Šéfkuchár Vladimír Morochovič zo severovýchodného Slovenska je už niekoľko rokov ambasádorom produktov Miele a my sme boli na predstavení tejto značky v bratislavskom showroome. Šéfkuchár zbieral skúsenosti na stážach, v súťažiach a reštauráciách vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Rusku, Thajsku, či Spojených Arabských emirátoch.
Dnes pracuje na voľnej nohe a cestuje po celom Slovensku. Najkrajšie sviatky v roku trávi v kruhu svojej rodiny doma na východe. Počas príprav sviatočného menu odovzdáva varešku svojej mame, ktorá preberá rolu šéfkuchárky. Ostatní členovia rodiny asistujú. Jedlá, ktoré varia počas sviatkov, sú jedinečné a nezameniteľné.
My sme sledovali hlavne prepojenie v inteligentnej kuchyni, ktoré je v prípade zariadení značky Miele k dispozícii. Napr. môžete na diaľku sledovať, ako to vyzerá v rúre a tak sa vám nič nepripáli. Rovnako môžete na diaľku spustiť robotický vysávač značky Miele.
V rozhovore s nami sa podelil o tajomstvá prípravy tradičného vianočného rusínskeho menu. Svoje skúsenosti a rady odovzdáva aj na pravidelných kulinárskych večeroch Miele à la carte.
Predjedlo: Pohánkové tatarčané pirohy s kyslou smotanou
Suroviny:
Cesto: 400 g polohrubej múky, 200 g pohánkovej múky, soľ a vlažná voda podľa potreby
Postup: Zo surovín vypracujeme cesto. Na doske ho vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme štvorce a plníme plnkami podľa chuti. Pirohy zlepíme do tvaru trojuholníka. Varíme ich v dostatočnom množstve vriacej vody vo väčšom hrnci dovtedy, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové pirohy môžeme premastiť roztopeným maslom alebo na jemno nakrájanou a restovanou cibuľkou na masle a s lyžicou kyslej smotany.
Plnky:
Tvarohová: tvaroh, kôpor, kyslá smotana.
Zemiaková: varené zemiaky v šupke, petržlenová vňať, cibuľka na slaninke.
Hríbová s kyslou kapustou: pomletá kyslá kapusta s vopred namočenými sušenými hríbmi s restovanou cibuľkou na masle.
Slivková: kúsky nakrájaných sušených sliviek so slivkovým lekvárom. Na posýpku použite opraženú strúhanku vymiešanú s práškovým cukrom.
Polievka: Hríbová s kyslou kapustou – Mačanka
Suroviny:
200 g sušených hríbov (zmes), 400 g kyslej kapusty, 2 ks šalotky, 60 g masla, 70 ml rastlinného oleja, 1 PL mletej červenej papriky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL tekutého polievkového korenia, soľ, korenie, 200 g zemiakov, 1 PL oleja, soľ, korenie, petržlenová vňať, šampiňóny
Postup:
Sušené hríby namočíme cez noc do studenej vody. Ráno vodu zlejeme a odložíme. Z kyslej kapusty vytlačíme šťavu a tiež odložíme. Hríby a kapustu zomelieme na mäsovom mlynčeku.
Na oleji restujeme šalotku do svetlohneda, pridáme zomletú zmes hríbov a kapusty, posypeme mletou červenou paprikou a podlejme šťavou z kapusty a hríbov. Prevaríme a dochutíme roztlačeným cesnakom, polievkovým korením, soľou a čiernym korením. Na záver zjemníme maslom. Zemiaky uvaríme v šupke. Ideálna na to je napríklad parná rúra od Miele kvôli zachovaniu prirodzenej farby a chuti. Zemiaky ošúpeme, prekrojíme, opečieme do zlatista a poukladáme na polievku. Dekorujeme hladkou petržlenovou vňaťou a do zlata restovanými šampiňónmi či hlivou.
Hlavné jedlo: „Koločená“ fazuľa
Suroviny: 500 g hnedej fazule, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL tekutého polievkového korenia, soľ, korenie
Postup: Fazuľu namočíme deň vopred. Vodu pred varením scedíme a pridáme novú. Do mäkka uvarenú hnedú fazuľu rozmiešame na kašu pomocou metličky alebo pučidla na zemiaky. Pridáme na oleji restovanú na drobno nakrájanú cibuľku s cesnakom, dochutíme soľou, polievkovým a čiernym korením. Všetko spolu dôkladne premiešame. Vhodná príloha sú v šupke uvarené, následne ošúpané a do zlata upečené zemiaky. V Miele rúre generácie 7000 môžeme použiť zapekací program na posledných 5 minút
Dezert: Bobáľky s makom
Suroviny: Kvások: 100 ml 3,5 % plnotučného mlieka, 2 čajové lyžičky kryštálového cukru, 15 g čerstvého droždia 1 ČL polohrubej múky
Cesto: 200 g polohrubej múky, 40 g masla, 1 vaječný žĺtok, štipka soli
Posýpka: mletý mak, maslo a med podľa chuti
Postup:
- V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.
- V mise zmiešame múku, štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť prikryté na teplom mieste asi 45 minút alebo použijeme program rúry Miele na kysnutie cesta.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku posypanú polohrubou múkou. Vytvarujeme do hrubšieho valčeka a rozdelíme na 4 kúsky. Každý kúsok vyšúľame do valčeka o priemere 1,5 až 2 cm. Valčeky pokrájame na 1,5 až 2 cm veľké kúsky. Aby boli krajšie, vytvarujeme každý kúsok do guľky v jemne naolejovaných dlaniach.
- Guľôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch. Pečieme 18 minút pri teplote 180°C.
- Mlieko zohrejeme a zalejeme ním bobáľky. Necháme 2 minúty postáť a vyberieme. Ak sú tvrdšie, necháme ich v mlieku o minútu-dve dlhšie.
- Posypeme makom, polejeme rozpusteným maslom a pridáme med. Uvedené ingrediencie pridávame podľa chuti. Maslo premiešame a môžeme servírovať. Počas servírovania môžeme opäť ľahko poliať rozpusteným maslom.
Tip šéfkuchára: Na zážitkovú podobu tohto dezertu použijeme uvarený vanilkový krém s mletým makom a k tomu rozmixované prepasírované mrazené maliny.