Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mestá by nemali chcieť byť smart iba preto, že je to dnes in, ale predovšetkým preto, že samotné riešenia majú vysokú pridanú hodnotu.

 Do mesta prichádzate v čase rannej dopravnej špičky, no vďaka aplikácií v mobile nájdete parkovacie miesto úplne bez problémov. Za vami idú smetiari. Tí však kontajner obchádzajú, nakoľko im hlási, že je ešte prázdny. V neďalekom mestskom parku vidíte zničenú lavičku. Odfotíte ju, snímku so stručným popisom odosielate na vedenie mesta s prosbou o opravu. Prichádzate do kancelárie a na pár klikov posielate deťom na ich chytrú kľúčenku hotovosť, vďaka ktorej si vedia kúpiť zmrzlinu či lístok na MHD. Ich transakcie máte pritom kedykoľvek pod kontrolou.

Zdá sa vám to ako science-fiction? Je to neďaleká realita – uvíta vás v nej české inteligentné mesto Kolín. „Preferujeme funkčné a účelové riešenia, pri ktorých sme presvedčení, že budú prínosom pre obyvateľov, úradníkov, v najlepšom prípade pre obidve skupiny zároveň,“ vyhlásil Michael Kašpar. Ide o zástupcu primátora českého mesta Kolín s počtom obyvateľov zhruba 30-tisíc, ktorý vystúpi na zajtrajšej konferencii Združenia pre bankové karty Smart cities a budúcnosť platieb.

Ako ďalej Michael Kašpar zdôraznil, „mestá by nemali chcieť byť inteligentné, teda smart preto, lebo je to dnes in, ale preto, že samotné riešenia majú vysokú pridanú hodnotu.“

Ako sa z malého českého mesta stalo smart city? Čo všetko tomu predchádzalo a aké novinky dnes Kolín v tejto oblasti chystá, ako sa budú zavádzať? Čo by, na základe svojich skúseností, odporúčali Slovensku a jeho mestám? – dozviete sa na konferencii.

Faktom je, že mestá sa stávajú chytrými vtedy, keď sú po identifikácii problémov schopné reagovať a realizovať opatrenia, ktoré uľahčujú ľuďom život. A tiež vtedy, keď zjednodušujú a zrýchľujú spôsob platenia. „Napríklad pri kúpe lístka už ľudia nebudú musieť vyberať platobné karty, postačí im priložiť prívesok či hodinky. A rovnako ak niekto navštívi v meste tri múzeá, mesto tieto dáta spracuje a na základe toho mu ponúkne podobné atrakcie v meste či okolí, z čoho má výhody ako mesto, tak aj klient,“ vraví člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty Patrick Melioris, ktorý je odborným garantom konferencie.

Mestá rastú. Aby dokázali zvládnuť nápor počtu obyvateľov s tým súvisiace vyššie nároky na dopravu, energetiku, spotrebu vody či odpadové hospodárstvo, budú musieť dostať vlastný mozog. Pri budovaní smart miest je absolútne kľúčová digitalizácia, vytvorenie komplexného a výkonného ekosystému, ktorý zabezpečí rozumné fungovanie mesta v rôznych úrovniach,“ tvrdí František Jungr, Head of Core products CEE v kartovej spoločnosti Visa s tým, že ich cieľom je integrovať platby do všetkých procesov tak, aby nebola spotrebiteľom vnímaná ako bariéra, ale skôr ako neviditeľná súčasť riešenia: „Vidieť to môžete napríklad vo verejnej doprave v  Ostrave alebo Londýne. Neriešite kam a ako dlho cestujete, ale jednoducho pípnete kartou a všetko ostatné je vyriešené.“

Skutočné smart cities sa budú musieť v budúcnosti naučiť ešte lepšie pracovať s dátami, ktoré budú mať k dispozícií. Budú ich musieť vedieť prepojiť a využiť, no nie zneužiť.

Európska smernica o platobných službách PSD2, ktorá začala platiť 13. januára, umožňuje ďalšie rozširovanie služieb a s tým spojených platieb. „Budú oblasti, v ktorých sa prejde úplne na bezhotovostné platby. Pôjde napríklad o výber miestnych poplatkov za vstup do mesta s autom, či parkovanie,“ uzatvára Patrick Melioris.

 Konferencia ZBK: SMART CITIES A BUDÚCNOSŤ PLATIEB

Termín: 24. máj 2018 (štvrtok) od 9.00 – 13.30 h.

Miesto: hotel Chopin (Galvaniho 28), Bratislava

http://www.zbk.sk/stranka/smart-cities-a-platby-buducnosti

Značky: