Šéfkuchár Vladimír Morochovič zo severovýchodného Slovenska je už niekoľko rokov ambasádorom produktov Miele a my sme boli na predstavení tejto značky v bratislavskom showroome. Šéfkuchár zbieral skúsenosti na stážach, v súťažiach a reštauráciách vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Rusku, Thajsku, či Spojených Arabských emirátoch.

Dnes pracuje na voľnej nohe a cestuje po celom Slovensku. Najkrajšie sviatky v roku trávi v kruhu svojej rodiny doma na východe. Počas príprav sviatočného menu odovzdáva varešku svojej mame, ktorá preberá rolu šéfkuchárky. Ostatní členovia rodiny asistujú. Jedlá, ktoré varia počas sviatkov, sú jedinečné a nezameniteľné.

Miele

Takto sa na diaľku pozriete do rúry cez smartfón

My sme sledovali hlavne prepojenie v inteligentnej kuchyni, ktoré je v prípade zariadení značky Miele k dispozícii. Napr. môžete na diaľku sledovať, ako to vyzerá v rúre a tak sa vám nič nepripáli. Rovnako môžete na diaľku spustiť robotický vysávač značky Miele.

Miele

Prehľad o inteligentnej kuchyni so zariadeniami Miele

V rozhovore s nami sa podelil o tajomstvá prípravy tradičného vianočného rusínskeho menu. Svoje skúsenosti a rady odovzdáva aj na pravidelných kulinárskych večeroch Miele à la carte.

Miele

Robotický vysávač Miele tiež ovládaný na diaľku

Predjedlo: Pohánkové tatarčané pirohy s kyslou smotanou

Suroviny:

Cesto: 400 g polohrubej múky, 200 g pohánkovej múky, soľ a vlažná voda podľa potreby

Postup: Zo surovín vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme štvorce a plníme plnkami podľa chuti. Pirohy zlepíme do tvaru trojuholníka. Varíme ich v dostatočnom množstve vriacej vody vo väčšom hrnci dovtedy, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové pirohy môžeme premastiť roztopeným maslom alebo na jemno nakrájanou a restovanou cibuľkou na masle a s lyžicou kyslej smotany.

Plnky:

Tvarohová: tvaroh, kôpor, kyslá smotana.

Zemiaková: varené zemiaky v šupke, petržlenová vňať, cibuľka na slaninke.

Hríbová s kyslou kapustou: pomletá kyslá kapusta s vopred namočenými sušenými hríbmi s restovanou cibuľkou na masle.

Slivková: kúsky nakrájaných sušených sliviek so slivkovým lekvárom. Na posýpku použite opraženú strúhanku vymiešanú s práškovým cukrom.

Polievka: Hríbová s kyslou kapustou – Mačanka

Suroviny:

200 g sušených hríbov (zmes), 400 g kyslej kapusty, 2 ks šalotky, 60 g masla, 70 ml rastlinného oleja, 1 PL mletej červenej papriky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL tekutého polievkového korenia, soľ, korenie, 200 g zemiakov, 1 PL  oleja, soľ, korenie, petržlenová vňať, šampiňóny

Postup:

Sušené hríby namočíme cez noc do studenej vody. Ráno vodu zlejeme a odložíme. Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu a tiež odložíme. Hríby a kapustu zomelieme na mäsovom mlynčeku.

Na oleji restujeme šalotku do svetlohneda, pridáme zomletú zmes hríbov a kapusty, posypeme mletou červenou paprikou a podlejme šťavou z kapusty a hríbov. Prevaríme a dochutíme roztlačeným cesnakom, polievkovým korením, soľou a čiernym korením. Na záver zjemníme maslom. Zemiaky uvaríme v šupke. Ideálna na to je napríklad parná rúra od Miele kvôli zachovaniu prirodzenej farby a chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme, opečieme do zlatista a poukladáme na polievku. Dekorujeme hladkou petržlenovou vňaťou a do zlata restovanými šampiňónmi či hlivou.

Hlavné jedlo: „Koločená“ fazuľa

Suroviny: 500 g hnedej fazule, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL tekutého polievkového korenia, soľ, korenie

Postup: Fazuľu namočíme deň vopred. Vodu pred varením scedíme a pridáme novú. Do mäkka uvarenú hnedú  fazuľu rozmiešame na kašu pomocou metličky alebo pučidla na zemiaky. Pridáme na oleji restovanú na drobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, dochutíme soľou, polievkovým a čiernym korením. Všetko spolu dôkladne premiešame. Vhodná príloha sú v šupke uvarené, následne ošúpané a do zlata upečené zemiaky. V Miele rúre generácie 7000 môžeme použiť zapekací program na posledných 5 minút

Dezert: Bobáľky s makom

Suroviny: Kvások: 100 ml 3,5 % plnotučného mlieka, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 15 g čerstvého droždia 1 ČL polohrubej múky

Cesto: 200 g polohrubej múky, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, štipka soli

Posýpka: mletý mak, maslo a med podľa chuti

Postup:

  1. V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
  2. V mise zmiešame múku, štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť prikryté na teplom mieste asi 45 minút alebo použijeme program rúry Miele na kysnutie cesta.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú polohrubou múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka a rozdelíme na 4 kúsky. Každý kúsok vyšúľame do valčeka o priemere 1,5 až 2 cm. Valčeky pokrájame na 1,5 až 2 cm veľké kúsky. Aby boli krajšie, vytvarujeme každý kúsok do guľky v jemne naolejovaných dlaniach.
  4. Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch. Pečieme 18 minút pri teplote 180°C.
  5. Mlieko zohrejeme a zalejeme ním bobáľky. Necháme 2 minúty postáť a vyberieme. Ak sú tvrdšie, necháme ich v mlieku o minútu-dve dlhšie.
  6. Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti. Maslo premiešame a môžeme servírovať. Počas servírovania môžeme opäť ľahko poliať rozpusteným maslom.

Tip šéfkuchára: Na zážitkovú podobu tohto dezertu použijeme uvarený vanilkový krém s mletým makom a k tomu rozmixované prepasírované mrazené maliny.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.