovky iných, ktoré sú kompatibilné. Ak nie sú priamo kompatibilné, stačí vyhľadať plugin pre konkrétne zariadenie, zakomponovať ho a zariadenie používať. To platí pre rôzne meteorologické stanice, kamerové systémy, alarmy, audiosystémy alebo aj inteligentné reproduktory. Veď čo je ľahšie, ako ovládať inteligentnú domácnosť pomocou inteligentného reproduktora. Vyskúšali sme si to aj my a napr. Amazon Echo Dot veľmi dobre spolupracuje s Fibaro systémom.

Hlavný prínos pokročilej inteligentnej domácnosti spočíva v tom, že umožňuje oveľa väčšiu funkcionalitu a komplexnosť. S tým súvisia vyššie náklady na väčší počet zariadení a náročnejšia inštalácia

V takto pokročilých domácnostiach prichádza na rad aj riešenie tzv. scén, ktoré sú asi najväčším benefitom a lákadlom. Tie totiž dokážu zautomatizovať množstvo zariadení jediným podnetom, ktorý zadáte alebo nakonfigurujete. Ide o rôzne premenné alebo podmienky. Ak niektoré zariadenie spraví to, ďalšie urobí tamto, iné hento atď. Takýmto spôsobom dokážete ušetriť na vykurovaní, ktoré bude efektívnejšie. Budete sa cítiť bezpečnejšie, keďže inteligentný systém dáva neustále pozor na dianie okolo vás. Môže kontrolovať nielen okolie (kamery/alarm), ale aj plynové ventily, skraty v elektrickom vedení a pod. Dôležitou súčasťou je naviazanie rôznych úkonov a scén na aktuálny stav počasia alebo vašu polohu, pričom sa pre tento účel využíva GPS informácia zo smartfónu.

Tento článok vám prináša HomeSystem.sk

V praxi by to mohlo vyzerať takto. Odchádzate z domu, kúrenie sa teda zníži na predvolenú teplotu, zhasnú sa všetky svetlá, v časovom harmonograme sa otvoria strešné okná. Ak je slnečné počasie, odostrú sa aj žalúzie. Pred vašim príchodom už riadiaca jednotka vie, že sa blížite, preto zvýši teplotu kúrenia, rozsvieti svetlá pred domom, otvorí vstupnú bránu, garážovú bránu a po vstupe do domu sa spustí audiosystém s obľúbenou hudbou. A to je iba základ toho, čo tieto systémy dokážu. Všetko je o vašich potrebách a predstavivosti. Takéto pokročilé systémy sú použiteľné v domácnostiach, ale aj pre B2B riešenia, či v spojení s krátkodobým prenájmom nehnuteľností.

Na záver spomeňme to najdôležitejšie – bezpečnosť. Vždy si treba overiť, ako sú takéto systémy a zariadenia zabezpečené, nakoľko podstatne zasahujú do vášho súkromia. Zamerajte sa na overené riešenia, ktoré ponúkajú viacúrovňovú ochranu dát a komplexné zabezpečenie proti neoprávnenej manipulácii. Taktiež je nutné vytvárať pokročilé prístupové kódy a heslá. Na heslá typu „janko1234“ určite zabudnite. Dodajme, že či už ide o pokročilé alebo základné smart home riešenie, každé potrebuje prístup na internet, bez neho to veru nepôjde.

Dostupné riešenia: Zo segmentu pokročilých inteligentných domácností sme doteraz testovali:

Fibaro – Fibaro je čoraz používanejším a známejším riešením inteligentných domácností, ktoré ponúka dve Z-Wave riadiace jednotky (RJ), množstvo vlastných modulov, ale aj možnosť nakonfigurovať zariadenia tretích strán, ktorých je viac než dosť. Základná riadiaca jednotka Fibaro Home Center Lite je určená pre používateľov, ktorí chcú nadštandardné riešenie, ale majú presne určené čo potrebujú. Pritom nemajú veľký záujem o množstvo doplnkových funkcií alebo naviazanie scén a akcií na ich polohu. Pre tých najnáročnejších je tu riadiaca jednotka Fibaro Home Center 2, ktorá je aktuálne vlajkovou loďou tejto spoločnosti. Produkty Fibaro do testu zapožičala spoločnosť SmarterHome.sk.

Ponúka možnosti najpodrobnejšej konfigurácie každého jedného zariadenia a tiež riešenie zložitých scén, ktoré sú viazané na polohu, aktuálne počasie a mnoho iných faktorov. Podporovaných modulov a zariadení je veľa. Zjednodušene povedané, takmer všetko, čo je v elektrickej sieti, môžete ovládať. Samozrejme, existujú aj výnimky. Základom sú rôzne senzory a snímače, ktoré majú v podaní tejto spoločnosti aj moderný a minimalistický dizajn. Fibaro môžete ovládať cez smartfón, počítač a sčasti aj cez inteligentný reproduktor alebo gestami. Prečítajte si detailnú recenziu na riešenie Fibaro>>

Vera Edge: Ak hľadáte lacnejšie, ale stále pokročilé riešenie inteligentnej domácnosti, Vera Edge môže byť správnou voľbou. Toto zariadenie je samostatná Z-Wave jednotka, ku ktorej môžete pripojiť rôzne kompatibilné moduly, senzory, zariadenia, kamery a pod. Vera Edge používa jednoduché webové rozhranie, cez ktoré systém konfigurujete a samozrejmosťou je aj prepracovaná aplikácia. Nechýba ani vytváranie pokročilých scén, ktoré môžu byť viazané aj na aktuálnu polohu používateľa. Okrem zautomatizovania rôznych procesov v domácnosti je toto zariadenie aj bezpečnostný systém, ktorý vám oznámi každú neočakávanú zmenu. Záleží však na tom, aké prídavné zariadenia používate.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017 ako súčasť prehľadového článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE